Domaine Michelas St Jemms

I det natursköna området längs floden Rhône med sina branta sluttningar längs den vindlande floden hittar vi den lilla vingården Michelas St Jemms i den lilla byn Mercurol. Det här är historisk vinmark och munken Saint James planterade vinrankor här för väldigt länge sedan..

 

Historien

Vingården som grundades 1961 av Robert och Yvette Michelas är belägen i Mercurol och är nu en av de äldsta i området. 1982 fick Robert möjligheten att köpa en odlingslott i appellationen Hermitage och givetvis tog han chansen. Han kom över 0.3 hektar mark på det så eftertraktade Hermitage-berget och blev en lycklig vinbonde.

Idag drivs gården av de fyra barnen, Sylvie, Florence, Corine och Sebastian som skapar viner med samma passion och energi som tidigare generation.

Man har spårat sitt namn Michelas långt tillbaka i tiden. När Markisen Arce passerade området på medeltiden namngav han det ödmjukt efter sig själv och gården har uppkallat sina prestige-viner efter honom, Terres d'Arce.

Saint Jemms är namnet på den plats där gården ligger. Namnet kommer förmodligen från Saint James som var den munk som först planterade vinrankor på "Les Châssis" i hjärtat av nuvarande Crozes-Hermitage.

Vinerna

I norra Rhône är Syrah den enda godkända blå druvan. Syrah är en druva med tydlig prägel, man hittar ofta charkuterier, viol, lite brända toner och framförallt nymalen (vit)peppar. De vita vinerna görs på Marsanne, Roussanne och Viognier. Endruve-viner är vanligt även om man får blanda i gröna druvor i sina röda viner om man vill. Dock inte i Cornas, där gäller 100% Syrah.

Gårdens viner har fått en rad utmärkelser och uppmärksammas ofta i pressen och i vinguider.

" [..] It's a killer St Joseph from one of the top terroirs in the appellation." - Jeb Dunnuck (om gårdens Saint-Joseph Sainte Épine 2015)

"I continue to love the wines from this estate, [..] the 2016s are consist and high quality across the board." - Jeb Dunnuck (The Wine Advocate)

Syskonen gör viner från appellationerna Crozes-Hermitage, Saint Joseph, Cornas och Hermitage. Vinerna har alla de egenskaper vi älskar från Norra Rhône; kraftfulla, fylliga, bra struktur och ofta sträva, smakrika med läcker frukt och massor av personlighet som familjen i sitt hantverk adderar varje flaska.

Från Cornas kommer kraftfulla viner med intensiva och koncentrerade uttryck och den kända vin-profilen Andrew Jefford (Decanter) har utsett vingården till en av de bästa producenterna av Cornas!

" [..] what they have in common is an intense inner energy: there is often something vital about Cornas." - Andrew Jefford (Decanter)

Odlingarna

Odlingarna finns i områdena Drôme och Ardèche och omfattar 50 hektar. Familjen odlar syrah (som är den enda tillåtna röda druvan), roussanne, viognier och marsanne.

Med en mångsidig terroir i 4 appellationer; Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas och Saint-Joseph kan familjen sätta sin prägel på sina viner.

Mycket av arbetet med jorden utförs med hjälp av häst. Det är branta sluttningar och trångt mellan vinraderna så på många ställen tar sig maskiner helt enkelt inte fram.

Gården arbetar med en ekologisk filosofi och att naturen ger tillbaka vad den får och man är mån om den ärvda jorden och kommande generationer. Man odlar hållbart utan konstgödsel och kemisk bekämpning och resultatet är friska och motståndskraftiga vinrankor med druvor av högsta kvalitet. Utmärkelsen HVE, (Haute Valeur Environemental), som gården fick 2014 är ett exempel på att man arbetar med största respekt och skydd av miljön. 

Merparten av druvorna skördas för hand, med största noggranhet, då det är svårt att komma fram på de branta och trånga odlingarna. För att få fina välmogna druvor av högsta kvalitet skördar man vid ett flertal tillfällen och vingården har ett av de lägsta skördeuttaget i de fyra appellationerna. Det låga skördeuttaget ger koncentration och rikedom åt vinerna.

