nyhetsbrevet i en browser

DECEMBER MED DRÖMMARNAS HUS

December är en hektisk period för många, även för oss. Många projekt avslutas och ska redovisas i form av utställningar, föreställningar och olika manifestationer.

Året ska sammanfattas i statistik och i gjorda lärdomar. Samtidigt ska det nya året planeras, både med helt nya verksamheter och med projekt som tål att förlängas in i det nya året.

Men innan året är slut, bjuder vi och våra fina grannar Yalla Trappan och FC Rosengård, DIG på en julmarknad. Vi har både mysgaranti och snögaranti för hela familjen.

                            Hela programmet www.drommarnashus.se/jul

Årets julklapp?

Malmönackan samlar varje år 12 lokala illustratörer, formgivare och konstnärer i en kalender. Varje kreatör illustrerar varsin månad inom ett tema, som år 2019 är: SAGOR! I årets kalender släpper vi alla sagoväsen fria och låter dem flyga fritt eller gömma sig i malmömyllret. Detta är skön konst, färdig att hänga på väggen.
Vi är oerhört stolta och rörda över att det denna gång är Drömmarnas hus som får 10:-/såld Malmönacka.                              Läs mer här.

Stjärnslukaren även nästa år

Har ni märkt hur mörkt det är på himlen? Märkte ni när ni gick till skolan att det har försvunnit stjärnor i natt? Våra stjärndetektiver misstänker att det är stjärnslukaren som varit framme.

Med dramalekens hjälp berättar och upplever vi en historia fylld av spänning och övningar. Inte nog med att eleverna behövs för att hitta de slukade stjärnorna, nya stjärnbilder kommer också att behöva skapas. OM... vi lyckas hitta de försvunna stjärnorna....

* För F-3 i Skåne.
* Vi förvandlar ert klassrum under 90 min.
* Stjärnslukaren genomförs av en skådespelerska och en dramapedagog.

Intresseanmälan här
Vårens kurser
Vill DU vara med?

Redan den 15 januari startar vårens kurser. Det blir konst, cirkus och teater på olika nivåer. Se hemsidan för mer information och anmälan här.
Alla våra kurser är kostnadsfria.
Välkommen

Beslut år 3

Stick ut!/Kreativa platser

Vi är superglada över att fått fortsatt förtroende i och med ett positivt beslut från Kulturrådet, på vår ansökan om år 3 för Stick ut!/Kreativa platser.

Vi är nu i full färd med att slutföra årets sista verksamheter men också med att planera och förbereda för kommande års verksamhet. Mer om Stick ut! här.

Fler beslut

Vi vill också tacka Sparbanksstiftelsen Skåne så himla mycket för stödet för att kunna genomföra ett nytt spännande projekt: "Jakten på det försvunna regnmolnet". Blir du nyfiken?... Ja då får du hålla dig över jul och nyår för allt kommer att presenteras under våren... Håll ut!

Scenen för nya röster

Cafékvällen den 22 november

Den 22 november, en mörk och kulen torsdagskväll så var det många som hade sökt sig till Drömmarnas hus för att avnjuta kultur bestående av flera olika konstformer. På scenen stod författarna: Andrzej Tichy och Lana Abdul Sattar samt musikerna Mubarik Langwiches, Marco Cukteras och Shkelzen. Utöver detta så ställde konstnärerna David Henson och Sarah Al Najjar ut sin konst. Ja, det blev en helt underbar kväll i en fullsatt lokal där publiken fick ta del av konstnärsskap som värmde både kropp och själ.  www.drommarnashus.se/cafe

Värdegrund och tärningar

Mina sidor

Andra och sista säsongen av Mina Sidor är nu avslutad. I höst har 420 elever i 17 klasser kastat sina värdegrunds-tärningar. Vi vill tacka alla engagerade lärare och elever. Ett extra stort tack till Hanna och Kristian som tappert har korsat Skåne i värdegrundens tjänst. Läs mer här.

Våra små (och stora) konstnärer i Artist Talk

Den 1 november höll de små och stora konstnärerna från Barnens Skulptur-
park ett Artist Talk på Skissernas museum inför en fullsatt lokal.

