De trucs op voedseletiketten

Beste lezer,

Deze week stond in de krant dat mensen die voedseletiketten lezen over het algemeen een betere gezondheid hebben. Ik ben zelf ook zo’n type dat de tijd neemt voor het boodschappen doen. Bij mij komt niet zomaar alles in mijn karretje terecht. Regelmatig kom ik trucs tegen, waar argeloze consumenten absoluut in zouden trappen. Daarom gaat de nieuwsbrief van deze week over de trucs die fabrikanten van levensmiddelen gebruiken om ons te misleiden.

Truc #1: Letters onleesbaar maken
Veel fabrikanten kiezen er om te beginnen al voor om de ingrediënten in meer dan 6 talen op de verpakking aan te brengen in letters, die zonder een vergrootglas niet te lezen zijn. Soms verschillen de kleuren van de letters te weinig van de achtergrond, waardoor het bestuderen van het etiket nog lastiger wordt.

Truc #2: Valse gezondheidsclaims op verpakking
Veel etiketten maken melding van zogenaamde loze gezondheidsclaims. Bijvoorbeeld ‘bron van vezels’, terwijl het in werkelijkheid een sterk geraffineerd product betreft waaraan wat tarwezemelen zijn toegevoegd. Of ‘met natuurlijke suikers’, wat vaak staat voor geconcentreerde fruitsuiker die is ingedikt en voor 99,9% gewoon uit glucose en fructose (en dus suiker) bestaat. De claim ‘vetarm’ die nog altijd wordt toegepast is eigenlijk misdadig. Meestal wanneer een product ontdaan is van vet, is er suiker aan toegevoegd om de smaak weer op peil te brengen. Een veelgebruikte truc is ook de vermelding ‘bron van vitamine C’ of ‘bron van B-vitamines’. Vaak zijn dit dan synthetische vitamines die een snoepreep echt niet gezond maken. Helaas tuinen veel mensen hierin.

Truc #3: Rommelen met de volgorde
Fabrikanten zijn verplicht om de gebruikte ingrediënten in een bepaalde volgorde op de verpakking te zetten. Wat er het meeste in zit, wordt als eerste genoemd en wat er het minste in zit als laatste. De hoeveelheid is dus aflopend. Zo kun je dus in één oogopslag zien of er veel suiker in zit zou je zeggen. Toch niet. Want vaak splitsen fabrikanten de gebruikte suikers op in meerdere soorten. Veelgebruikte vormen zijn sucrose, dextrose, melasse, agavesiroop, honing, dadels en vruchtenconcentraat. Op deze manier heb je niet meer door dat het om een suikerbom gaat. Tip: kijk bij de tabel van macronutriënten hoeveel suikers erin zitten. Grote kans dat het 70% of meer is.

Truc #4: Clean labeling
Veel mensen lopen met een grote boog om e-nummers heen. Fabrikanten hebben dat inmiddels door en passen hun tactiek aan (1). Ze maken gebruik van zogenaamde schuilnamen. De smaakversterker E-621 heet daarom gistextract. Natriumnitriet klinkt misschien onschuldig, maar het is nog steeds E-250. Deze stof wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie aangemerkt als waarschijnlijk kankerverwekkend (2). Een verpakking zonder E-nummers schrikt misschien minder snel af, maar het hoeft niet te betekenen dat het vrij is van discutabele hulpstoffen.

Truc #5: Verwijzen naar traditionele recepten
In de reclame van de Bertolli pastasaus gaf dit bedrijf een kijkje in de keuken, een echte Italiaanse Mama bereidt de saus op traditionele wijze (3). Ze roert met veel liefde in de grote pan. De keuringsdienst van Waarde nam er een kijkje en het productieproces bleek geautomatiseerd door robots volbracht te worden (4). Termen als ‘ambachtelijk’ en dergelijke zijn loze kreten geworden.

