Een eigen bedrijf opzetten gaat in Barcelona heel anders dan in Nederland of België. Wij vroegen tien ondernemers met Nederlandse en Vlaamse roots naar hun adviezen.
Erik van Leeuwen, Roots&Rolls
"Zorg dat jouw product aansluit op de lokale markt en niet alleen van toerisme afhankelijk is en wees ook uniek in de benadering van jouw product, juist door de dingen hier net even anders te doen, krijg je aandacht voor je aanbod."
Jasper van Dorrestein, Rojo Consultancy
"Je professioneel succes staat of valt hier met het beschikken over een netwerk van hoge kwaliteit. Aangezien we hier in een maatschappij van contacten (i.e. niet contracten) leven, moet alles wat je onderneemt gebaseerd zijn op trust- en reputation building. Je moet van je buitenlanderschap een voordeel maken door je positief te onderscheiden van anderen. Benadruk de positieve blik die de Spaanse partners van ons hebben en herbevestig die: punctualiteit, pragmatisme, open ontvankelijkheid, aanpassingsvermogen en flexibiliteit."
Elske Rook, RE/MAX Orange Barcelona en Mallorca
"Een van de eerste vragen van een bank is of je een huis of pand bezit, wat als onderpand voor een financiering kan dienen. Mijn advies is dan ook proberen in een vroeg stadium een flatje of winkelpand te kopen en te verhuren. Verder is in Spanje het advies van een familielid of bekende als een lokale consument iets gaat aanschaffen of een servicecontract gaat ondertekenen, vaak doorslaggevend. Marketing kan amper op tegen de adviezen van de eigen kleine kring. Zorg voor een lange adem en zet vooral in op een goede ervaring van je huidige klanten, zodat deze je aan hun omgeving gaan aanbevelen."
Gert-Jan Geerse, BCN Business Services
"In Spanje kunnen mensen je bedrijf maken of breken. Een goed businessplan is belangrijk maar is niet genoeg om succes te verzekeren, ook moet je persoonlijk en maatschappelijk ondersteuning vinden. Dus wees respectvol naar de lokale bevolking, arrogantie en botheid worden duur betaald, en kwets de trots van een Spanjaard niet. Pas je communicatie aan en dan bedoel ik zeker niet alleen de taal. In Spanje is de communicatie veel indirecter en worden conflicten bij voorkeur vermeden, ook al weet iedereen best hoe de vork aan de steel zit. Leer hetzelfde te zeggen met andere woorden en vergeet daarbij de lichaamstaal niet, een glimlach is veel waard."
Jan-Willem van Schaik, Talent Search People
"Onderhandelen gaat hier anders dan in Nederland, dat is hier echt een sport, zeker als het gaat om prijs. Als je een product biedt voor €20, krijg je gerust een tegenbod voor €8. Wees ook niet bang van strategie te veranderen als iets niet werkt, pas je businessmodel gewoon aan indien nodig. Talent Search People werd heel succesvol omdat we van ons originele concept afstapten en in plaats van commerciële profielen, juist meer focus hebben gelegd op meertaligheid. Dit was een gouden greep en werd ons succes!"
Leon Bouma, Canon Barcelona 22@
"Als je in Nederland een succesvol bedrijf hebt, betekent dat nog niet dat je dit kunt kopiëren naar Spanje en succes zult hebben met dezelfde marges, aanpak etc. Spain is different! Zorg er altijd voor dat je met insiders werkt, lokale mensen uit de markt. Je moet echt de cultuur en gebruiken (leren) kennen. In Spanje hoef je het bijvoorbeeld niet mooier maken dan het lijkt, want daar prikken ze zo doorheen en prijs is vaak net zo belangrijk als service."
Mounia Hasnaoui, Peekaboo
"Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle wettelijke regels voor ondernemen in Barcelona. Denk aan andere btw-tarieven of speciale regels voor services. Als je de stap naar het buitenland zet, is het verder goed om te connecten met de juiste mensen. Bel bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade of woon netwerkevenementen bij. Daar kom je vast mensen tegen die je kunnen helpen om je bedrijf te doen groeien, al was het maar om je zichtbaar(der) te maken."
Erwin Groenendijk, Enter Coliving & My Blue Bricks
"Ik ben voorstander van ondernemen met een internationaal team en bij voorkeur met iemand die ook echt uit Spanje komt en zorg ervoor dat je je de Spaanse taal eigen maakt. Zo voorkom je een taalbarrière en integreer je makkelijker in het bedrijfsleven."
Koen Willems, Healthcare Barcelona
"Als je hier iets wil opstarten, mag je ervan uitgaan dat het langzaam gaat, veel energie kost en dat je veel zelf zult moeten doen. Dat betekent dat je wilskracht nodig hebt, maar ook positiviteit, geduld en daadkracht. Veel mensen hebben bepaalde verwachtingen op basis van een vakantie die ze hier gevierd hebben, maar dat is vaak niet in overeenstemming met de realiteit. Ik geloof zeker dat Barcelona veel mogelijkheden biedt, maar ook dat je Nederlandse standaarden achter je moet laten. Zorg ook voor een financiële buffer."
Nicoline Rijken, Otis Advocaten
"Een goede voorbereiding is het halve werk en dit gaat zeker op voor Spanje. Lees je in en laat je adviseren over wat er geregeld moet worden, zoals een NIE-nummer (als je nog niet in Spanje woont), oprichting en inschrijving van je onderneming, Seguridad Social, welke belastingen en aangiften zijn van toepassing etc. Bekijk tot slot ook goed welk type onderneming het beste bij jouw situatie past."
|