Zdravo dragi moji!

Ne znam kako je kod vas, ali ja i juče, a i danas preko dana na nogama nosim sandale i radujem se tome kao malo dete. Ovo Miholjsko leto me potpuno fascinira i navijam da traje barem do marta, a pole ćemo se već nekako snaći. 👡

Pored toga, juče me je fasciniralo još nešto na šta sam mislila da sam "otupela", a tiče se poštovanja tuđeg vremena i prostora, hitnih majlova i Instagram i Viber poruka u 23:20h (od onih sa kojima živim u istoj vremenskoj zoni) i telefonskih poziva nedeljom za vreme ručka sa rečenicom "Izvini, samo nešto da te pitam..."

Prestala sam odavno da se uzrujavam oko toga (ili sam barem tako mislila) 💁🏻‍♀️ već sam shvatila da smo jednostvno različiti, drugačije odgojeni i da jedno ljubazno

"Izvini, trenutno ručam" ili

"Javljam ti se sutra sada moram da spavam, znaš noć je" rešava sve.

Ali, juče me je "izbacila iz šina" jedna situacija koja se desila mom suprugu. Naime, on je neko ko se pored svog redovnog posla elektroničara u firmi već unazad 20 godina bavi majstorskim poslovima različitog tipa, čijeg sam broja postala svesna tek kada je napravio (sam u Corel-u) svoju vizit karticu. To šta na toj vizitki piše najbolje opisuje reakcija jednog čoveka koji ju je jednom prilikom uzeo i začuđeno mu rekao:

"Čekajte, i Vi meni hoćete da kažete da sve ovo radi jedan čovek". 😳

E taj čovek živi sa mnom i kao i svaki majtor ima "mušetrije na čekanju", a kao dobar majtor listu  čekanja i po nekoliko meseci. Ne pitajte me kako znam, jer sam i ja na njoj, a i sama je popunjavam po njegovim instrukcijama. 📋

Nego da se vratim ja na "izbacivanje iz šina".

Juče je posle redovnog posla u firmi otišao kod svojih mušterija koje imaju taj "status" već 15-ak godina. Takve stare mušterije imaju prioritet, ali postoje situacije kada niko drugi nema prioritet, a to je za vreme godišnjeg odmora.

Tada je prioritet da se odmorimo i posvetimo jedan drugome. Ne gasimo telefone, čitamo i odgovaramo na poruke, ali je odgovor u stilu "na odmoru sam, čujemo se tad i tad...."

To je odluka koju smo zajednički doneli prošle godine, jer ko hoće da radi posla uvek ima, ali to ne znači da treba da zaboravimo na sebe, zar ne? 🤷🏻‍♀️

Zato smo za majstorke pozive napisali generičku SMS poruku u kojoj se zahvaljujemo na pozivu i molimo da pozovu posle 15. avgusta, jer je majstor trenutno na odmoru.

Tako je i bilo. Ko god nas je zvao u tih 15-ak dana, stizala mu je ta poruka. A tako je bilo i kada su se javile pomenute stare mušterije. Srećom, nije im ništa curelo ni gorelo, a željena popravka od letos obavila se tek juče na njihov ponovni poziv pole 15. avgusta. 👨🏼‍🔧

I, kada je moj, a i njihov majstor stigao kući, pitala sam ga uobičajeno pitanje da li je uspeo da im popravi šta je trebalo, a on mi je rekao:

"Ma sve je ispalo super, ali znaš, zamerili su mi što sam im poslao onu poruku letos da sam na odmoru. Kažu da to nije bilo uredu."

Ja sam prvo ostala bez teksta, a onda sam krenula da gundjam u stilu:

"Pa da li je moguće, pa zar ti nemaš prava da se odmoriš, pa kako mogu biti tako bezobzirni..."

On me je samo mirno gledao i rekao:

"Pa nemoj da negoduješ, JA sam ih razmazio."

I da...to je tačno...on ih je razmazio.

Uvek se javljao na telefon, čim pre odgovarao na poruke, nije želeo da dugo čekaju da do njih dodje čak i ako je trebalo da zameni stari utikač od šajza, jer im se on više ne sviđa iako je ispravan.

Neko bi rekao da je pravi profesionalac, a neko da nije umeo da postavi granice. I jedno i drugo je zapravo tačno. ✔️

 

Svako od nas ko voli svoj posao, radi ga od srca, sa 110% sebe i želi da živi od njega, zna o čemu pričam, ali može da upadne u ovu zamku. Samo treba znati kako da se iz nje izvuče, nastavi da radi najbolje za sebe i ostane pri tome pravi profesionalac. 🏆

~~~~~~~~~~~~~

Ovaj put sa vama delim jedno solo video kafenisanje i jedno u duetu u kome sam imala zadovoljstvo da ćaskam sa svojom koleginicom Jelenom Bastom:

1. SOLO "O slobodi i preduzetništvu"

2. DUET "Kako raditi kao Virtuelni asistent na platformi Fiverr sa Jelenom Bastom"

Do novog kafenisanja... 💜


Marija Trifunović
Dobra vila vašeg biznisa
www.marija.be
Ovaj email je poslat na  | Odjavi se sa liste | Prosledi email prijatelju
Powered by MailerLite