A legjobb 50 egyetem 56%-a kínál már blokkláncokkal foglalkozó kurzust. Nézd meg a böngészőben

“Ha találsz egy olyan fizetőeszközt, amelynek 8 éves összesített növekedési rátája 235%, és gyakorlatilag nem korrelál semmivel, szerezned kell egyet.”  ~ Dan Morehead,  a Pantera Capital CEO-ja

A piac alakulása

Múlt héten a kriptovaluta piacon jelentős esést tapasztaltunk: a teljes piaci kapitalizáció 270 milliárd dollárról 244 milliárd dollárra esett vissza és jelenleg 256 milliárd dollárt ér. A Bitcoin árfolyama a 10 000 dolláros szint alá csökkent, azután helyreállt,  jelenleg is 10380 dollár körül van. A Bitcoin dominanciája most már 70% fölött van. Az előző héttel összehasonlítva, az összes altcoin árfolyama jelentős csökkenést mutatott. Az Ether és Bitcoin Cash 5%-ot esett vissza, egy Ether ezzel 178 dollárt ér, míg Bitcoin Cash-t 296 dollárért vehetünk. Az év eleji adatokkal összehasonlítva a kriptopiac még mindig jól teljesít, hiszen akkor a Bitcoin árfolyama 3000 dollár körül mozgott, most pedig 10000 dollárt fölött van. Múlt héten sok kriptorajongó kiélvezte a Bitcoin elmúlt hónapokhoz képest most nyomott árát, és komoly készleteket halmozott fel belőle. 

A múlt héten több, a kriptovilággal foglalkozó könyv jelent meg. Ezek közül az egyik a „The Little Bitcoin Book” (~ A kis Bitcoin-könyv), amelyet vezető kripto-gondolkodók írtak. A könyv elmagyarázza a Bitcoin fontosságát, és kitér arra is, hogy milyen egyszerű módon befolyásolja a pénzügyi szuverenitásunkat. Ezen kívül a bestsellereiről már ismert kriptovaluta-szakértő, Andreas Antonopoulos is bejelentette új, „Mastering Lightning Network” (~ Mesterfokon a Lightning Networkről) c. könyvét, melynek megjelenése 2020 utolsó negyedévére várható.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mit értünk kriptovaluta-keverés (cryptocurrency tumbler) alatt?

  1. Felhő alapú szerződést
  2. Olyan szolgáltatást, amely elrejti a coin-ok eredetét
  3. Egy számítógépes protokollt

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Áfamentes a kriptokifizetés és a kriptokereskelem Portugáliában

A portugál adó és vámhivatal állásfoglalása szerint az országban mind a kriptovaluták kereskedés, mind a kriptovalutában bonyolított kifizetések mentesek az áfafizetés alól, sőt megerősítette azt is, hogy a kriptovalutákból származó bevételekre - magánszemélyeknek - még jövedelemadót sem kell fizetni. Az adóhatóság egy helyi bányász-vállalkozás számára nemrég megküldött, és egy portugál lapban is közzétett adójogi pontosítása ismételte meg a korábban már részben közölt hatósági álláspontot.  

Hivatalos közleményében a portugál adóhatóság idézte az Európai Unió Bíróságát 2015-ben megjárt svéd ügyet, amelynek érintettje a legnagyobb svéd bitcoin portál (Bitcoin.se) és annak moderátora, David Hedqvist volt. Abban az ügyben a bíróság kimondta, hogy a bitcoin olyan fizetőeszköz, amelyet a törvényes fizetőeszközökhöz hasonló módon használnak, ezért ugyanúgy ÁFA mentességi körbe tartoznak a bitcoinos váltások, mint a törvényes fizetőeszközök váltása. (A svéd adóhatóság álláspontja reakcióként az volt, hogy szerintük a bíróság nem értette meg alaposan a felmerült problémát.)

A kriptopénzek vételéből és eladásából származó jövedelmek adózását illetően a portugál adóhatóság márkorábban is nyilatkozott, még 2015-ban. Akkori közleménye szerint nem esnek a portugál személyi jövedelemadó hatálya alá a kriptopénzek eladásából származó jövedelmek, mert nincs olyan jogszabályi kategória, amely lefedné ezeket - feltéve, hogy az eladás nem üzleti tevékenység keretében történik -, az adóztatásnak ezért nem lenne jogalapja. Mivel a jövedelmek adóztatásának szabályai nincsenek olyan magas szinten harmonizálva az EU-ban, mint például a fogyasztást terhelő adók, a portugál adóhatóság álláspontjának elsősorban belföldön van jelentősége. A portugál adóhatóság megnyilatkozása ugyanakkor sok tehetséges embert ösztönözhet arra, hogy a kriptovalutákat tiltó országokból áttegyék székhelyüket Portugáliába.

A legjobb 50 egyetem 56%-a kínál már blokkláncokkal foglalkozó kurzust

A Coinbase nevű kriptovaluta-kereskedelmi platform által végzett új kutatás szerint a világ 50 vezető egyetemének 56%-a kínál már legalább egy olyan képzést, amelyen a diákok a kriptovalutákról vagy a blokklánc-technológiáról tanulhatnak. Ezek az egyetemek a diákok felől érkező egyre növekvő igényekre adott válaszként indították a kurzusokat. 2018-ban ezeknek az egyetemeknek még csak 42%-a kínált blokkláncokkal és kriptovalutákkal foglalkozó képzést. A kutatás arra is kitér, hogy a 735 megkérdezett diák 34%-a érdeklődik az ilyen jellegű kurzusok iránt. A 2018-as számokkal összehasonlítva megállapítható, hogy idén kétszer annyi diák vesz részt kripto, illetve blokklánc témájú képzésen. A kutatásban résztvett diákok kétharmada „instabil”, „nem hatékony”, „egyenlőtlen, „lassú” jelzőkkel illette a jelenlegi pénzügyi rendszert. Összességében nézve a jelenlegi pénzügyi rendszerrel szembeni bizalmatlanság csak táplálja a kriptoipar iránti kíváncsiságot.

A kínai központi bank készen áll a digitális valuta bevezetésére

A kínai központi bank elérte saját digitális valutája kifejlesztésnek utolsó fázisát. A Forbes jelentése azt írja, hogy a digitális valutát először az ország hét jelentős intézménye között osztják szét, és az elkövetkezendő hónapokban ezek az intézmények adják majd tovább az 1,3 milliárd kínai állampolgárnak és kínai vállalkozásoknak. A hét jelentős intézmény közé tartozik a világ – ügyfélszám, eszköz-, betét- és hitelállomány alapján – négy legnagyobb bankja, amelyek történetesen mind kínai bankok, valamint Kína két legnagyobb pénzügyi technológiai vállalata, az Alibaba és a Tencent, továbbá a Union Pay, a világ legnagyobb hitelkártya és bankkártya kibocsátó vállalata. A digitális valuta 1:1 arányú fiat fedezettel rendelkezik majd, és bankszámla nélkül lehet vele átutalásokat bonyolítani. A tervek szerint másodpercenként 300 000 tranzakciót lesz képes kezelni.

Craig Wright elveszítette a pert és 500 000 BTC-t kell fizetnie

Craig Wrightot, az ausztrál üzletembert és a Bitcoin SV támogatóját, aki nyilvánosan Satoshi Nakamotónak adta ki magát, elhunyt üzlettársa családja perbe fogta és a közös vállalkozás Bitcoin-vagyonának felét követelte tőle. Craig és Dave Kleinman egy 50-50%-os részesedésű bányász-vállalkozást indítottak együtt, de a Kleinman család beperelte Craiget, azt állítva, hogy ellopta üzlettársa Bitcoinjait és bizonyos blokklánc-technológiákra vonatkozó szerzői jogait. Craig Wright elveszítette a pert és a bíróság arra kötelezte, hogy a Kleinman család számára fizessen ki több mint 500 000 Bitcoint, sőt még a perköltségeket is neki kell állnia. Craig kijelentette, hogy teljesítené a döntésben foglaltakat, de a kérdéses Bitcoinokhoz nem lehet hozzáférni, mivel egyrészt az üzlettársa már nem él, másrészt bonyolult kriptográfiai mechanizmus védi őket. 

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mit értünk kriptovaluta-keverés (cryptocurrency tumbler) alatt?

A helyes válasz: B.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe