Bekijk in browser
Banner Maartje de Lint - Zingen in de Zorg

Hallo

Om te beginnen: Hartelijk dank voor alle positieve reacties op mijn nieuwsbrief en de nieuwe aanmeldingen. Fijn om te horen dat mensen zo nét even die extra motivatie voelen om aan de slag te gaan met zingen in de zorg!

Ken jij iemand waarvoor deze nieuwsbrief wellicht interessant is, stuur hem vooral door.

De zin van zingen
Foto Zin van Zingen

Vertragen

Mensen met dementie zijn extra prikkelgevoelig. Het kan jou én diegene waar je voor zorgt veel opleveren als jij gaat vertragen. Meer de tijd nemen, iemand bewuster en met je volle aandacht benaderen komt de sfeer ten goede. Voor en tijdens het samen zingen kun je zo beter afstemmen en observeren wat nodig is. 

Laatst werd een bewoonster tijdens mijn training erg boos omdat ze niet meer kon herinneren waar ze geboren was. “Ik weet het niet, ik weet het niet”, bleef ze maar herhalen. Ik ging naast haar zitten en ik zong voor haar: “Ik weet het niet, ik weet het niet”. 

Ik bevestigde zo haar gevoel; het mocht er zijn. Langzaam aan begon de hele groep mee te zingen, en opeens zong een andere bewoonster: “Ik weet het wel, ik weet het wel”. De herinnering aan de boosheid was weggeëbd in het lied. We hadden samen plezier en dat gaf haar weer lucht; ze gaf een groot applaus na afloop!

Nieuws
Singalong Heiloo

Afgelopen woensdag was de laatste Singalong Heiloo voor de zomer!

Singalong Heiloo is een sociale groep voor thuiswonende mensen met geheugenproblemen, beginnende dementie én hun mantelzorgers. 

Om de week op woensdag komen we bij elkaar in de Ter Coulsterkerk in Heiloo. Op woensdag 4 september a.s. beginnen we weer.

Missie
Mee blijven doen, en kijken naar wat je nog wél kan, in de plaats waar je woont; jouw dorp, jouw wijk. Ook na de diagnose dementie blijven integreren in het -sociale- leven, dat is de missie van Stichting Orpheus Curat in samenwerking met mij.

Meer informatie over 'Singalong Heiloo'

Singalong Heiloo wordt mogelijk gemaakt door:

Foto 'In mir singt ein Lied'
Alzheimercafé Enkhuizen Muziek & Dementie

"Op 25 juni werd er in het Alzheimercafé Enkhuizen gezongen. Al meteen had de gast/deskundige Maartje de Lint, zangeres en trainer, de bezoekers zover dat ze met haar gingen meezingen. Daarna is Maartje geïnterviewd over het belang van muziek en in het Jos Lankreijer, gespreksleider en organisator van het Alzheimer café Enkhuizen.bijzonder van zingen. Ze heeft verteld over wat er dan allemaal gebeurt in iemands hoofd; over de positieve gevolgen daarvan op je stemming, het contact met anderen en zelfs je geheugen. Na de pauze hebben de bezoekers dat met elkaar, al zingend, ook daadwerkelijk zelf ondervonden. Vrolijkheid en ontroering gingen hand in hand op deze geslaagde avond."

Jos Lankreijer, gespreksleider en organisator van het Alzheimer café Enkhuizen.


Heb jij ook een Alzheimer café bij jou in de buurt en wil je graag dat ik langs kom? Neem dan contact met me op. Voor non-profit organisaties hanteer ik speciale tarieven.

Kijk op maartjedelint.com
Op de agenda
September
Basistrainingen Verzorgingshuis Agnes Egmond aan Zee

In september verzorg ik twee Basistrainingen bij verzorgingshuis Agnes van Stichting De Zorgcirkel, aan de rand van het schitterende duingebied van Egmond aan Zee. 

Samen zingen is heilzaam

Het kan spanning bevrijden

Stress kalmeren

En geheugenproblemen verminderen

September
Basistraining in Lelystad bij Woonzorg Flevoland

Ook in Lelystad verzorg ik een basistraining 'Zingen in de Zorg' voor medewerkers, vrijwilligers en/of mantelzorgers. 

Wil je meer informatie over deze basistraining, klik dan op onderstaande button.


Informatie over 'Zingen in de Zorg bij dementie'
Partners uitgelicht
Team 'In mir singt ein Lied' Oper Leipzig
Opera Leipzig
21 september Wereld Alzheimer Dag

Sinds mei 2018 ben ik gestart met de serie ‘In mir singt een Lied’ vanuit Die Oper Leipzig Duitsland. Deze serie is de Duitse versie van mijn Singalong formule: sociale groepen voor mensen met dementie die thuis wonen samen met hun mantelzorgers. We zingen samen een uur, daar omheen is tijd voor samen zijn en kletsen met koffie en thee.

Op 21 september zal ik in de opera van Leipzig een extra uitgebreide ‘In mir singt een Lied’ verzorgen. In Leipzig staan namelijk 170 mensen op de wachtlijst om mee te willen doen! Ik ben daar dan ook druk in gesprek om de serie uit te breiden met twee extra groepen, dit keer ook in samenwerking met de Hochschule für Musik Leipzig. 

Lees meer over 'In mir singt ein Lied'
Vraag en antwoord
Muziek om te onthouden
Vraag: Mijn vader kan onze namen niet meer onthouden, heb je hier tips voor?

Jazeker, een hele goede tip kreeg ik van twee zussen die regelmatig bij hun vader op bezoek gingen. Hij kon hun namen niet uit elkaar houden. Wat deden ze: Ze maakten er een liedje van op een bekende melodie (hier op; ‘This little light of mine, I’m gonna make it shine') en zongen dat met hun vader: 


Marijke is donkerblond en Eva heeft een bril

Marijke is donkerblond en Eva heeft een bril

En als we nu samen zijn, als we nu samen zijn

dan zie ik, dan zie ik het verschil!

Hun vader heeft sindsdien ALTIJD de namen onthouden!!! 

Mail me als je ook een vraag hebt
In de Pers
Samen zingen: Iedereen kan het!

Bovenstaand artikel stond in juni 2019 in de Via VIVA!, het blad van en voor medewerkers van ViVa! Zorggroep.

Meer berichten 'In de Pers' lezen?
EEN HELE FIJNE ZOMER GEWENST:
Partners
Logo's Stichting Orpheus Curat, Nederlands Kamerkoor, Oper Leipzig, CRDL, Muziek als Medicijn
Bedankt voor je interesse, de volgende nieuwsbrief volgt in september.
Maartje de Lint

Zangeres & Trainer


Specialist in de vitaliserende werking van zingen op lichaam en geest


maartjedelint.com

Je ontvangt deze e-mail omdat je in mijn mailinglijst staat.

afmelden

Fotografie: richard-byrdy.comhowcom.com & kirstennijhof.de          Logo: swinkelsvanhees.nl

MailerLite