Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro.

0

Alleen op vrijdag 6 juli.

​Regie:  Sergey Dvortsevoy

De vakantietijd komt er aan. Om in de stemming te komen maken we met 'Tulpan'  alvast een verre reis. We krijgen een intiem inkijkje in het nomadisch leven op de Kazachstaanse zandsteppen en zien we hoe de moderne tijd knaagt aan die traditionele samenlevingsvorm. Jongeren trekken weg, de steppes worden woestijnen. Maar Asa blijft en droomt van een eigen yurt en zijn geliefde Tulpan. Een film met humor, werkelijk prachtige beelden en melancholische volksmuziek (gezongen door een klein meisje). Een streling voor reislustige ogen en oren. De film won vele prijzen. (​De trailer is in het Engels, de film in het Nederlands) 

Een vrouw en een kudde
We volgen Asa, een jonge man, net terug uit zijn diensttijd bij de marine. Asa heeft maar één droom: een eigen schapenkudde, om net als al zijn voorouders in een yurt op de steppe te leven. Maar: hij kan pas een eigen kudde krijgen als hij getrouwd is. Daarom trekt hij in bij de yurt van zijn zus en zwager met hun kinderen om van daaruit het herdersvak te leren van zijn zwager en om op zoek te gaan naar een vrouw. Asa heeft zijn zinnen gezet op Tulpan. Het is ook meteen zijn enige keus want naast Tulpan is er geen enkel huwbaar meisje in de wijde omtrek. Alle andere meisjes zijn of getrouwd of studeren in de stad. Er hangt dus veel af van de versierpogingen van Asa. Gelukkig is hij dolverliefd op haar. 

Flaporen
Het levert prachtige scènes op. Bijvoorbeeld als Asa met zijn zwager en beste vriend een huwelijksaanzoek gaat doen bij Tulpans ouders. Tulpan (die we, de hele film niet te zien krijgen) gluurt stiekem door een spleet in het gordijn mee. Er wordt door de ouders niets gezegd. Je moet het hebben van hun lichaamstaal. De vader ziet een huwelijk wel zitten. De moeder wuift onbenaderbaar, onverstoorbaar en nurks vliegen weg van het eten. En je voelt meteen: moeders wil is wet. De moeder van Tulpan wil een andere toekomst voor haar dochter dan hard werken in armoede op een voor schapen te zanderige steppe. Het oordeel wordt anders geformuleerd: Tulpan wil niet met Asa omdat hij flaporen heeft.Wat Asa en zijn beste vriend Boni daarop verzinnen in hun pogingen om het flapoor-probleem op te lossen is ontroerend en hilarisch tegelijk. 

Intiem kijkje in het leven in een yurt
Intussen maken we kennis met het leven in en om de yurt. Asa’s zus, die gek op hem is, heeft drie kinderen. De jongste, een peuter, draaft hartveroverend rond op zijn zelfgemaakte stokpaardje als aankomend schapenhoeder. Zijn grote broer heeft maar één interesse: de grote wereld buiten de steppe. Hij luistert de hele dag naar de radio en volgt het nieuws. Hij functioneert als cassetterecorder. Als zijn vader ‘s avonds thuis komt en om het buitenlands nieuws vraagt, dreunt de jongen letterlijk alles op. Het middelste kind, een meisje, heeft maar één passie: zingen. Te pas en te onpas zingt zij traditionele muziek. Ze heeft een zuivere, maar doordringende stem. Naar haar luistert vader bij voorkeur niet als hij thuiskomt.

Herdersleven op een zandsteppe
Asa is dagelijks met zijn zwager op de steppe om voor de kudde schapen te zorgen. We maken het herdersleven van heel dichtbij mee. Het is een rauw en onzeker bestaan. Er is te weinig gras, het zand stuift de hele dag dwars door je heen, er is een (geweldige gefilmde) wervelstorm en er sterven te veel lammeren. De bevallingen van lammeren zijn prachtig gefilmd alsof je er naast zit. De ongeromantiseerde verfilming van het herdersbestaan verraadt de achtergrond van de regisseur: hij was jarenlang documentairemaker. Hij heeft vier jaar over deze film gedaan om alles in beeld te krijgen zoals hij voor ogen had. Zie maar eens een wervelstorm te filmen met kudde en acteurs aanwezig en op de juiste plaats. Zijn geduld beloont ons met de prachtigste beelden.  
 
Klaar voor een reis over de steppe voor de prijs van een filmticket? 

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

 

0

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl