"Nätfirma med mycket hög lägstanivå, viktigt om du beställer oprövat." - Artberg om vin

"[..] tvärtom så blev jag förvånad över den höga nivån rakt igenom" Johan Thunberg/Finewines

Théoule sur Mer Februari 2019

Bästa Vinvän,

Det är hög tid för årets andra nyhetsbrev från din vinhandlare i södra Frankrike. Med oss behöver du inte resa långt för att uppleva de franska vinskatterna!

För leveransen i mars är du välkommen med din beställning till 24 februari!

Det finns legender i vinvärlden och så finns det Henri Bonneau i Châteauneuf du Pape. Vi besöker som bekant Rhônedalen regelbundet och kan efter en del "påstötningar" äntligen erbjuda dessa unika viner i butiken, om än i liten mängd. Det är inte alla förunnat så vi är glada och lite stolta över att kunna erbjuda viner från Henri Bonneau. Läs mer nedan.

Men det räcker inte så, vi har en läcker nyhet från Mordorée, nytt vin från Clos Saint Joseph (ni vet han upp i bergen) och några nygamla favoriter som är tillbaka. Det är även årgångsbyten på gång hos en del. Du hittar allt längre fram i brevet.

Till sist, vi bjöd in ett antal vinskribenter att prova igenom delar av vårt sortiment för lite sedan, så det blir en del citat den här gången...och det kan vara tryggt om du inte provat ett vin tidigare eller inte beställt av oss tidigare.

Varmt välkommen till oss och nya vinupplevelser!
Peter och Kristina 

Henri Bonneau - En legend och hans viner.

Det finns legender i vinvärlden och så finns det Henri Bonneau i Châteauneuf du Pape.

När vi tänker elitserien i Châteauneuf du Pape tänker vi ofta Beaucastel, Vieux Télégraphe, Charvin och kanske några till men det finns en division till. Viner som är svåra att få tag på och som ger vin-skapande och upplevelser en ny dimension. Hit räknar vi Henri Bonnau.

Henri Bonneau lämnade jordelivet 2016 men har satt outplånliga avtryck i historien, Han lyfte vinmakandet till en ny nivå med en kompromisslöshet och egensinnighet som ingen (eller ytterst få) någonsin nått upp till. Som få vinmakare blev hans bortgång en nyhet i Frankrike långt utanför den traditionella vinpressen.

Han var 12e generationen vinmakare och gjorde sitt första vin redan 1956. Han var hantverket personifierat enligt den gamla skolan där kunskaperna gick i arv. Idag är det sonen Marcel, tillsammans med deras mångåriga medhjälpare Regis Charmasson, som håller traditionen och arvet levande.

Att besöka Bonneau är inte helt enkelt, varken att få möjligheten eller hitta dit för den delen. Att gå in i Bonneaus vinkällare är som att kliva in i en annan värld. För att komma in måste man hitta det anspråkslösa lilla huset med de gröna fönsterluckorna, i byn mitt emot kyrkan. För att komma ner i källaren går man in genom den lika anonyma ytter-dörren, som är det enda som är i närheten av modernt, den är från 20-talet... in och genom hallen, ut på en liten, liten innergård, genom en rostig, smått fallfärdig gallergrind och mer eller mindre klättrar ner för en brant smal trappa med väl använda trappsteg.

Väl i källaren tror man knappt sina ögon. Den uråldriga sten-källaren har lågt i tak (väldigt lågt för en gänglig svensk) och är hjälpligt upplyst av några nakna glödlampor som med nöd och näppe hänger kvar i taket. Det är fuktigt, kladdigt och väggarna är klädda av mögel och jästkulturer som vetenskapen förmodligen inte har något namn på. Tunnorna är utspridda i ett antal små rum med smala gångar mellan dem. I vissa rum i rader längs väggarna och i andra mindre ordnat (läs ordnat kaos). Ingen vet hur gamla faten är men en del sägs vara lika gamla som Henri och en del förmodligen äldre än så, Henri föddes 1938.

Odlingarna består av ca 6 hektar och består mest av Grenache med mindre mängder Mourvèdre, Counoise och Vaccarèse fördelade på 13 odlingslotter. Majoriteten hittar man uppe på La Crau. Utöver detta finns ca 3,5 hektar i Gard.

