Avoimella saatavuudella on myönteisiä vaikutuksia myös museon sisällä
“Avoimen saatavuuden vaikutukset ovat mullistavia museoiden sisällä. Vuosi Clevelandin taidemuseon Open Access -lanseerauksen jälkeen sen digitaalisen informaation johtaja Jane Alexander totesi seuraavia vaikutuksia: tekijätietojen, alkuperän ja kokoelmatietojen päivittäminen lisääntyi; kuraattorit alkoivat luoda uusia yhteyksiä tutkijoihin; resursseja kohdennetaan uudelleen kuvapyyntöihin vastaamisesta digitoinnin tukemiseen. Suurin osa museon verkkokäyttäjistä etsii kuvia nyt omatoimisesti sen verkkokokoelmista, mikä vapauttaa henkilöstön arvokasta aikaa”, jatkaa Douglas McCarthy.
Douglas McCarthyn kirjoitus, maaliskuu 2022, mukailtu artikkelista 'The case for open access', Douglas McCarthy ja tri. Andrea Wallace, 2020.
Effie Kapsalis, Smithsonian Institutionin digitaaliohjelmavastaava, vastaa samoilla linjoilla: ”Open Accessin käyttöönotto osoitti johtajillemme, että saamme hyviä tuloksia, kun Smithsonian työskentelee laajasti yhdessä ja keskittyy kokonaisuuteen. Open Access ei ole digitaalinen strategia, mutta voin nyt perustellusti sanoa, että meidän on otettava se vakavasti.” Smithsonian Open Access -ohjelmassa on julkaistu yli 3,2 miljoonaa teoskuvaa vapaaseen käyttöön.
Avoimesta ekosysteemistä syntyy osiaan suurempaa hyötyä
Andrew Lih, joka luotsaa Smithsonian Institutea ja Metropolitan Museumia Wikimedia-projektien hyödyntämiseen, kysyy: "Ovatko kirjoituksen peräänkuuluttamat tulotavoitteet oikeita mittareita? Kuinka instituution mission edistäminen näkyy yhtälössä joko kvantitatiivisesti tai kvalitatiivisesti?
Olisivatko saatavilla oleva näyttö ja tulokset aineistojen avaamisesta voineet paremmin vaikuttaa Kansallisgallerian näkökulmaan:
- Paremmat mittarit avoimen pääsyn materiaalien vaikutuksesta sekä wikiekosysteemissä että loppukäyttäjille esimerkiksi Googlessa, Apple Sirissä, Amazonissa jne.
- Tapaustutkimuksia ja tarinoita, jotka liittyvät avoimen pääsyn toissijaisiin hyötyihin. Smithsonianin kaltaisissa paikoissa Wikipedian muokkaustilaisuudet ovat inspiroineet Wikimedia- ja avoimuustyöhön perustuvia esine- ja rahalahjoituksia.
- Tulevaisuuteen katsovat mahdollisuudet, kuten tekoäly ja museon omien metatietojen rikastaminen, ovat mahdollisia verkkoyhteistyön avulla."
“Kulttuuriperinnön avoimella saatavuudella on vaikutuksia yksittäisiä instituutioita laajemmalle. Se muodostaa avoimen ekosysteemin, jossa varastoihin erotettu kulttuuriperintö voidaan yhdistää digitaalisessa maailmassa,” Larissa Borck, Sörmlandin museon digitaalisen kehittämisen kuraattori huomauttaa.
”Emme halua antaa vaikutelmaa, että avoin lisensointi on koko strategia. Uudelleenkäytön edistäminen vaatii vielä lisää työtä. Avoimuus on välttämätön komponentti, jotta uudelleenkäyttö olisi edes mahdollista”, toteaa Dominic Byrd-McDevitt, Data Fellow, Digital Public Library of America.
Karin Glasemann, joka on vastannut digitaalisesta saatavuudesta ja kehityksestä Ruotsin kansallismuseossa viimeiset 10 vuotta, täydentää: ”Mitä vapaammin kokoelmasi liikkuvat digitaalisessa maailmassa, sitä enemmän ihmiset ovat tietoisia siitä, sitä enemmän voit ansaita rahaa museoiden omilla palveluilla: tarjota tietoa, koulutusta ja viihdettä kokoelman ympäriltä.
Kokoelma itsessään ei ole museon omaisuutta tai myyntivaltti, vaan museon ihmiset, heidän tarjoamansa tieto ja yhteisö, jonka he voivat rakentaa.”
|