Truc #6: Vrij van alles wat je maar kunt bedenken
Op heel veel producten staat tegenwoordig dat het vrij is van gluten, soja, suiker, melk, lactose, zuivel, ei, tarwe, koolhydraten etc etc. Hierdoor wordt de suggestie gewekt dat het product daardoor gezond is, terwijl niets minder waar hoeft te zijn. Het gaat er niet om wat er niet in zit, het gaat erom wat er wel in zit. Radioactieve straling is ook glutenvrij, maar daarmee beslist niet gezond! Want een voedingsmiddel mag dan hypoallergeen zijn, als het stampvol met transvetten zit, kan het je alsnog ziek maken.

De inhoud van de nieuwsbrief kun je ook online in mijn YouTube-video van deze week zien:

Truc #7: Natuurlijk aroma
Een van de nieuwste wapens van de levensmiddelenindustrie is natuurlijk aroma. Heel veel producten bevatten ze tegenwoordig. Klinkt onschuldig, tot dat je weet hoe ze gemaakt worden. Het blijkt dat de natuurlijke aroma’s worden geproduceerd in laboratoria door genetisch gemanipuleerde gisten (5). Ik sla dit ingrediënt liever even over.

Truc #8: Kruiden en specerijen
In het verlengde van clean labeling willen sommige fabrikanten dubieuze ingrediënten nog wel eens wegmoffelen onder de noemer ‘kruiden en specerijen’. Niemand weet wat er precies in zit. Als je niks te verbergen hebt, lijkt het me niet nodig om ingrediënten te verstoppen in een vage term.

Truc #9: Sjoemelen met portiegroottes
Veel producten hebben een soort stoplicht om aan te geven of het product wel zo gezond is wat het aantal calorieën betreft. Veel mensen zijn angstig om te veel calorieën binnen te krijgen. Daar heeft de voedingsindustrie wel iets op gevonden: de grootte van een portie blijkt in feite een muizenhapje. Zo ziet een voedingsmiddel er op papier heel gunstig uit, terwijl het in werkelijkheid een calorieënbom is.

Truc #10: Suikervrij
Heel vaak vermelden verpakkingen dat het product vrij is van suiker. Dat lijkt dus heel gezond. Maar wie de verpakking omdraait, komt er al gauw achter dat er één of meerdere soorten zoetstoffen zijn gebruikt. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen ervoor kunnen zorgen dat darmbacteriën afsterven (6). Suikervrij of niet, gezond is het allerminst.

Truc #11: Light
Veel mensen willen niet dik worden en kiezen ervoor om lightproducten in huis te halen. De claim light mag alleen vermeld worden als er 30% minder suiker of 30% minder vet is gebruikt (7). Wanneer het vet achterwege wordt gelaten, wordt zoals reeds vermeld in plaats van vet het product op smaak gebracht met suiker. Andersom komt ook vaak voor: vermeldt de verpakking 0% suiker, dan zit er vaak weer erg veel vet in. Vet is namelijk ook een smaakmaker. Per saldo blijven de calorieën bijna gelijk.

Truc #12: Schermen met keurmerken
Er is een wildgroei aan zogenaamde gezondheidskeurmerken op producten (8). Milieu Centraal heeft in totaal 250 keurmerken geteld en vastgesteld dat er slechts 10 echt betrouwbaar zijn (9). Je kunt beter je gezonde verstand gebruiken, want soms blijken keurmerken gewoon te koop (10).

Truc #13: Misleiden met lokingrediënten
Hiervan zijn vele voorbeelden in de supermarkt te vinden. In het verleden zagen we wel eens speltbrood dat voor 2% uit spelt bestond en voor de rest alsnog uit tarwe. Jumbo heeft eens het gouden windei gewonnen, omdat hun maisbrood geen mais bevatte; het werd geel gekleurd met kleurstof (11). Het ironische is dat het brood ook nog de naam ‘goudeerlijk maisbrood’ droeg. Ook vandaag de dag vindt er nog veel misleiding plaats met lokingrediënten. De Healthy People Blauwe bosbes-frambozensap blijkt in werkelijkheid voor meer dan 90% uit andere ingrediënten te bestaan zoals appel- en druivensap (12). Het is daardoor een mierzoete suikerdrank. We zien dit principe ook vaak bij vruchtenyoghurt. Dan zit er een ministukje aardbei in om zo op de verpakking grote aardbeien te kunnen tonen. In werkelijkheid zit er meer suiker in, dan aardbeien (13, 14). Er wordt zelfs vanillevla verkocht zonder vanille (15).