Vad var hans hemlighet då? Egentligen ingen enligt Henri själv, som var ödmjukheten personifierad, men det är som vanligt summan av detaljerna som avgör så det är klart att han satt på en del idéer, kunskap och erfarenheter som gör skillnaden.

Han var den främste som tillämpade, och drog till sin spets kanske, ett extremt lågt skördeuttag, sen skörd och en lång lagring på fat. Han var enligt många framförallt en mästare i konsten att blanda utifrån förutsättningarna varje år för att skapa sina olika cuvéer. 

Många odlare anser att de bästa vinerna kommer ur de äldsta vinrankorna, det var inte Henris tro. Han tyckte att runt 50-60 år gamla var optimalt. Han tillämpade dessutom förhållandevis kort maceration. Vinerna vilar på gamla fat i 5,6,7 år och ibland ännu längre. De tappades på flaska först när de nått den kvalitet Henri var nöjd med och cuvéerna kunde skönjas. Han provade ur faten dagligen och beslutade vilket fat som skulle buteljeras. Traditionen är densamma idag, ett par gånger i veckan provar Regis och Marcel ur faten och fattar beslut om cuvée och buteljering, fat för fat.

Vad händer med gården nu? Från årgång 2016 är det Marcel och Regis som för traditionen vidare, för man ändrar inte på något, lika lite som Henri ändrade på det han lärde sig av sin far. Regis jobbade tillsammans med Henri under många år och är förmodligen tillsammans med Marcel den idag enda levande person som har full insyn i Henris små hemligheter.

Henris skapelser kommer att finnas kvar några år till (hans sista årgång var 2015). Sedan tar Marcel och Regis viner över. Vi har provat ur fat årgångar fram till 2017 och kan intyga att de båda förvaltar arvet seriöst och skickligt med full respekt för arvet efter Henri. Framtiden är ljus men det är klart, riktigt samma lyskraft blir det inte som när Henri levde och verkade. Det är som med antikviteter, proveniensen är en stor del av upplevelsen.

Vinerna är enormt eftertraktade och priserna är idag höga vilket Henri egentligen inte tyckte om, han ville att alla skulle få möjligheten att dricka hans vin, men när efterfrågan är skyhögt över tillgången går det som det går.

Henri gjorde lite olika cuvéer beroende på årgången men alla vinifieras på exakt samma sätt, det enda som skiljer är växtplatsen. "Henri Bonneau"  växer på utvalda fält runt byn med de karakteristika rullstenarna. "Marie Beurrie" och "Réserve des Célestines" växer upp på ”La Crau” den kanske mest eftertraktade platån strax öster om byn (här har som bekant även Vieux Télégraphe sina finaste odlingar).

Slutligen görs ett Vin de France, som är Marcels hjärtebarn. Druvorna till detta vin växer i Gard (väster om floden) och vinifiering och lagring är densamma som för Châteauneuf-vinerna.

Några år när Henri tyckte förutsättningarna var optimala gjorde han en "Cuvée Spéciale". De två senaste var 1990 och 1998. Vi har provat 1990 och frågan är om ett vin blir bättre än så här? Det vinet kan vi tyvärr inte sälja men kommer ni över det på auktion eller liknande, slå till!

Är de lagringsdugliga? The Wine Advocate provade årgång 1955 för några år sedan och gav det 97+/100 så nog finns det potential alltid....

Vi hade förmånen att bli inbjudna på en lång lunch med Regis, Marcel och deras distributör i december och fick prova viner från 1986 och framåt, inklusive Cuvée spéciale 1990 (100/100 av Robert Parkers The Wine Advocate), en upplevelse som vi hoppas vi kan förmedla.

Det är alltid svårt i text att förmedla en upplevelse men vi hoppas ni förstår lite av historien och vad som nu finns inom räckhåll.

Övrigt i butiken.

Nejdå, vi har inte glömt alla andra fantastiska vinmakare vi har förmånen att fått lära känna och samarbeta med genom åren....

Domaine de la Mordorées fina vita Lirac är tillbaka i ny årgång 2018, ännu en fin årgång av ett vin man vill ha mer av..

På tal om Mordorée så kan vi äntligen sälja deras urläckra Condrieu. Bland de röda vinerna tunnas det ut men det finns lite 2016 kvar. Snart byter de till 2017.

