Végre elindult a Cosmos, az összes blokkláncot összekötő blokklánc. Nézd meg a böngészőben

"A kriptovaluta egy pénzügyeket felfaló szoftver.” 

 ~ Erik Voorhees, a ShapeShift CEO-ja

A piac alakulása

A múlt héten a kriptopiac folytatta a bővülést és 7,7 milliárd dolláros emelkedést könyvelhetett el. A Bitcoin árfolyama átlépte a 4000 dollárt, ami nagyjából 3%-os növekedést jelent. Számos nagy altcoin, például a Litecoin, a Binance Coin, a Tron és a Maker esetében a bővülés kétszámjegyű volt. Az Ether 7,6%-os növekedése 140 dolláros árfolyamot jelent. Az emrikai SEC elnöke, Jay Clayton megerősítette, hogy az Ether nem minősül értékpapírnak. A banki szabályozás felügyeletére és standardok kidolgozására létrehozott nemzetközi testület, a Bázeli Bizottság kiadott egy nyilatkozatot a kriptovalutákról. A nyilatkozatban a bizottság felvázolta a kriptovalutákkal kapcsolatos veszélyeket, és azt is kifejti, hogy elvárja a bankoktól a kockázatkezelés javítását, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek a kriptovalutákkal.

A hamarosan a mozikba kerülő „Crypto” c. film előzetese felkerült a YouTube-ra. A filmben az orosz maffia kriptovaluták segítségével mossa tisztára a pénzét, egyelőre tehát úgy tűnik, a történet az új technológiának csak a negatív oldalát mutatja majd be.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mikor jelent meg a Bitcoin Cash (BCH)?

  1. 2017 március 14-én
  2. 2017 augusztus 1-jén
  3. 2017 november 23-án

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
Az Ether nem minősül értékpapírnak

Jay Clayton, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission - SEC) elnöke megerősítette egy kollegája által készített elemzés eredményét, mely szerint az Ether nem értékpapír. Tavaly a SEC vállalati pénzügyekért felelős igazgatója, William Hinman állította, hogy az Ether jelenlegi állapotában nem mutat az értékpapírokra jellemző tulajdonságokat, hiszen a platformja meglehetősen decentralizált, ami azt jelenti, hogy senki nem irányítja az Etherrel való kereskedést vagy akár a kínálatot. Egy, az üggyel kapcsolatos felvilágosítás iránti kérésre adott válaszában Clayton úgy nyilatkozott, hogy „Egyetértek  Hinman igazgató úr magyarázatával arról, hogy egy digitális fizetőeszközök között lebonyolított tranzakció a továbbiakban miért ne minősüljön beruházási szerződésnek”. Habár Jay Clayton ezzel azt mondja, hogy az Ether és a többi kriptovaluta jelenleg nem tartozik az értékpapírok kategóriájába, azzal egyetért, hogy a besorolásuk idővel változhat.

A Cosmos, az összes blokkláncot összekötő blokklánc

A múlt héten 3 éves fejlesztési periódus után végre elindult a 2017-es ICO során több mint 16 millió dollárt összegyűjtő Cosmos hálózat. A Cosmos egy decentralizált fejlesztői felület, amelyen blokkláncok hozhatók létre, és különböző, egymástól független blokkláncok kapcsolhatók össze. A célja a skálázhatósági probléma és a blokkláncok közötti kommunikáció megoldása.  A Cosmos a Tendermint nevű konszenzus mechanizmust használja, ami az elosztott hálózatokat vizsgáló több évtizedes tudományos kutatásokon alapul. A Tendermint skálázhatóságot és gyors konfirmációkat ígér.  A Tendermint mechanizmussal a felhasználók a részüket hitelesítőknek adják át, akik szintén továbbadják a saját részüket.  Ha a hitelesítők csalnak, az összegeik megsemmisülnek.  A Tenderminten alapuló blokkláncok zökkenőmentesen, tőzsde igénybevétele nélkül küldenek és fogadnak tokeneket. A Cosmos két tokenes modellt alkalmaz: az „Atom” az eredeti token, ami maga a részesedés, a „Photon” pedig a másodlagos token, vagyis a díj.

Megjelent egy új típusú DEX, a Uniswap

A Uniswap egy Ethereum-alapú, nyílt forráskódú DEX protokoll, amelyet 2018 novemberében indítottak útjára, és azóta gyorsan be is került a legnagyobb Ethereum DEX-ek közé.  Az Uniswap segítségével a felhasználók gyorsan válthatnak az Ether és az ERC-20 tokenek között. A hagyományos tőzsdékkel ellentétben, amelyek a vételi és eladási rendeléseket egyeztetik össze, a Uniswap a másik felhasználókkal szemben az okosszerződésekkel való közvetlen kereskedést teszi lehetővé a felhasználók számára. A Uniswap protokollon minden ETH – ERC-20 token párnak megvan a maga saját likviditási tartaléka. A felhasználók pedig szabadon hozhatnak létre ilyen párokat. A likvid tőkét biztosító harmadik felek egy okosszerződésben tartalékként elhelyezik az ETH-nak és az ERC-20 tokennek megfelelő dollár összeget, és a Uniswap tőzsdén lebonyolított minden adásvétel során 0,3%-os díjat vonnak le. Jelenleg több mint 5 millió dollár értékű token van zárolva likviditási tartalékként.

