Våren 1998 hade Skogsvårdsstyrelsen bestämt sig för att anordna en kurs för kvinnliga skogsägare. Två kvällar inne i Skogsvårdsstyrelsens aula och en dag ute på ute på Ladviks kursgård i Waxholm.
Man hade börjat uppmärksamma att det fanns en hel del kvinnliga skogsägare, men att de syntes lite. Omsorg om miljön borde intressera kvinnor. Så gjorde man ett program om skogsbruk och miljö och skickade ut. Inte till männen denna gång utan specifikt till kvinnorna. Gensvaret blev enormt.
Skogsvårdsstyrelsen trodde inte att man skulle kunna fylla hörsalen med kvinnor, men de fick köra repris på kursen tre gånger!
Vi vet inte hur många vi var men hela hörsalen var full och för mig att se så många kvinnor i skogsbrukssamanhang var en överraskning. Kände oss varma och lyckliga. Föreläsningarna som vi naturligtvis glömt bort i dag, minns vi som så intressanta. En föreläsare la på en overheadbild av en spillkråka flera gånger under sin föreläsning, samtidigt som han upprepade gång på gång: Kom ihåg att ni måste spara de grova träden för Spillkråkan bygger nytt bo varje år i en ny stam. Om de här grova träden försvinner så försvinner också femtio andra arter.
Sista dagen på kursen fylldes hela Ladviks matsal av entusiastiska lyckliga kvinnliga skogsägare.
Flera av oss kände en oro över att vi efter dessa dagar på skulle skingras som så ofta efter seminarier och föreläsningar. Vi ville inte tappa borta varandra, vi ville hålla kvar entusiasm och glädjen över att ha hittat varandra i denna, på den tiden, så manliga väld. Vid vårt bord i matsalen på Ladvik bord beslöt vi att starta en förening och namnen var ganska självklart efter denna dag i spillkråkans namn.
Fem av oss beslutade att bilda en arbetsgrupp och förbereda för det första konstituerande mötet.
Fyrtio kvinnor kom till vårt första möte, som vi höll i Skogsvårdsstyrelserna lokaler då på Hantverkargatan. Vi tilldelades – valdes till de olika ”rollerna” som om det handlat om en pjäs vi skulle spela. Dig väljer vi till kassör och du får bli ordförande, du sekreterare, och du får ta hand om pressen och massmedia. Vad gör en valberedning? Vi slog i vår nyanskaffade bok om hur bilda en förening. Den första styrelsen hade valts.
Vi fick oerhört mycket hjälp av Skogsvårdsstyrelsens (som det hette då) Leif Elmblad. Posten gick fortfarande med brevbärare och frimärken. Till så många kvinnliga skogsägare som fanns i Skogsvårdsstyrelsens register hade vi verkligen inte råd med. Skogsvårdsstyrelsen sponsrade med brevutskick och frimärken. Vi träffades på kvällarna, kopierade inbjudningar, stoppade i kuvert, skrev adresser.
Sen ramlade massmedia in – kvinnliga skogsägare-det var nytt då, fast vi funnits hur länge som helst bara undanskuffade och ouppmärksammade.
Vi ordnade föreläsningar, kurser och fixade vackra, goda smörgåsar. Tog kontakt med vår storasyster Jenter i Skogbruket i Norge, med SLU på Umeå Universitet.
Vi fixade skogsresor både inom Sverige och utomlands. Besökte Norge, Tyskland, Ungern, Polen, USA - tittade på Sequoia, Redwood värdens högsta träd.
Vi blev inbjudna att tala om kvinnliga skogsägare på FN:s skogskonferens i Portugal. Så nog kan man säga att Spillkråkan flög och blev uppmärksammad.
Här i Sverige delade vi ut broschyrer på skogsmässorna, Elmia och Nolia. Då i början vågade de fåtal kvinnor som syntes hänga i sina makars arm inte ta några broschyrer. Kunde ju vara feministiska. Hua! Och maken sa barskt: Nej tack nått sånt ska vi inte ha!
Vilken skillnad i dag då kvinnor glatt tar våra broschyrer och männen säger: Ge mig några jag ska ta hem dem till hustrun och döttrarna.
Beverly Bjerke & Louise Uggla
|