Bröderna Brunier har fortfarande kvar lite av sin populära Mégaphone. Châteauneuf de Pape "La Crau" från Vieux Télélgraphe finns i årgång 2015 och 2016 (och de äldre årgångarna hittar du i Oenothèque som vanligt)

Från Domaine Richaud är Marcels mästerliga vita Cairanne tillbaka i årgång 2017 och nu även på magnum.

Philippe Chavy i Puligny-Montrachet har letat lite i gömmorna så vi kan erbjuda en del både från 2015 och 2016.

På tal om Magnum, Saint Martin de la Garrigue har bytt en del årgångar och även släppt den magnifika Grès de Montpellier på magnum.

Decelle Villa är tillbaka med ny tilldelning, 4 klockrena, ursprungstypiska, rena och seriösa Bourgogner. Läs mer i butiken om detta spännande samarbete.

Och så har vi Roch Sassi från Clos Saint Joseph som äntligen är tillbaka, nu även med sitt utsökta Syrah-vin. Högt uppe i bergen norr om Nice skapar han storverk i det tysta.

Hallå hela pressen...

Ibland kan det vara tryggt att veta vad andra tycker och tänker, framförallt om du inte beställt av oss tidigare.

Vi bjöd in vinskribenter till en provning i januari på Vinkällaren Grappe (foto Johan Thunberg) och nedan följer ett litet axplock av kommentarer från dessa kunniga damer och herrar:

"Nätfirma med mycket hög lägstanivå, viktigt om du beställer oprövat." - Artberg om vin

"[..] tvärtom så blev jag förvånad över den höga nivån rakt igenom" Johan Thunberg/Finewines

"[..] innan vi avlutar i Frankrike hos duktiga Franska Vinkompaniet." Sofia Ander/DinVinguide.se

Ett axplock av kommentarer.

Domaine de la Biscarelle, Châteauneuf du Pape "Les Anglaises" 2015

"Enbart grenache och enbart gamla stockar blir till en storartad påve, fullmatat med garrigue, viol, peppar i alla färger och mäktig personlighet." - Dinvinguide.se

Domaine le Pointu, "Vieux Chêne" Rouge 2015

"Grym! Mogen, läderfåtölj, kaffesump, choklad, sandiga tanniner, bra längd." - Johan Thunberg/finewines.se

Domaine Charvin, Côtes du Rhône 2016

"Flörtig grenachemix med flörtig läskande frukt som vilda skogsbär och hallon, körsbär och mogna jordgubbar. En snyggt örtbett i den friska eftersmaken." - Dinvinguide.se

Les Vignes Oubliées, Autour du Cinsault 2017

"Cinsault rockar! Skönt massiv frukt, chark, rostade fat. Ännu ett vin som är massivt men samtidigt klunkbart. Snygg snygg." - Johan Thunberg/finewines.se

Le Brun Servenay Cuvée Chardonnay Vieilles Vignes 2006

"Koncentrerat och djupt med fin utveckling och samtidigt mängder med energi kvar. Rökiga stenar, rostade hasselnötter, vit persika och aprikos huserar i glaset som kräver snabb påfyllning." - Sofia Ander/Dinvinguide.se

Le Brun Servenay Mélodie en C Bdb Grand Cru

"Härligt rökigt och stram chardonnay-champagne med kalk, grillad citron,citronfromage och finess." - Sofia Ander/Dinvinguide.se

I vinkällaren - Oenothèque.

Välkommen ner till vinkällaren, Oenothèque de Franska Vinkompaniet, till de verkliga skatterna. Viner att upptäcka, lagra eller njutas av vid högtidliga tillfällen!

Här samlar vi guldkornen, de lite äldre vinerna, ibland lite ovanliga/tillfälliga och en del årgångar som är på upphällningen som bara måste finnas i en vinkällare med lite självaktning...

Blandade vinlådor.

Som vanligt hittar du ett antal färdigblandade vinlådor i butiken, ett enkelt sätt att lära känna sortimentet eller om tiden tryter, bara göra det enkelt, och helt enkelt gott, för sig.

Du hittar allt från ett antal Rhône-lådor till Champagne och den numer klassiska "Noir au Nord", kraftpaketet för de mörka vinter-kvällarna.

Den här gången gästas vi åter av "Middagslådan Classique" - tillsätt bara mat och gäster !

Det var allt för den här gången.

Njut goda viner i nuet, life is too short not to...

Bästa Hälsningar,

Peter & Kristina

Prislistan
Till Butiken
Till Hemsidan

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången.

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2019

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 (0)4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com