Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro.

Vrijdag 3 juni: film 'Virgin Mountain'

Een hartverwarmende film uit IJsland. Zelden zijn onbaatzuchtige liefde en tederheid mooier verfilmd als in Virgin Mountain. Werkelijk een juweeltje. De verrassing van het seizoen. 

De titel betekent zoveel als: een berg van maagd. En dat is Fusi absoluut. Hij is 43 jaar, zeer zwaarlijvig, heeft nooit iets met een meisje gehad en woont nog bij zijn moeder.  

Grote vriendelijke reus
Fusi is van het type Grote Vriendelijk Reus. Hij doet geen vlieg kwaad en begrijpt niet waarom anderen dat wel doen. Zoals zijn collega's die hem treiteren en vernederen. Nog minder begrijpt hij dat hij wordt beticht van ongezonde aandacht voor zijn kleine buurmeisje. Het enige wat hij doet is met haar spelen omdat ze dat aan hem vraagt. Ze wordt steeds alleen thuis gelaten en zoekt een speelmaatje. Niet zo gek dat ze bij Fusi uitkomt. Als hij niet werkt, speelt hij ook altijd. Met zijn legers op schaal speelt hij veldslagen na en als hij buiten is, speelt hij met op afstand bestuurbare auto's.

Vreemde wereld
Net als Oskar in de film 'Die Blechtrommel' lijkt Fusi niet mee te willen en kunnen doen aan de volwassen wereld. Een wereld waarin treiteren wordt gedoogd en spelen met een eenzaam kind verdacht is. Een wereld waarin zijn zachtaardigheid en goedmoedigheid niet worden gewaardeerd vanwege de vleselijke verpakkingsvorm. Gelaten heeft hij geaccepteerd dat die wereld pijn doet.

Hardrocker op Linedance?
Fusi's moeder zou haar zoon liever wel zien functioneren in die volwassen wereld. Ze stimuleert het bouwen aan relaties. Bijvoorbeeld door het regelen van taart voor zijn collega's. Voor zijn verjaardag koopt ze een cowboyhoed en haar vriend doet daar goedbedoeld een cursus linedance bij. Vanuit de optiek van Fusi kun je niets ergers verzinnen. Hij is juist gek van heavy metal, houdt niet van dansen en is te verlegen om zich aan te sluiten bij een hele groep nieuwe mensen.

Deur op een kier ...
Hij gaat er toch aarzelend op af om uiteindelijk niet te durven. Terug bij zijn auto, wordt hij aangesproken door een van de cursisten, de blonde en levendige Sjöfn. Zij zet voor Fusi de deur naar de buitenwereld op een kier. Deze ontmoeting zorgt uiteindelijk voor het definitief omhalen van Fusi's zorgvuldig opgebouwde muren rond zijn kleine en veilige wereldje

O, wat gun je het hem
Sjöfn is onbevangen en onbevooroordeeld. Zij ziet het mooie in Fusi. Hij besluit toch te gaan linedancen om bij Sjöfn te kunnen zijn. Hoe Fusi zich, doodverlegen, meldt bij de groep en in een combinatie van schroom en doortastendheid zijn eerste danspassen doet zijn van een zeldzame schoonheid. Er bloeit iets moois tussen Fusie en Sjöfn en je gunt hem dat met heel je hart. Eindelijk kan Fusi alle opgespaarde liefde aan iemand geven.

Alles voor de liefde
Al snel blijkt dat Sjöfn ook wel heel veel liefde nodig heeft. Want net als je in een happy end gaat geloven, blijkt ze ineens erg grillig gedrag te vertonen. Dan wordt duidelijk dat er naast ontluikende liefde nog iets is wat hen bindt: ook Sjöfn kan de werel niet aan, zij heeft last van manische depressiviteit. Fusi laat zich niet uit het lood slaan. De ridder in hem is ontwaakt en hij laat zien waartoe zijn liefde in staat is. En dat is heel veel. Hij omarmt zelfs de boze wereld om die hanteerbaar te maken voor zijn Sjöfn. Heel ontroerend om deze metamorfose bij Fusi mee te maken.

Hoopvol juweeltje
Of het afloopt zoals je hoopt, verklappen we natuurlijk niet. Wel dat de afloop hoopvol is en dat je met een verwarmd hart naar huis gaat. Zelden zijn onbaatzuchtige liefde en tederheid mooier verfilmd dan in Virgin Mountain. Werkelijk een juweeltje.

  Je kunt reserveren door ons te mailen

of door naar de website te gaan