Truc #14: Plantaardig
Fabrikanten van levensmiddelen hebben in de gaten dat veel consumenten op de plantaardige toer zijn. Deze mogelijkheid wordt volledig benut en op vele verpakkingen wordt groot vermeld dat het helemaal ‘plantaardig’ is. Maar plantaardige vetten die zijn gehydrogeneerd kunnen bol staan van transvetten. Ook kunnen plantaardige producten vol zitten met e-nummers en suiker. De term plantaardig wil niet zeggen dat het meteen ook gezond is.

Truc #15: Vernieuwd recept
Levensmiddelenfabrikanten zijn continu opzoek naar hogere winstmarges. Soms moet hiervoor de receptuur worden aangepast. Dit wordt meestal aangeprezen als ’nu nog lekkerder’ of ‘vernieuwd recept’. In werkelijkheid is er een kostenbesparing doorgevoerd.

Soms wel eerlijk
Als je goed de etiketten leest, kom je erachter dat fabrikanten soms wel eerlijk zijn. Op de verpakking van de AH guacamole werd eerlijk toegegeven dat er maar 0,7% avocadopoeder in zat en bij vitaminwater is duidelijk te zien dat er vooral suiker in zit en nauwelijks vitamines (16). Hier kom je alleen maar achter als je het etiket bestudeert.

Zo min mogelijk ingrediënten
Als je een etiket aan het bestuderen bent, kun je het beste kiezen voor levensmiddelen met 5 ingrediënten of minder. Als er onuitspreekbare woorden op staan, is dat ook een signaal om de producten in het schap achter te laten. Als je grootmoeder het product niet zou herkennen, dan kun je het beter maar niet in je boodschappenmandje stoppen. Een hulpmiddel kan de app E-nummers zijn voor op je telefoon. Ook het E-nummerboekje kan een houvast zijn. Dit is pas herzien en bijgewerkt met de nieuwste informatie.

Echte voeding
Pure en onbewerkte voeding heeft geen etiket nodig. Als een voedingsmiddel een etiket heeft, is het vaak bewerkt. Probeer dus zoveel mogelijk voedingsmiddelen zonder etiket in huis te halen. Dat zal niet meevallen, want 70% van de producten in de supermarkt is geraffineerd (17). Aan meer dan 50% van de levensmiddelen in de supermarkt is suiker toegevoegd (18). Hierdoor kom je er niet onderuit om de etiketten te bestuderen, anders is de kans groot dat je ten prooi valt aan de marketeers…

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. De zon begint vaker te schijnen en wordt weer krachtiger. We hebben daarom vele soorten nieuwe zonnebrandcrèmes in het assortiment. We hadden al de biologische Soleo zonnebrand, maar hebben daar nu ook nog eens de Badger aan toegevoegd. We hebben nu naast zonnebrand voor volwassenen, ook natuurlijke varianten voor baby’s en kinderen. Deze zijn door de EWG als beste beoordeeld! Met de code zon123 geven we deze week 10% korting op alle zonnebrandcrèmes in onze webwinkel.

De komende maanden trek ik weer het land in om lezingen en workshops te geven:
19 mei - Lezing "Supermarktleugens" - Heerenveen
21 mei - Lezing "Supermarktleugens" - Panningen
24 mei - Lezing "Eet Jezelf Gezond" - Siegerswoude
26 mei - Lezing "Supermarktleugens" - Sneek
29 mei - Workshop Fermenteren met Christian Weij - Soest
6 juni - Lezing "Supermarktleugens" - Venray
20 juni - Lezing "Eet jezelf gezond" - Zutphen

Laatste artikelen aHealthylife
Vitamine B12 smelttablet vaak een slimmere keuze dan injectie
Hoe gezond is soja? De wetenschappelijke feiten
De invloed van je huwelijk of relatie op je gezondheid
7 effectieve manieren om je vitamine D te verhogen
Tip: zelfgemaakte groentefriet uit de oven
A1- of A2-melk, wat is het verschil?
Is komkommer een vrucht of een groente?
Recept: glutenvrije pizza met een haverbodem

