Tak običajen jesenski teden, z dodatki poletja Pogled v brskalniku
Zabojčkove sveže novice

V Oddelkih lepih umetnosti in kar je podobnih skupnosti (recimo uredništva) imamo najraje skrajne situacije - v medijih raje slabe novice, pri nas obilje dobrega. V medijih se prodajajo slabi dogodki, pri nas dobra hrana.

Slabe novice se vedno najdejo, če si le vztrajen; sredi jeseni pa se najde tudi veliko dobre hrane! 

Radič, zelen in z dolgimi listi

Romana nam je v petek poslala ponudbo za ta teden (kot narekuje navada). V njej tudi radič in slika radiča: je zelen in z dolgimi listi, ki ga ne puli, ampak reže.

To nas je spravilo ob nekaj las: je to zelen radič ali dolgolistni radič (ker ima lastnosti obeh prodajnih pridelkov).

Po nekaj izpuljenih laseh smo se odločili: recimo mu zeleni radič, povemo pa vam, da je z dolgimi listi in ga bo Romana narezala.

(Bil je večer teman, ko je nastala slika, tako da si predstavljajte svetlo zeleno liso, kjer raste radič).

Jabolka, jabolka, jabolka

V naslovu manjka še nekaj jabolk, kajti če je česa letos veliko, so to jabolka. Da bo mera polna, ne le pri nas, ampak po vsej Evropi.
Vsak pa mora vedeti, da če se kmet pohvali, da je bila letina izvrstna, pogoji optimalni, opraševanje popolno, da ampak čaka na koncu stavka.
Res, na koncu kmet pove, da jabolka pustijo gniti na tleh, ker jih ne bodo uspeli prodati, kajti ni pivcev ciderja in finih sokov (ker so zaprti v svoje domove, bifeji pa samevajo).  
To vse v Angliji, pri nas pojemo več eko jabolk kot popijemo eko sokov. Tudi pri nas je letina dobra, a jabolka ne gnijejo, vse pospravijo, zima bo dolga.
Imamo jih vedno več sort, za različne okuse: gala in rdeči delišes v demeter kakovosti ter sansa in summer free. Imamo tudi taka, ki se jih jé z nožkom v roki ali pa se jih spremeni v sok ali smutije, kompote in čežane, ker niso ugledna, so pa cenejša.
O nekaterih izmed teh sort tudi na strani nasasuperhrana.

Spomin na poletje

Na kratko pogled nazaj - še so poletni pridelki, bučke, paradižniki, paprike, jajčevci, stročji fižol. Dnevi so bili še topli, okus je še spodoben.

Jesensko sadje

Res na kratko, slika je enaka kot pretekli teden, ker so tudi pridelki sila podobni. Nimamo ananasov, mangov in podobnih čudes, taki smo. Zdaj imamo grozdje, jabolka in hruške. Dobro, tudi banane, a te res bolj za zraven.

Veliko jeseni

Če poletje jemo le še z malo žličko, je jesenskih pridelkov veliko. Blagolistnati, kot so listnati ohrovti in blitva, pa do trdobučnih, vse to imamo. Nadzemne in podzemne. Rdeče in zelene, vse vmes. Res je veliko vsega. Slava kmetom (in našemu oddelku za načrtovanje pridelave). 

Leto mobilnosti

Uradni teden mobilnosti se končuje, a pri zabojčkovih se vse vrti okoli nje. Vse leto. Naš cilj je, da bomo vsaj 90% zabojčkov znotraj ljubljanske obvoznice dostavili s kolesi in prikolicami (ker tako porabimo manj energije, manj smrdimo, porabimo manj prostora v mestu, težje koga povozimo pa še lažje se pogovarjamo z someščani). 
Na severni strani Ljubljane nam gre dobro, še vedno pa je na nekaterih koncih, predvsem na jugu Ljubljane, zares nevarno.

Želimo vam lep teden, takega, ki vam ga bodo še polepšale dobrote iz Zabojčka. Le naročite, za ostalo poskrbimo mi.

vaši jesensko pisani zabojčkarji

Zeleni zabojček

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

051499396
zabojcek@zeleni-zabojcek.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na Nedeljske novičke. Če se želite odjaviti, lahko to kadarkoli storite tule spodaj. 

Odjava