Q4 - 2019

Ett år med ny spellag och reklamen i fokus

Nu stänger vi snart böckerna till ett händelserikt 2019 med ny spellag. En del saker börjar falla på plats, medan annat fortfarande snurrar. I SKI:s tredje förtroendemätning av spelbranschen kan vi se att resultatet verkar något starkare än förra året. Så nog går vi åt rätt håll, även om stegen är små. 

Dags att skicka in bidrag till Swedish Gambling Award

Med hjälp av en namnkunnig jury lyfter vi fram och hyllar initiativ som skapar en mer hållbar och sund spelmarknad i Sverige. Spel är rolig underhållning för många människor. Samtidigt finns det stora utmaningar för branschen att hantera. Med Swedish Gambling Awards vill vi aktivt bidra till ett ökat ansvarstagande genom att lyfta fram förebilder och få saker att utvecklas i en positiv riktning. Vi hoppas självklart att många deltar! Bidrag kan lämnas in till och med den 9 februari. Läs mer här

Spelreklam, måttfullhet och självreglering

I slutet av förra året stämde Konsumentombudsmannen Ninja Casino för icke måttfull marknadsföring. Patent- och marknadsdomstolens dom har nu fallit och ger KO rätt på alla punkter.  

Sper tycker att det är bra att domen har kommit för att kunna ge vägledning kring var gränserna för måttfull marknadsföring går.

Branschens egna riktlinjer, som togs fram i våras, har  bland annat utgått från innehållet i stämningen. Nu följer Sper den fortsatta processen och ser över om riktlinjerna bör uppdateras ytterligare.

Sper och Marlaw ordnar ett seminarium med anledning av domen den 5 december. En mer fördjupad utbildning om marknadsföring och självreglering planeras till nästa år.

Något högre förtroende för spelbranschen än förra året

För tredje gången mäter Svenskt Kvalitetsindex spelbranschens allmänna förtroende samt hur nöjda spelarna är. Även om det är ett litet steg har förtroendet ökat från index 56 till 58 av 100. 

Mätningen tog också reda på om befolkningen känner till att Sverige har fått en ny spellag. 5 av 10 icke-spelare och 4 av 10 spelare och känner inte till den nya spellag.  

Av de som uppger att de är avstängda i Spelpaus spelar tre procent ändå. 

– Vi noterar att branschen är inne i en stor förändring. Den generella nivån på såväl nöjdhet som förtroende för branschens aktörer ökar något men är fortsatt på en nivå som inte kan anses acceptabel över tid, säger Johan Parmler, vd på Svenskt Kvalitetsindex.

Se resultatet här...

Sper finns i många kanaler - hänga med oss på LinkedIn, Twitter och Mynewdesk

Spelbranschens Riksorganisation

Norrtullsgatan 6, 113 29 Stockholm
E-post: info@sper.se
Hemsida: www.sper.se

MailerLite