Blomstermånaden är här!

Maj månad kallades förr för just blomstermånaden i södra Sverige medan den i norr kallades för lövmånaden. Att maja innebär att pryda med gröna kvistar eller lövruskor. Och att det blommar har väl knappast någon kunnat undgå - i synnerhet inte de som lider av pollenallergi. Det sägs att det är värsta pollensäsongen på 45 år... Så vad kan väl vara ett lämpligare ämne för månadens nyhetsbrev än just allergier? Trevlig läsning!

Allergier


När kroppens immunförsvar reagerar på retande ämnen i omgivningen, så kallade allergener, har man drabbats av allergi. Den här årstiden drabbas många av pollenallergi där björk och gräs är vanligast. Dock finns det många andra typer av perenna allergier som inte är säsongsbetonade, såsom mot pälsdjur, kvalster och mögel.

Pollenallergi är en säsongsbunden allergi. Det finns en stark ärftlig faktor kring denna och många drabbas redan i ung ålder. Pollenallergi har ökat i Sverige de sista 20 åren och idag är var femte svensk drabbad. När kroppen reagerar mot frömjöl i luften bildas antikroppar mot dessa som sätter sig på mastcellerna i näsan, luftrörens och ögonens slemhinnor. Symtomen kan vara rinnsnuva, nysningar, hosta, ögonklåda och irritation i ögonen. En del får också astmatiska besvär såsom hosta och pipande andning. Många blir trötta och drabbas av huvudvärk när det är mycket pollen i luften. Receptfria läkemedel såsom allergitabletter eller nässpray med cortison hjälper ofta bra mot lindrigare symtom. Har man kraftiga symtom kan man kontakta läkare för annan medicinering eller vaccination.

 

Vissa drabbas av så kallad korsallergi där man även reagerar mot vissa födoämnen. Detta beror på att proteinerna i vissa växter och djur är besläktade med varandra. Bland yngre barn är känslighet mot ägg och mjölk vanligast medan äldre barn oftare reagerar mot nötter och jordnötter.

Matallergier framkallar symtom som nässelutslag, symtom från mage och tarm (kräkning, förstoppning etc), svullna läppar och andningssvårigheter. I sällsynta fall kan man drabbas av anafylaktisk chock med akut andnöd och blodtrycksfall. Detta är livshotande och är vanligen en överreaktion mot ett födoämne eller ett insektsbett. Har du drabbats av en anafylaktisk chock tidigare, även om den varit lindrig, ökar risken för recidiv. Detta är givetvis MYCKET allvarligt och behandlas så fort som möjligt med adrenalin. Den som vet att man har en benägenhet för detta bär alltid med sig en adrenalinpenna.

En annan vanlig allergiform är så kontaktallergi där man drabbas av eksem vid kontakt med olika ämnen. Nickel eller parfym/starka dofter är vanligast.

Misstänker man att man är allergisk mot något bör man göra ett allergitest för att få reda på vad man är allergisk mot och vad man bör undvika eller skydda sig mot.

Nyheter

LINDA SEMESTER

Mellan den 21 och 28 maj är Linda på semester och Johan vikar för henne i bussen. Kliniken är bemannad som vanligt av Joaquin (måndagar och torsdagar), Ahmed (tisdagar och fredagar) och Christina (onsdagar). Boka här.

SÖDERTÄLJE SJUKHUS ÄR SNART KLART

Sedan januari 2015 har vi besökt Skanskas projekt Södertälje sjukhus. Nu är de snart i land och vi gör vår sista dag där den 11 juni. Tack för den här tiden, det har varit ett nöje! Hoppas vi ses på ett annat projekt i framtiden!

SOMMAR, SOMMAR SOMMAR

Japp, trott eller ej - sommaren är på ingång och med det semestrar. Linda kommer högst troligt vara på semester v. 29-32. Givetvis tar vi hand om de projekt som går under sommaren med bussen och på kliniken har Pontus lovat att det ska finnas bemanning hela sommaren. 

FEELINGS ARE A LOT LIKE WAVES. WE CAN NOT STOP THEM FROM COMING BUT WE CAN CHOOSE WHICH ONE TO SURF.

Njut av lediga dagar och ljusa kvällar!

Kramar
Anette, Helena, Johan och Linda

Naprapatbussen Sverige AB

Odengatan 8, 114 24 Stockholm, Stockholm
Sweden