A Tether mögött már nem 100%-ban dollár áll

A világ legnépszerűbb stablecoinja, a Tether (USDT), sok kritikát kapott mostanában a weboldalán olvasható feltételek megváltoztatása miatt. Korábban azt állították, hogy minden egyes USDT coin mögött 1 USD tartalék áll. A weboldalon olvasható információkból azonban az derül ki, hogy a Tether mögött ugyan 100%-ban áll fedezet, de a tartalékot más eszközök is adhatják, például a Tether harmadik felekkel szemben fennálló hitelkövetelései is. „A USDT fedezete hivatalosan már nem 100%-ban a dollár” írta egy Reddit felhasználó. A Tether a kamatjövedelem reményében biztosít hiteleket a készpénztartalékaiból. A kriptoközösség aggódását fejezte ki az ügy kapcsán, és nem helyesli a feltételek módosításait. Ugyanakkor, a Tethernél azt állítják, hogy a coin továbbra is stabil és 100%-os fedezet áll mögötte, csak a tartalékok összetétele változott meg, mostantól pénzeszközökből, “pénzeszköz-egyenértékesekből” és a Tether hitelköveteléseiből áll.

A Ripple betört a blokklánc alapú videójáték-szektorba

A Ripple Xpring kezdeményezése, amely számos iparágban működő blokklánc-projektekkel kapcsolatos befektetéseket bonyolít le, felvásárolja őket és támogatást biztosít számukra, bejelentette hogy 100 millió dollárral támogatja a blokklánc alapú viedójáték-fejlesztőket. A támogatás csak a Ripple-től származik, de a kezelést a Forte nevű, a múlt hónapban indult cég végzi, a mely a blokklánc technológiával kívánja felpörgetni a videójáték-ipart. A Forte tanácsadói között a legnagyobb kockázatitőkealap-kezelő cégek szerepelnek, mint például az Andreessen Horowitz és a Coinbase Ventures. A Forte és az Xpring közötti együttműködés célja, hogy felpörgesse a videójáték-iparban a blokklánc-technológia elfogadottságát. A hír hatására a Ripple árfolyama 3,5%-kal ugrott meg.

Dupla költés kanadai Bitcoin ATM-eken

A kanadai hatóságok a közvélemény segítségét kérik négy férfi azonosításában, akik négy városban követtek el „dupla költés” támadásokat Bitcoin ATM-ek ellen. Néhány Bitcoin ATM megengedi a konfirmáció nélküli Bitcoin-felvételt, felhasználóiknak nem kell egy órát várniuk a 10 perces blokkokra. Az elkövetők két tranzakciót hajtottak végre. Az egyik egy konkrét címre szóló kifizetés volt, a másik pedig duplán költötte ugyanezt a tranzakciót, csak magasabb díjon, amely bekerül a következő blokkba, a másik tranzakció előtt. A CBC szerint a négy gyanúsított 150 000 dollárral károsította meg a nulla hitelesítést elfogadó Bitcoin ATM-eket.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

Az IEO az Initial Exchange Offering kifejezés rövidítése. Ez egy új trend a kriptovilágban, és arra utal, amikor nem közvetlenü lstart-up cégek bocsátanak ki tokeneket  ICO-kon keresztül a befektetők számára, hanem ezt kriptotőzsdék teszik meg a kripto-projektek nevében. Cserébe a tőzsdék az összes megszerzett tőke egy előre kialkudott részét kapják meg. Az IEO-k egyre népszerűbbek, miután 2017-ben számos csaló ICO projekt került napvilágra. A tőzsdék szűrőként viselkednek, mivel olyan projekteket kínálnak, amelyek alapos vizsgálaton mentek keresztül, és ez alapján sikeresnek ítélték őket. Miután a Binance Launchpad sikeresen kibocsátott néhány tokent, az összes többi tőzsde is hasonló „ugródeszkára” vágyik.  A KuCoin is saját IEO platform indítására készül, ez lesz a Spotlight, a Huobi pedig március végén adja ki a Huobi Prime-ot. Azonban, ha befektetsz, saját magad is végezz ellenőrzést! Hiszen attól, hogy egy token szerepel egy tőzsde kínálatában, még nem jelenti azt, hogy biztosan jó és megbízható projekt.

A kvíz megfejtése

Mikor jelent meg a Bitcoin Cash (BCH)?

A helyes válasz: B.

A Bitcoin Cash 2017. augusztus 1-én indult, a Bitcoin első hivatalos hard forkjaként, amikor a Bitcoin skálázása miatti vita következtében a blokklánc kettévált. Az első kettéválás 2013-ban történt egy szoftverhiba miatt, ám ezt sikerült pár óra alatt javítani, és ezután csak az egyik lánc élte túl a kettéválást.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin
hello@mrcoin.eu
+36 16 555 333
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe