Cursistennieuwsbrief GO! CVO Antwerpen

PERSBERICHT - Anderstalige cursisten van GO! CVO Antwerpen dragen gedicht voor aan stadsdichter Maud Vanhauwaert.

DEURNE - Van 26 tot en met 28 maart komt de Toren van Radio Babel naar GO! CVO Antwerpen. Stadsdichter Maud Vanhauwaert nodigt alle cursisten met een andere moedertaal dan het Nederlands uit in de Toren van Babel om hun lievelingsgedicht voor te lezen. Samen met hen ontcijfert ze hun gedicht. 

Matou (38), Maïmouna (32), Elmira (26) en Aicha (35) leren Nederlands bij GO! CVO Antwerpen en nemen deel aan Radio Babel.

Samen met het Antwerps artiestencollectief Rooftoptiger en Antwerpen Boekenstad bouwt Maud Vanhauwaert een uitzendtoren, Radio Babel, waarmee ze alle talen van de stad wil laten weerklinken. Maud ziet poëzie als een medium om de ander te ontmoeten en intense, hartverwarmende gesprekken aan te gaan. “Niets is zo onvertaalbaar als poëzie, en net in het verlangen naar begrip kan je elkaar vinden. Als dichter ben ik me heel bewust van de kracht, maar misschien nog wel meer van de onmacht van de taal. Wonen wij allemaal, meer nog dan in een land of stad, niet vooral in onze eigen taal?”, licht Maud Vanhauwaert toe.

Van 26 tot en met 28 maart mogen de cursisten van GO! CVO Antwerpen de zendtoren met een gedicht op zak beklimmen. Daar worden ze in Radio Babel ontvangen voor een babbel. Momenteel leren ongeveer 4000 cursisten met 126 verschillende nationaliteiten Nederlands bij GO! CVO Antwerpen.

"Buiten de school merken we dat we elkaar soms moeilijk verstaan. Vooral het Antwerps dialect is niet altijd makkelijk te begrijpen. Met onze deelname aan Radio Babel hopen we op meer begrip en willen we tonen dat we zeker proberen om de Nederlandse taal te leren.", vertellen enkele cursisten. "Naast de problemen in de wereld is het belangrijk om via gedichten en muziek te laten horen dat wij hand in hand kunnen samenleven in een multiculturele samenleving. Het initiatief van Radio Babel zorgt ervoor dat mensen uit verschillende nationaliteiten samenkomen, elkaar ontmoeten en vooral luisteren naar elkaar."

Om de cursisten en docenten van GO! CVO Antwerpen voor te bereiden op de komst van de toren, ontwikkelde Radio Babel een lesleidraad om rond meertaligheid en poëzie in de klas te werken. De docenten Nederlands volgden eerst een workshop. “Tijdens de workshop bespraken we de rol van poëzie in de les en testten we samen enkele oefeningen uit. Uit de lesleidraad konden we leuke ideeën opdoen om in de klas met onze cursisten aan de slag te gaan.”, vertelt Johan, docent NT2, GO! CVO Antwerpen.

Twee jaar lang reist Radio Babel rond in Antwerpen. De toren was allereerst te zien op het BLOK-BLOC festival op linkeroever. Vorige zomer stond de toren op de Zomerfabriek.

Praktisch

Kom de toren van Radio Babel bewonderen op de parking van GO! campus Ruggeveld, Ruggeveldlaan 471 te Deurne:

  • dinsdag 26 maart van 10.00 tot 12.00 u.
  • woensdag 27 maart van 19.00 tot 21.00 u.
  • donderdag 28 maart van 14.00 tot 16.00 u. 

De pers is van harte welkom.

Voor meer informatie, contacteer:
Opleidingshoofd NT2
Martine Meues
M 0495 57 80 40
martine.meues@cvoantwerpen.be 

Docent NT2
Johan Donckers 
M 0494 98 25 84
johan.donckers@cvoantwerpen.be

Dienst communicatie
Alici De Beukelaer
M 0479 93 15 18
alici.debeukelaer@cvoantwerpen.be

GO! CVO Antwerpen

Verantwoordelijke uitgever: Eddy Hancké, Distelvinklaan 22 · Hoboken 2660 · België

Je bent geabonneerd op deze nieuwsbrief omdat je als cursist bent ingeschreven bij GO! CVO Antwerpen.