Grön skörd tillämpas under sommaren för att få mogna och koncentrerade druvor, på unga plantor beskär man bort så mycket som 50-60% av druvorna för att öka koncentrationen i de kvarvarande.

Kort om Norra Rhône

Norra Rhônes vindistrikt sträcker sig från Vienne till Valence och omfattar totalt ca 3500 hektar, vilket innebär att arealerna är mycket små. Vinodlingarna ligger mestadels på sluttningar, ofta lite svårtillgängliga pga dess branthet, nära floden Rhône. Jorderosion är därför ett hot för vinbönderna.

Här finns ett antal kända och prestigefyllda appellationer och 1935 fick de första sina appellationer godkända. Saint-Joseph var den sista i området som fick sin appellation 1956. Nedan nämns endast de appellationer där vingården har sina odlingar.

Gårdens appellationer och terroir

Med milda, regniga vintrar och varma somrar råder här ett inlandsklimat. Mistralvinden är mycket märkbar och viktig för vinbönderna då den torkar upp odlingarna och skyddar mot sjukdomar.

Den lilla eftertraktade appellationen Hermitage, med så gott som optimala förutsättningar, återfinns på den kända Hermitage kullen ovanför flodstaden Tain. Den totala arealen omfattar endast ca 136 hektar med en varierad terroir. Här produceras magnifika röda viner som är mycket efterfrågade världen över. Vingårdens vinstockar i Tain l´Hermitage, varav de äldsta planterades för 60 år sedan, trivs utmärkt i den mineralrika och kalkhaltiga lerjorden och ger en finessrik Syrah med en fin friskhet och elegans.

Crozes Hermitage är lillasystern till Hermitage. Området har en mångsidig jordmån och vinerna har olika stilar. Vingårdens odlingar finns på 4 ställen med högst olika karaktär. Den sydligaste är i Beaumont-Monteux och Pont-de-l`Isère. Här finns en stenrik och kalkhaltig jord täckta med stenar från Rhône floden. På odlingarna i Mercurol på Châssis platån är jorden djupare och innehåller stenig kalkhaltig lerjord. Syrah får här en härlig röd och mörk frukt. Fältet i Larnage är helt olik de andra och består av granit jord, vilket ger vinerna elegans och finess. Familjens vita viner med roussanne och marsanne uttrycker sig med finess.

Cornas är en liten appellation som endast får producera röda viner. Den ligger på Rhônes västra flodbank. Området är vackert med branta och trånga terrasser med låga stemnurar som stöd. Jorden är rik på granit och mycket mager och torr, Vinstockarnas rötter söker sig därför långt ned i marken för att hitta vad de behöver. Här blir Syrah vinerna kraftfulla och aromatiska med fin mineralitet och kryddighet.

Saint-Joseph är en relativt stor appellation på den västra sidan som breder ut sig från Condrieu till Valence. Jorden består av vittrad granit och rötterna sträcker sig naturligt långt ned under ytan. Vingårdens odlingar ligger på över 380 meter med en gynnsam sydlig exponering vilket bidrar till vinernas koncentration.

Vinifiering:

Merparten av gårdens druvor skördas för hand med största noggrannhet och druvorna tas till vinkällaren i Mercurol. Under 3-4 dagar sker en kall jäsning för att ge vinerna mer friskhet.

Vinerna vinifieras såväl på ekfat som på tank. Ekfatslagringen sker under högst 12 månader och man använder både gamla ekfat (75 %) och nya ekfat (25 %).

Vingården är innovativ och 2015 framställde man en cuvée på Amfora lerkrus. För 2016 års skörd har man vinifierat en del av vinerna på äggformade lerkrus.

Alla gårdens viner har en finess-rikedom gemensamt och familjens ordspråk "our roots are our sap" , fritt översatt "våra rötter är vår själ" kompromissar man aldrig med.

Gårdens topp-cuvéer, Terres d´Arce, görs på druvor av högsta kvaliet från vinstockar i de bästa lägena i de 4 appellationerna.