Åhörarna på plats fick ta del av hur den konstnärliga processen sett ut och dessutom fick alla en unik möjlighet att ta en titt på de skisser och modeller, som skall komma att bli fullskaliga permanenta skulpturer nästa höst. Det var nog ingen av åhörarna som inte imponerades och berördes av barnens entusiasm, av deras engagemang, stolthet och nyerövrade konstkunskaper.

Barnen hävde förbannelsen

Höstlovsmysterium

Under höstlovet hände det massor av mystiska saker i Herrgården, men som tur var så kom många barn från stadens fritidshem hit och löste det hela. Skuggornas förbannelse är nu återkallad. Vi vill tacka Rosengårds områdespolis och Rosengårdsbiblioteket för ett himla fint samarbete, men särskilt också tacka alla modiga barn som kom hit och löste mysteriet – det gjorde ni bra!

Nya ansikten på väg

På väg in i 2019

Projektet På Väg gör sig redo för att möta år 2019. Detta vinnande koncept har under hösten vidareutvecklats och genomförts tillsammans med Transfer, Swedbank, UF (Ung Företagsamhet). Drömmarnas hus del av detta projekt har genomförts av Lova och Hanna. Under våren kommer dom att fortsätta sprida sina kunskaper till årskurs åtta, om vad som är viktigt i en jobbintervjusituation. Läs mer här.

Installation på Rosengårds centrum

En liten bit av mig

Inför den stora finalen av konstprojektet ”En liten bit av mig”, så gjorde vi en mini-installation mitt i butiksgatan på Rosengårds centrum. I samarbete med fastighetsbolaget Trianon, så fick vi tillgång till en perfekt plats mitt i centret, där vi kunde ge ett litet smakprov på vad som var att vänta vid den stora utställningen. Detta gav upphov till många nyfikna frågor och flera fina samtal med förbipasserande Rosengårdsbor.

Vernissage/utställning

En liten bit av mig

Onsdagen den 14 november så höll vi en högtidlig invigning/vernissage på Form/Design center mitt i hjärtat av Malmö. Barnen från El Sistema (Rosengårdsskolan/Kulturskolan) stod för en pampig samt svängig invigningsmusik där ingen av de närvarande kunde stå stilla. På VIP-listan av inbjudna gäster stod också flera klasser från Rosengårdsskolan och givetvis fanns flera av de deltagande individerna bakom verken på plats. Det blev en riktigt lyckad invigning av en färgsprakande utställning som bjöd på en fantastisk kreativitet tillika mångfald av uttryck där så många olika individer delat med sig av en liten bit av sig själva. Ett mycket fint samarbete med Form/Design center möjliggjorde att utställningen fick plats i hela den stora utställningslokalen samt i entréhallen. Den stora utställningen pågick mellan 14-18/11 medan utställningen i entréhallen fortgick t o m den 26/11. Helgen den 17-18 höll vi också välbesökta workshops mitt i utställningslokalen. Totalt besöktes utställningen av 4258 personer.

Kraftsamling Herrgården

Bästa sommaren 2019

Under hösten har Drömmarnas hus varit med i Kraftsamling Herrgården möten för att forma och utveckla Bästa sommaren 2019. Ett antal möten och strategier och processer utvecklas för att utveckla Bästa sommaren 2019.
Läs mer om Bästa sommaren 2018 här.

Träna på- och visualisera TILLIT
Gnistan finns på Kirsebergsskolan

Vårt Skapande skolaprojekt på Kirsebergsskolan närmar sig ett avslut, i form av en utställning. 101 fantastiska foto på temat "tillit" blev det.

Ungefär en fjärdedel av dessa kommer att ställas ut i en lokal på skolan. Tisdagen den 18 december visas en fjärdedel av de inramade bilderna för eleverna. Dagen efter blir det vernissage i ett offentligt "öppet hus". Samtliga bilder placeras därefter ut i respektive klass hemrum. Ska bli spännande!   Mer om Gnistan här.

Pedagog Malmö har publicerat ett reportage om projektet i sin nättidning, som du hittar här.

Skapande skola årskurs 5 och 6

Elever gör forumteater

Totalt sex klasser arbetar i detta skapande skola projekt som sträcker sig över fyra dagar.

