Beste lezer, in deze nieuwsbrief vindt u onze updates & aankondigingen. view_in_browser
facebook instagram linkedin

Beste ,

Hieronder vindt u de laatste updates & aankondigingen. Vanaf 18 februari zal Margaret Leidelmeijer ons team komen versterken. Zij stelt zich voor in deze nieuwsbrief. Maar wellicht kent u haar al van het Kenniscentrum en '30 dagen op zee'.

Verder zijn er de komende tijd weer voldoende bijeenkomsten. Niet alleen van het IHC, maar bijvoorbeeld ook de Tjidengkamp reünie. In maart organiseert het IHC in samenwerking met andere partijen Blinde Vlekken en de 9e editie van de Indië Lezing. Meer informatie daarover vindt u op onze website.

Introductie Margaret Leidelmeijer
Nieuw, maar niet echt

Per 18 februari start ik bij het Indisch Herinneringscentrum. Ik ben nieuw, maar toch ook weer niet. Bezoekers van het IHC in Den Haag kennen me van het project 30 dagen op zee en de tentoonstelling Vechten voor Vrijheid, die ik samen met Ardjuna, Nanneke Wigard en Ron Habiboe heb samengesteld. Maar voor degenen die al langer bekend zijn met het IHC, weten dat ik al vanaf 2009 betrokken ben geweest bij verschillende projecten zoals de tentoonstelling Het Verhaal van Indië en het webportaal Indië in Oorlog. Nu zowel Ardjuna als Suzanne elders mooie vervolgstappen in hun loopbaan gaan zetten, ontstond er onverwachts de mogelijkheid om de formatieplaatsen net iets anders in te richten. Naast twee nieuwe deeltijdfuncties voor educatie en publiek, is er voor mij een uitdagende deeltijdfunctie beschikbaar gekomen als Coördinator Kenniscentrum en Tentoonstellingen. Een functie die mij op het lijf geschreven staat.

Wie ben ik eigenlijk? Ik ben Margaret Leidelmeijer afkomstig uit een groot Indisch gezin met zeven kinderen. Leidelmeijer? Van Frans of van Merel Leidelmeijer? Ja, heel, heel verre familie. We zijn allen afstammelingen van de oudste zoon van de eerste Leidelmeijer op Java. Zo, nu hoef ik deze FAQ niet meer te beantwoorden ;-). Indonesië en Nederlands-Indië lopen als een rode draad door mijn leven. Mijn ouders zijn met de vier oudste kinderen in 1955 naar Nederland gekomen. Het gezin is in het Brabantse Oosterhout terechtgekomen, waar ik geboren en opgegroeid ben. Na mijn middelbare school heb ik in Wageningen niet-westerse sociologie gestudeerd en waar ik me in het bijzonder heb toegelegd op plattelandsontwikkeling in Indonesië. Essentieel in dit onderwerp was de doorwerking van de koloniale tijd in de grootschalige landbouw en de kleine boerenproblematiek. De ‘lange’ lijnen van ontwikkeling, dát vond ik erg interessant. Waarschijnlijk was daarom de stap naar de Technische Universiteit Eindhoven niet zo vreemd. Hier mocht ik promoveren op processen van techniekoverdracht en –diffusie in de Java suikerindustrie in de negentiende eeuw. Terwijl ik zelf heel andere plannen had, kwam ik in 1999 ‘opeens’ terecht in het Indisch oorlogserfgoed. Het bleek dat ik hier meer mee had, dan dat ik zelf had gedacht. Hierna heb ik dit vakgebied niet meer verlaten. Zo was ik betrokken bij verschillende projecten van het NIOD (SOTO-onderzoek, Van Indië tot Indonesië) en het Nationaal Archief (Afscheid van Indië). Daarnaast kreeg ik steeds meer ervaring met tentoonstellingen. Mijn ‘eerste’ was bij het Verzetsmuseum over Verzet in Nederlands-Indië (nog steeds te bezoeken), waarna verschillende andere tentoonstellingen volgden. Mijn persoonlijk hoogtepunt is de tentoonstelling ‘Naar Holland. Repatriëring, Migratie of Vlucht’ uit 2018 voor de Tong Tong Fair, waarbij de jaren 1952 t/m 1956 in Indonesië en doorwerking van dit stuk geschiedenis naar huidige generaties centraal staat.

