Bonusoppskrift og masse tips til uka som kommer!
→ Les i nettleseren

Hei kjæreleser,

Etter over 5 uker uten stekeovn, fikk jeg endelig en ny på plass denne uka. Og med det kom masse inspirasjon til å bruke den løpende med det samme!

Jeg begynte med havrekjeks, en favoritt fra sist vinter som er perfekt å ha liggende. Særlig for meg som ikke kjøper kjeks fra butikken.

Så kom det på løpende bånd: Ovnsbakt kylling med grønnsaker, eplekake og børek fra Aubergine & tahini.

Til uka satser jeg også på å komme i gang med nye oppskrifter på bloggen, etter noen ukers pause.

Men som trofast abonnent på nyhetsbrevene, skal du få en bonusoppskrift allerede nå! Denne kommer neppe på bloggen med eget innlegg, så ta vare på denne e-posten ;)

Urfa-aioli er nemlig sausen som passer til alt. Eller, jeg vet ikke om saus er rette ordet? Jeg serverer den til biff, til stekte poteter, stekte grønnsaker, ris – you name it.

Her om dagen stekte jeg noen skiver lammekjøtt, og kjørte noen cherrytomater på hard varme i samme panne til de var litt småbrente på utsiden, men fremdeles full av sødme og saftighet på innsiden. Knallgodt til begge deler!

Og det er egentlig knapt noen oppskrift. Det er en helt vanlig aioli tilsatt urfa-chili, kjent som isot biber i Tyrkia. Røkte tyrkiske chiliflak, pleier jeg å kalle dem. Verdt å lete opp bare for å lage denne! Du finner den i butikker med godt utvalg av internasjonale krydder.

Som vanlig har jeg også lagt ved noen oppskrifter til arkivet, for inspirasjon til denne første uka i november. Alle disse passer utmerket med urfa-aioli til!

Litt om kjøkkenutstyr

Lurer du på hva en matskribent har på kjøkkenet? Det er tema i ukas episode av Vaffel, hvor Maj-Britt og jeg forteller om hva vi har av gryter og panner, kjøkkenmaskiner, kniver – og noen litt mer kuriøse ting.

Om det er noe for deg, finner du episoden om kjøkkenutstyr her.

Med alt god for uka som kommer,

Vidar

PS! Har du gresskar til overs etter halloween? Sjekk innlegget med 9 sabla gode oppskrifter med gresskar

Ukas oppskrifter
Hvite bønner i kraft med aioli


Sprø ovnsstekte potetbåter


Stekt lammekjøtt med tomat og spisskummen


Lun middagssalat med gulrot og kikerter


Ukas oppskrift fra Aubergine & tahini
Klassisk langpannebørek med fetaost og bladpersille

For en tyrker er det få ting som sier hjemme mer enn børek. Den har litt samme posisjon som hjemmebakt brød hos oss nordmenn.

Og har du først lagd det, er det ingen vei tilbake. Dette er nemlig perfekt lunsjmat, nistemat og kveldsmat. Superenkel å lage – og noe som alle liker.

Jeg pleier å bruke det jeg har av ost, men min aller beste kombinasjon – og sausen jeg bruker til å gjøre lagene med filodeig ekstra saftige og gode på smak – finner du i denne oppskriften

Oppskriften finner du i Aubergine & tahini (s. 136-137).

Kjøp boka
Bonus-oppskrift: Urfa-aioli

Ingredienser

  • 1 eggeplomme
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ts sidereddik (ev. hvitvinseddik)
  • 1 lite hvitløksfedd, most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv på skjærefjøl (se Hummus & granateple s. 192-193)
  • 1-1,25 dl mild extra virgin olivenolje (eller en annen mild olje du liker)
  • 0,5-1 ts røkte tyrkiske chiliflak (Urfa pepper/isot biber)
  • salt

Sånn gjør jeg det

  1. Bland sammen eggeplomme, sennep, eddik og hvitløksfedd. Visp inn oljen litt etter litt. Begynn med noen dråper og øk mengden etterhvert. Det viktige er å blande inn all oljen før du tilsetter mer. Fortsett å bland inn olje til du har passe konsistens – den vil tykne etterhvert. Du kan også bruke stavmikser til dette. Da kan du blande inn litt fortere, men får også en hvitere aioli. Smak til med salt.
  2. Rett før servering, bland forsiktig inn røkte tyrkiske chiliflak. Hvor mye jeg blander inn, avhenger av om jeg vil ha en sterk smak eller ikke til det jeg serverer. Jeg pleier bare å røre det halvveis inn (så det blir «striper» med chiliflak i aiolien) – og strør et ekstra lag på toppen.
  3. Urfa-aioli holder seg et par-tre dager i kjøleskap om du pakker det godt inn, men er mest delikat de første 24 timene etter du har lagd den.
Likte du nyhetsbrevet?
Videresend til en venn
Gå til bloggen
facebook instagram pinterest
Vidar Bergum | Et kjøkken i Istanbul

Balat, Istanbul, Tyrkia
etkjokken.com | vidar@etkjokken.com | Personvern
Gratis e-hefter

Du fikk denne e-posten fordi du registrerte deg for å motta nyhetsbrev på etkjokken.com.

Endre hva du mottar eller meld deg av