Under dessa dagar undersöker vi och skapar forumscener. Scenernas problematik tar elevernas själva fram, tex. Mobbing, grupptryck, prestationskrav och svårigheter kring att vara en bra klasskamrat.

Alla elever spelar upp sina scener för sina klasskamrater och några scener spelas även upp för hela årskursen i gymnastiksalen.

Medgångar och motgångar
LOOKABOOK

Vi blev så himla glada över att vi fick beviljat vår ansökan från Kultur Skåne, gällande vårt nordiska samarbetsprojekt LOOKABOOK! Hurra för det!

Beslut Kultur Skåne:

Drömmarnas hus i Malmö får 150 000 kronor till projektet LOOKABOOK Barnens bibliotek – ett nordiskt Artist´s project. Drömmarnas hus ska utveckla och skapa ett barnens eget mobila konstbibliotek i ett tvärnordiskt tvåårigt samarbete mellan Sverige, Norge och Danmark

Vi hade här även ansökt om medel från såväl Nordisk Kulturfond och Nordisk Kulturkontakt. Dessvärre fick vi avslag på båda dessa ansökningar. Dock med en motivering som gör att vi kommer att arbeta vidare på en ny omgång ansökningar. Denna projektidé är alltför bra, för att inte bli av…

Besök, utbyte och andra möten

Besök och erfarenhetsutbyte med Fisksätra Folkets hus

Under hösten blev Drömmarnas hus och Stick ut! kontaktade av ett annat Kreativa platser projekt, nämligen ”Med början i Fisksätra”. De undrade om de kunde få avlägga ett besök hos oss för att utbyta erfarenheter med utgångspunkt från våra resp. Kreativa platser projekt. Givetvis ville vi det och den 9 november anlände sex medarbetare från Fisksätra Folkets hus till Drömmarnas hus och vi hade ett himla fint möte med många bra samt intressanta samtal.

Kulturskolorna på besök (Stockholm/Göteborg/Malmö)
Ett trettiotal kulturskolechefer från Göteborg, Malmö och Stockholm besökte Drömmarnas hus den 7 november. Tillsammans driver dom ett tre-årigt projekt
”Kultur-skolan i storstan”, som går ut på att nå fler barn och unga bl.a genom samverkan med fler parter, inte minst civilsamhället.

Ett uppskatta besök, med många frågor. Vi säkerligen kommer att ses igen.

Den 23/11 var det omvärldsråd på teaterhögskolan i Malmö
Liza var där och berättade om Drömmarnas hus sätt att arbeta. Det var inspirerande att träffa alla entusiastiska elever och intressanta gäster.

En temadag om Konstnärlig frihet

Rantafej i Hässleholm

Vi var på Rantafej som arrangeras av Kultur Skåne. Vi delade erfarenheter och kunskaper med kolleger i Skånes kulturliv.
På programmet fick vi också lyssna på Stina Oscarson och Stefan Klaverdal. Årets Kulturpalett gick till Teater 23 och kulturpriset gick till dirigent Sofia Söderberg. Stort GRATTIS!                                  Läs mer här

Jakob - praktikant

Vi vill passa på att tacka Jacob för den hjälp han har varit här under sina praktikveckor. Lycka till med dina avslutande studier!

Så hade vi då vårt sista teaterpass med Fabriken för denna termin! Tack så otroligt mycket för denna gång alla deltagare, vi ser fram emot januari och kommande spännande föreställning den 28e mars på Drömmarnas Hus!

Ni har varit fantastiska!
#fabriken_dv

facebook youtube instagram
Drömmarnas hus

Frölichs väg 4, 213 68, Malmö, Sweden

www.drommarnashus.se      info@drommarnashus.se
+ 46 40 31 15 80

Du får det här mejlet eftersom du eller någon annan registrerat dig på vår hemsida, eller på annat sätt varit i kontakt med oss. Du kan också välja specialutskick och få våra skolerbjudanden några dagar före detta nyhetsbrev.

Vi sparar enbart din mailadress i vårt lista.
Du kan när som helst avregistrera dig i länken nedan.

Avsluta prenumerationen