Algemene nieuwsbrief van Natuurpunt Antwerpen Stad

Na een eerste vorstprik vorige maand met een subtiele sneeuwval kregen we nog enkele weken zacht herfstweer. We namen afscheid van de bladeren van de bomen, trekvogels en de gouden gloed van de zon. Het jaar dooft langzaam uit en de traditionele eindejaarsperiode nodigt ons dan uit om met vrienden en familie het jaar 2023 uit te wuiven. We wensen jullie dan ook allemaal veel vreugde en gezelligheid in deze laatste weken en zien jullie graag terug in het nieuwe jaar!

Wanneer 2023 de ogen sluit, kondigt 2024 zich natuurlijk aan. We bewonderen dan gul de veerkracht van de natuur én van onszelf. We maken er allemaal samen weer iets fraais van, net zoals de natuur zelf: vergelijkbaar aan vorig jaar, maar toch ook weer uniek en prachtig.

Om dit jaar samen met jullie in te zetten, nodigen we jullie graag uit op onze activiteiten: we leren vogels kennen en tellen, gaan naar de film en waarderen de wilde dieren uit onze omgeving.

In dit jaar of in het volgende: we wensen jullie allemaal het allerbeste en hopen jullie terug te zien op onze activiteiten in 2024!

Met vriendelijke groet,

Kris, afscheidnemend eindredacteur

Save the date

‘Maandelijks op Maandag’ - MOM is een reeks maatschappelijk bewogen filmavonden waaraan ook Natuurpunt Antwerpen Stad deelneemt. Deze filmavonden gaan elke eerste maandag van de maand door in Filmhuis Klappei, Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen. Noteer alvast 3 juni 2024 in jouw agenda want dan tonen we de film ‘Brussels Wild’. Na die film maak je onder begeleiding van een Natuurpunt-gids een wandeling in de buurt van Klappei om te ontdekken met welke levende wezens we deze buurt delen.

Voor de eerstvolgende ‘Maandelijks op Maandag’ word je op 8 januari 2024 uitgenodigd voor de film Regarde-moi.

Lofti, een Tunesische immigrant die in Marseille woont, verdeelt zijn leven tussen zijn winkel voor huishoudelijke apparatuur en zijn zwangere Franse vriendin. Maar als zijn ex-vrouw, die in Tunesië woont, een hersenbloeding krijgt, is hij opeens verantwoordelijk voor hun autistische zoontje van 9, Amr, die hij niet kent…

De film is Arabisch, Frans en Engels gesproken en Frans ondertiteld.

Regisseur: Néjib Belkadhi | Duur: 93′ | Land: Tunesië | Jaar: 2018

Na de voorstelling volgt een inleefsessie autisme. Tijdens deze inleefsessie zul je aan de hand van concrete opdrachten ervaren hoe mensen met autisme de wereld beleven. Organisatie: De Wereld van Rayaan

Deuren: 19u – start programma: 19u30
Inkom: € 5

Vogeltelling op zondag 7 januari 2024

Op 7 januari 2024 gaan we vogeltellen in de parken Zuidrand, d.w.z. Hof van Leysen, domein Hertoghe en Albertpark.
Op de foto zie je een koperwiek, een kleine lijster met roestkleurige oksels en flanken, die vrij schuw is maar zeker aanwezig is in onze parken vanaf het najaar tot de vroege lente. Vraag is of we hem vinden!

Afspraakplaats: ingang Hof van Leysen (hoek Markgravelei & Van Schoonbekestraat)
Zin om mee te doen? Ook beginnende vogelspotters zijn welkom!
Meer info / inschrijven: vogelwerkgroep@natuurpuntantwerpenstad.be

Jaarkalender 2024 De Stadsmus

Waarschijnlijk is iedereen al volop bezig met de agenda’s voor 2024 aan te vullen! Daarom geven we hieronder al de jaarkalender 2024 voor De Stadsmus mee. Noteren maar!

Facebook: http://www.facebook.com/pg/destadsmus/
Website: https://www.natuurpuntantwerpenstad.be/wat-doet-nas/vogelwerkgroep-de-stadsmus/
Mailadres: vogelwerkgroep@natuurpuntantwerpenstad.be

Eventuele wijzigingen kunnen zich voordoen en zijn te vinden via 1 van de bovenstaande kanalen.

Gratis online cursus Tuinvogels in Vlaanderen

Geniet jij ook zo van die prachtige vogels in je tuin? En wil je meer weten over die gevederde passanten? Des te meer je over hen te weten komt, des te meer plezier je beleeft tijdens het vogels kijken. Start met deze gratis online cursus en kom in 10 boeiende lessen meer te weten over de meest voorkomende tuinvogels in Vlaanderen. 

Meer info vind je hier:
https://www.natuurpunt.be/pagina/gratis-online-cursus-tuinvogels-vlaanderen

Ruimte voor wilde dieren in de Antwerpse rand

GruunRant stelde haar Plan Bunzing voor en reikte de eerste ‘Grune Schup’ uit aan de gemeenten Deurne, Schoten en Wijnegem met het gebiedsprogramma ‘Groen Kruis’.

“Met Plan Bunzing straks nog veel meer wilde dieren om ons heen”.

Lees er hier alles over! https://www.gva.be/cnt/dmf20231208_96891295

Nieuws van VMPA vzw – Vereniging voor Milieueducatie Provincie Antwerpen

Op zondag 21 januari 2024 om 10 uur kan je meewandelen met een VMPA-gids in Deurne. Ludwig neemt je mee op een ontdekkingstocht. Wat is er nog te zien van diertjes, planten en schimmels? Hoe biodivers zijn de openbare groene plekken in Deurne?

Deze winterwandeling verkent enkele GruunRant-gebiedjes in Deurne. Natuurpunt Schijnvallei is een van de oprichters van de vzw. Zij tracht aan de Antwerpse rand groengebieden te behouden, te versterken en te verbinden. Onder impuls van GruunRant werd voor Deurne als eerste district een Groenplan opgemaakt. Meer info hierover vind je op: Groen | District Deurne | Overzicht | Antwerpen.be

Voor de wandeling spreken we af aan Bisschoppenhof, Suzanne Spanhovenstraat 22, 2100 Deurne.

Inschrijven vooraf is niet nodig. De wandeling is gratis.

Agenda

Wil je graag een overzicht van al onze activiteiten? Neem een kijkje op:
https://www.natuurpuntantwerpenstad.be/events

Nieuws van onze buurafdelingen

Ook onze natuurvrienden van de buurafdelingen hebben regelmatig interessante activiteiten op de kalender staan. Via de links hieronder kom je meer te weten.

www.schijnvallei.be  |  natuurpuntwaasland.be  |  www.hobokensepolder.be  | 

www.antwerpennoord.be  |  www.zuidrand.be  |  www.landvanreyen.eu 

Word lid
Facebook
Onze website

Copyright © 2023 Natuurpunt Antwerpen Stad

SHARE TWEET