view_in_browser
MOT Magazine
Interview met de makers | MOT Modeshow | Koffers vol inspiratie | MOTify Playlist
Duik mee in de monsterachtige wereld van MOT met Josephine & Guy van De Dansers en Jochum & Roos van De Theatertroep

Wij zijn de makers van MOT & nodigen je uit voor een tour door ons hoofd. Waar halen we onze ideeën vandaan? Hoe brengen we het er vanaf in de discipline van een ander? Stap via het MOT Magazine in onze studio, waar we worstelen met monsterachtige pakken, driftig naar woorden zoeken en troostende liedjes schrijven. De nieuwe onderzoeksvoorstelling MOT van De Dansers & De Theatertroep in foto's, filmpjes, tekeningen en tekst

Wat betekent MOT?

Het woord MOT betekent heel veel verschillende dingen zegt Guy. "En daarom vind ik het een hele leuke titel hiervoor. Sommige mensen denken eerst aan een nachtvlinder, andere mensen denken aan ruzie, Franse mensen denken misschien aan de betekenis 'woord'. Ik vind die ongrijpbaarheid heel leuk, terwijl MOT tegelijk een heel simpel woord is." Jochum: "Voor mij betekent het vooral MOT met jezelf." 

Waarom wilden jullie samenwerken?

Jochum: "Ik werk graag met uitgesproken mensen. We hebben al eerder een voorstelling gemaakt, waarbij ik dacht dat we nog niet iets hadden gevonden wat er wel in zat. Nu merk ik dat we daar gaan komen." Josephine: "Ik vind dans en tekst altijd een spanningsveld hebben. Ze kunnen heel mooi zijn samen, maar ik vind het ook heel vaak moeilijk te combineren. Dus ik wilde graag in een onderzoeksproject kijken hoe we dat kunnen doen. Kunnen we dat doen? En wat gebeurt er dan allemaal?"MOT Modeshow
Roos, koningin van de kostuums, licht toe:

De Wind

"Dit kostuum is gemaakt van reepjes plastic, die opzwiepen als je er flink mee beweegt. Het geritsel en geraas doet in de verte denken aan wind door de bomen. Zolang het kostuum in beweging blijft lijken de sliertjes net zo makkelijk omhoog, als naar beneden te vallen. Dat geeft een merkwaardige illusie van gewichtloosheid. Vandaar 'de wind', dat je ook kan voorstellen als een gewichtloos object, of monster, dat zich verplaatst."

Polyfemos

"De eenoog noemen we Polyfemos, naar de mythische cycloop. Odysseus wist te ontsnappen uit de grot van deze eenogige reus door zich onder een schaap te verstoppen."
"Dit kostuum gaat over gezien worden. De gezichtsloze kijker blijft zelf ongezien terwijl hij iedereen die zijn blikveld betreed genadeloos aanstaart." 

Scissorhands

"Toen we net met MOT begonnen probeerden we ons voor te stellen hoe het zou zijn als we het publiek bedreigd zouden laten voelen. Al snel besloten we dat dit niet de richting was die we op wilden gaan. Maar, daar is wel een idee uit geboren: kan ik met een kostuum een gevaarlijke situatie creëren? Een hele simpele variant sprak tot mijn verbeelding: als al je vingers in messen eindigen wordt nonchalance gevaarlijk, je veegt een haar uit je gezicht en steekt jezelf bijna een oog uit." 

Hoe ontstaat materiaal?

Guy: "Meestal ontstaat de muziek bij mij vanuit een kleine melodie, of een klein idee of soms een zin. En dat werk je dan langzaam uit tot een liedje of tot een muziekstuk. De ene keer kom ik op die zin door te zien waar de anderen mee bezig zijn, of door samen te praten over het onderwerp, en soms is het een oud idee waarvan ik nu denk dat het erbij past."

Roos: "We repeteren nu op de vloer en dat is totaal nieuw voor mij. Normaliter schrijven of vinden we teksten, die we dan verwerken. En vanuit die invalshoek gaan we er heel diep op in. Al zittend aan tafel bedenken we hoe het moet zijn en repeteren we hoe we het moeten spreken. Nu kom je op ideeën en materiaal doordat je in de ruimte staat, dingen vasthebt. Dus je begint gewoon met dingen, en ik vind dat heel bijzonder om zo te doen."

Josephine: "Het leuke aan dansen met kostuums aan is dat je kan verdwijnen in zo'n pak, en dat je dan denkt ' ik dien dit pak'. Je moet anders gaan nadenken, hoe kleine bewegingen naar buiten gaan en hoe dat dan te verfijnen. Dat is echt een andere manier van werken. Heel gezamelijk."

Koffers vol inspiratie...

Nog voordat we begonnen met de repetities kregen we (koffers vol) inspiratie van CMV studenten die de minor Kunst & Cultuureducatie volgen aan de Hogeschool Utrecht. Zij zochten communities op in de omgeving van de Havenloods (daar zit onze studio) en gingen in gesprek over angst. Het vooronderzoek presenteerden ze in knallende koffers vol tekeningen, bewegende poppen, dobbelstenen, hondenpootjes en hier en daar een spin.
Één groep maakte een hoorspel met de BSO kinderen die zij bezochten. Luister hier naar het verhaal vol griezelgeluiden over een tweeling, een hond en een kever met 1 oog. 

Guy: "Ik denk dat muziek heel erg kan helpen voor mensen met angst, omdat het een hart onder de riem kan steken. Bijvoorbeeld een mooi troostend lied, of iets dat heel erg dat gevoel op een manier blootlegt dat het je troost kan geven. Dus voor MOT probeer ik troostende liedjes te schrijven." 

"Van de liedjes die ik heel troostend vind heb ik deze MOTify afspeellijst gemaakt:"

MOTify Playlist

Onze zoektocht naar een nieuwe voorstellingstaal eindigt in Theater Kikker (Utrecht). Na acht dagen residentie presenteren we hier het resultaat in onderzoeksvoorstelling MOT op 24, 25 & 26 maart. Vervolgens gaan we naar Amsterdam, de thuisbasis van De Theatertroep, waar we MOT spelen op 31 maart, 1, 2, 3 & 4 april in Frascati Theater. 

Tickets Theater Kikker
Tickets Frascati Theater
facebook twitter instagram youtube spotify
De Dansers

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Wil je weten wat we wel en niet met je gegevens doen? Lees dan de privacyverklaring 

Afmelden