Intussen heb ik zo’n 20 jaar ervaring opgebouwd op het gebied van het Indisch oorlogserfgoed. Bij het Indisch Herinneringscentrum komen mijn familiegeschiedenis en mijn professionele ervaring samen. Het is waarschijnlijk de plek waar ik terecht moest komen.

Tjidengkamp Reünie | 3 mei 2020

Op zondag 3 mei 2020 wordt de 12de Tjidengkamp Reünie in de Kumpulan van Bronbeek in Arnhem georganiseerd.

In het programma staan twee gesprekken met de zaal centraal. Eén gesprek over vragen met betrekking tot het Tjidengkamp die bij de deelnemers leven en die mogelijk door oud-Tjidengers kunnen worden beantwoord. Het tweede gesprek wordt gevoerd naar aanleiding van tastbare herinneringen (pusaka’s) die door deelnemers worden meegenomen.

Op dit moment staan de volgende programma-onderdelen vast:

  • Oud minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot is gevraagd of hij zijn persoonlijke ervaringen in Tjideng, de Bersiap en de repatriëring, wil door trekken naar zijn opvattingen sindsdien in de politieke omgang met Indonesië.
  • Dichter, schrijfster, theatermaakster en columniste Ellen Deckwitz zal o.a. lezen uit haar nieuwe bundel Hogere Natuurkunde.
  • Twee oud-Tjidengers, Tineke Zulver en Lily Touwen verzorgen een verrassende tweespraak.
  • Rob Haarbosch zal vertellen over hoe het hem in, maar vooral ook na Tjideng vergaan is.

Klik hier voor meer informatie.

Meld u direct aan voor de reünie
Muziek tot Leven
Verhalen van musici in de oorlog

In het kader van '75 Jaar Bevrijding' maakt Margriet Vroomans voor NPO Radio 4 een serie radioportretten van in de oorlog vervolgde componisten. Eén van die componisten is Theo Smit Sibinga, die een deel van de oorlog in een krijgsgevangenenkamp op Java doorbracht. Dit portret wordt uitgezonden op 12 februari. Lees hier meer over de radioportretten. 

Luister hier de aflevering
Word vriend van het IHC!

Het Indisch Herinneringscentrum zet zich in om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de gevolgen daarvan door te geven, levend te houden en te onderzoeken wat dit voor huidige generaties betekent.

Dat doen we voor u, maar ook graag samen met u! Als Vriend geeft u het Indisch Herinneringscentrum net even dat extra steuntje in de rug. Met een donatie van minimaal €25 per jaar ondersteunt u ons werk en bent u als Vriend op een speciale manier verbonden aan het Indisch Herinneringscentrum.

Word nu Vriend en ontvang het fotoboek 'Het Verhaal van Indië' óf jeugdboek 'Nooit meer thuis' van Martine Letterie als welkomstgeschenk. Het fotoboek 'Het Verhaal van Indië' geeft een sfeerimpressie van de nationale overzichtstentoonstelling ‘Het Verhaal van Indië’ over de Nederlandse aanwezigheid in Indië, met name over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. Het jeugdboek 'Nooit meer thuis' is een gevoelige jeugdroman over afscheid nemen van je moederland en aarden in een nieuw land.

Naast het welkomstcadeau ontvangt u ook eens per jaar een speciale uitnodiging alleen voor Vrienden!

Word vriend van het IHC
Indisch Herinneringscentrum

Sophiahlaan 10, Den Haag
Netherlands

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden
MailerLite