Opvallend gezondheidsnieuws van deze week (NIEUW)
Coca-Cola betaalt wetenschappers 8 miljoen om imago op te poetsen

Waarom zijn mensen die voedseletiketten lezen gezonder?
Bijna een kwart van al het brood gaat verloren – dat kan wel wat minder
Eten wordt duurder
Jury wil miljardenschadevergoeding voor kanker door Roundup
Wie durft? De frikandel speciaal-pannenkoek van de Efteling
'Bespaar miljarden op diabeteszorg, investeer in andere leefstijl'
Voor het eerst bovengrens voor veilig koffiegebruik ingesteld
Natuurmonumenten gebruikt landbouwgif waar ze zelf tegen strijdt

Toppers in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
Zerowater waterfilter
Ralph Moorman gezondheidsbox (75% korting)
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische magnesium

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Monique Lindeboom over welke ingrediënten in huidverzorging ècht werken
Martin Frijters licht toe dat homeopathie chronische klachten kan aanpakken
Jan Blaauw over de orthomoleculaire behandeling van migraine
Kinderen laten kennismaken met gezonde voeding - adviezen van Ay Lin Kho
Juglen Zwaan over de gezondheidseffecten van mosterd
Franca van Dalen (Gezondheidsnet) presenteert het gezondheidsnieuws

Boek van de week:

Krijg de liefde die je wilt
Dit boek legt als geen ander boek helder uit hoe relaties werkelijk in elkaar zitten. Deze methode wordt succesvol toegepast in meer dan 50 landen, waarmee het een van de meest wijdverbreide en effectieve manieren is om je relatie te verbeteren. Dit boek biedt naast waardevolle kennis over relaties een praktisch stappenplan en dialogen die je zelf thuis kunt toepassen. Hierdoor krijg je een betere communicatie met je partner en meer compassie en begrip voor elkaar. Door de vele bruikbare tips leer je hoe je meer romantiek en passie terugbrengt in je relatie.

Wat je uit dit boek kunt leren:

  • Waarom je ooit verliefd bent geworden op juist die partner die jou
    nu zo irriteert;
  • Waarom je relatie in een dip kan raken en hoe je dat weer herstelt;
  • Dat jouw verleden impact heeft op je relatie en wat je daarmee kunt doen;
  • Hoe je conflicten omkeert in een steeds hechtere verbinding;
  • Hoe je gevoelige onderwerpen op een veilige manier bespreekt;
  • Hoe je een liefdevolle relatie vol plezier creëert.

Wat maakt dat een relatie die goed begint, na een tijd gecompliceerd wordt? De auteurs Harville Hendrix en Helen LaKelly Hunt wijden gezamenlijk hun leven aan het vinden van de antwoorden én de oplossingen op die vraag. Harville is psycholoog en wereldwijd bekend om zijn baanbrekende werk met paren. Helen is psycholoog en is opgenomen in de Women’s Hall of Fame, een eerbetoon voor haar inzet voor betere posities van vrouwen. Het boek past niet door de brievenbus en zal met de pakketpost worden verstuurd. Met de code Liefde123 nu geen verzendkosten op dit boek in onze webwinkel.

Nieuwe producten in de webwinkel
We hebben niet stilgezeten en weer nieuwe producten toegevoegd aan het assortiment van de webwinkel:
Greenpan keramische pannenset geschikt voor inductie - Gezond koken
Microzilver tandenborstels (ook voor elektrisch) - Bacteriedodende tandenborstels
De #1 natuurlijke zonnebrandcrème in de wereld - Beste volgens de EWG
Ozongeneratoren - Spoedig meer over de toepassingen hiervan!
Luchtkwaliteitsmeters voor in huis - Zie hoeveel fijnstof in je huislucht zit
Luchtreinigers van Winix (tegen hooikoorts) - Filter fijnstof en pollen uit de lucht
TDS meter voor het meten van waterkwaliteit - Hoe vervuild is je water?
Biologisch kokoswater - Hydraterend en goede dorstlesser

Spreuk van de week
Antwoorden die je zoekt komen niet als de geest druk is. Ze komen als de geest tot rust is gekomen.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden