Nieuwsflits

Deze keer meer een nieuwsflits dan de uitgebreide nieuwsbrief die u van ons gewend bent: een vooraankondiging, een snelle terugblik op de afgelopen maanden, een korte 'Skûtsjepraet', iets over een Noarderling in het klein, en géén 'Uit de oude doos'.

Maar allereerst wensen wij u fijne feestdagen en een mooi 2023! 

Voor in de agenda: donateursavond!
(uiteraard ook voor sponsoren, vrienden en andere betrokkenen)

Onze laatste donateursavond was op 12 maart 2020, de dag dat de eerste corona-maatregelen van kracht werden. Na drie jaar pakken we de draad weer op. Noteer alvast maar in uw agenda:

donderdag 16 maart 2023
donateursavond De Noarderling

 Voor deze avond hebben we een spreker uitgenodigd die een autoriteit is op het gebied van de skûtsjehistorie: Jelmer Kuipers. Kuipers is mede-auteur van het boek Van Ambulant tot Zwaluw; de Friese ijzervloot geregistreerd. Op 16 maart zal hij een interessant verhaal vertellen onder de titel "De overgang van hout- naar ijzerbouw op Friese skûtsjewerven" 

Nadere info volgt!  

Terugblik: Admiraliteitsdagen

Na twee jaar gedwongen rust was het dan eindelijk weer zo ver. Het eerste weekend van september was Dokkum volledig in de ban van de Admiraliteitsdagen. En wat wás het weer een feest! 

De Noarderling lag op 'pole position' bij het hoofdpodium in het Kleindiep. Van donderdag tot en met zondag hebben we heel veel gasten aan boord gehad, die enorm hebben genoten. 

Terugblik: Pake syn Skûtsje

Direct na de Admiraliteitsdagen moest De Noarderling terug naar zijn plek bij het Hellinghûs voor het educatieproject Pake syn Skûtsje. In onze vorige nieuwsbrief (klik hier) hebben we dat project uitvoerig beschreven. Hieronder een fotoreportage die voor zichzelf spreekt.

We mogen wel stellen dat Pake syn Skûtsje een enorm succes was. Eerder meldden we op onze facebookpagina dat we tegen de 500 kinderen aan boord hadden gehad. Dat klopte niet; het waren er 630! En mét die kinderen kwamen zo'n 100 begeleiders mee, die ook maar al te graag mee deden aan het programma aan boord en in het Hellinghûs. 

Volgend jaar gaan we op herhaling, voor de scholen die we dit jaar moesten teleurstellen vanwege 'vol is vol' en de scholen die het zelf niet konden inpassen in hun programma. 

Skûtsjepraet(sje)

Een rijke bron voor deze rubriek is het boekje Skûtsjesilen van Lieuwe Pietersen uit 1958. Daarin troffen we een passage die een mooie 'trailer' is voor de lezing van Jelmer Kuipers op de donateursavond in maart: 

Ook de binnenvaart heeft de weerslag van de moderne techniek aan den lijve ondervonden, hoewel ze niet dadelijk in economisch opzicht werd getroffen. De eerste, niet te verwaarlozen verandering bracht de opkomst van de ijzeren bouw, welke in Friesland tegen het eind van de vorige eeuw aarzelend inzette. Aarzelend, ja, inderdaad, want verzet hiertegen was niet gering. 
Het was in de jaren negentig, dat de eerste dorpsschipper een ijzeren skûtsje van de helling liet lopen. Wat hadden de andere schippers een medelijden met die stakker. Wiens leven was veilig in zo'n blikken tromp, "dêr 't men samar in dûk yn rame koe", en die wel snel zou verroesten! Bovendien - en dit bezwaar was voor velen ernstiger - "de Heer had het ijzer gemaakt om te zinken, en je kon Gods wetten niet straffeloos met de voeten treden". Toen echter bleek, dat de betreffende schipper uitstekend 'boerde', terwijl de hoge hellingkosten de anderen steeds in de onderkleren hielden, ving de zegetocht van het ijzer aan. 

"dêr 't men samar in dûk yn rame koe"...

Een schaalmodel van De Noarderling (van hout...)

De heer Eimert Smits uit Dokkum is bezig met het maken van een model van De Noarderling, schaal 1 op 20. Enige tijd geleden meldde hij zich spontaan bij ons met dat idee. Na wat archiefonderzoek en het doen van de nodige metingen aan boord is de bouw gestart. Het uitgebreide foto-archief van De Noarderling dient daarbij als onmisbare bron voor allerlei details.  

Hieronder de eerste beelden van de bouw van het schaalmodel. We houden u op de hoogte van het verdere verloop! 

Eerder maakte de heer Smits onder meer onderstaand model van de Prinses Albertina, een oorlogsschip van de Friese Admiraliteit. Dat model is te zien in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. 

Uit de oude doos (en de nieuwe)

Zeiden we in het intro "deze keer géén Uit de oude doos? Dat klopt. En toch ook weer niet helemáál. Onderstaand twee van de 'toen en nu-plaatjes' die we maakten voor Pake syn skûtsje, maar die ook leuk en leerzaam zijn voor iedereen die de basisschool al lang geleden heeft afgerond.  

Stichting De Noarderling

Meester J.P. Miedemastraat 14

9103 NG Dokkum

info@dokkumerskutsje.nl

www.facebook.com/dokkumerskutsje

www.dokkumerskutsje.nl

SHARE TWEET FORWARD
MailerLite