RitimBlog Koşu Postası #33
Merhaba

Bu hafta derlediğim haberler aşağıda sizi bekliyor. Keyifli okumalar.

Postanın önceki sayılarını kaçırdıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz. Posta ile ilgili olarak bana posta@ritimblog.com adresinden ulaşabilirsiniz.

22 Kasım 2018

Grand Canyon'da Yeni Bir FKT

Daha önce de postada FKT'lerden söz etmiştim. "Bilinen en hızlı süre" anlamına gelen İngilizce "fastest known time" ifadesinin kısaltması olan FKT, belirli bir rotayı genellikle yarış dışında, resmi bir ölçüm olmadan en hızlı geçeni belirtmekte kullanılıyor. Yurt dışında, özellikle de Amerika'da önem verilen ve sıkça haberi yapılan bir kavram. İşaretlenmiş çok uzun patikalarda ya da görece daha kısa ama üzerinde yarış düzenlenlemeyen parkurlarda bu tür denemelere sık rastlanıyor. Bu rotalardan en ünlüsü Grand Canyon'da. Kanyona inip karşıdan çıkmaya "rim-to-rim" (R2R) yani "kenardan kenara", bir de aynı rotadan geri dönüp başlangıcına gelinirse de "rim-to-rim-to-rim" (R2R2R) yani "kenardan, kenara ve geri aynı kenara" olarak adlandırılıyor. 

Geçtiğimiz haftaki postada San Fransisco'daki yangınlardan dolayı iptal edildiği haberini verdiğim The North Face Endurance Challenge 50 Mile yarışına hazırlanan İsveçli Ida Nilsson, iptal haberini alır almaz rotasını uzun zamandır aklında olan R2R2R FKT'sini yapmak için Grand Canyon'a çevirmiş. Yarışa hazırlanmış durumda olduğundan yaptığı antrenmanları bu denemede değerlendirmek akıllıca olmuş. 42 millik (67,8 km) koşusunu 7 saat 29 dakika 16 saniyede tamamlayarak Cat Bradley'in süresini 23 dakika iyileştirmiş. Ida Nilsson son yıllarda ultramaratonlarda ön sıralardaki bitirişleri ile tanındı. Özellikle bu yılki UTMB'de CCC parkurundaki üçüncülüğü ile ismini duymuş olabilirsiniz. 

2130 metre rakımdan başlayıp 600 metreye inen ve oradan karşı kenara 2440 metreye çıkıp aynı yoldan geri inen parkurda özellikle son çıkışın, yani o yorgunluğun üzerine tırmanılan 1400 metre civarı sert yokuşun çok yıpratıcı olduğu söyleniyor. Grand Canyon geçişi ve tüm FKT'leri hakkında şuradan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Fotoğraf: Outsideonline sitesinden alınmıştır.

15 km'nin En Hızlısı

18 Kasım'da Hollanda'nın Nijmegen şehrinde koşulan NN Zevenheuvelenloop yarışında Ugandalı atlet Joshua Cheptegei 41:05 ile birinci olurken dünyanın en hızlı 15 km süresine imza attı. 15 km olimpiyat veya diğer atletizm şampiyonlarında koşulan standart bir mesafe olmadığından bu mesafede koşulan en hızlı yarışlar, rekor terimi yerine "dünyanın en iyi derecesi" olarak ele alınıyor. Bundan önceki en iyi 15 km süresi 2010'da Leonard Komon tarafından elde edilmişti. Cheptegei'nin pazar günkü süresi Komon'dan 8 saniye daha hızlı. 10 bin metrede dünya ikinciliği ve iki defa Commonwealth oyunları şampiyonluğu bulunan Ugandalı atlet yarışta ilk 5 km'yi görece yavaş geçtikten sonra temposunu artırıp 10 km'yi 27:49'da geçip son 5 km'yi 13:42'de koşmuş. İlk bakışta süper koşulmuş bir yarış olduğu anlaşılsa da koşulan parkurun son 5 km'lik bölümünün tamamen aşağı eğimli (toplam 36 metre iniş) olduğuna dikkat çekmek gerek. Tabii ki süre yine de mükemmel ama parkurda, Hollanda'da ne kadar olabilirse, 7 adet küçük tepelik olduğunu ve koşulan yarışın takma adının bu nedenle "Seven Hills Run" (Yedi Tepe Koşusu) konduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yarışta Eritreli Abrar Osman 42:34 ile ikinci, 5000 m dünya şampiyonu Muktar Edris ise 42:56 ile üçüncü oldu. Kadınlarda ipi göğüsleyen isim yine Uganda'dan Stella Chesang'ın süresi 47:19 ve Uganda rekoru. Kenyalı Evaline Chirchir 47:35 ile ikinci, ev sahibi ülkeden Susan Krumins ise 47:41 ile üçüncü oldu.

Fotoğraf: Athletics Weekly sitesinden alınmıştır. Oradaki kaynak da NN Running Team görünmektedir.

Yine Çin, Yine İlginçlikler

Çin'de geçtiğimiz hafta koşulan Suzhou Taihu Maraton'unun son bölümünde enteresan anlar yaşandı. Çinli He Yinli ile Etiyopyalı Ayantu Abera yarışın son metrelerinde birincilik için çılgın gibi mücadele eder, birbirlerine karşı sprint atarken birilerinin emri ile gönüllülerden biri He Yinli'nin eline Çin bayrağı tutuşturmaya çalışıyor. Hatta başaramayınca -amiri olabileceğini düşündüğüm- biri "koş yetiş ver" gibi bir hareket yapınca koşanların arkasından onlara yetişmeye çalışıyor. Bunu yapabileceğine bir an bile olsa  inanması gerçekten gülünç. İlk gönüllüyü bir şekilde atlatmayı başaran koşucunun karşısına bu sefer çok daha inatçı başka bir gönüllü çıkıyor. Yüksek hızda koşan ve birbirleri ile yarışan koşucuların tam önlerine çıkan bu gönüllü He Yinli'ye bayrağı vermeyi başarıyor. Vücudunun sınırlarını zorlamakta olan kadın ıslak ve büyük kumaşı taşımakta zorlandığından olsa gerek bayrağı yere atıyor. Tabii olay Çin'de ve bu hareketi yapan da bir Çinli olunca yarış sonrasında ortalık iyice karışıyor. He Yinli kendisine sorulduğunda yorgunluktan kollarının kasıldığını ve bayrağın da ıslak olduğunu, bu nedenle elinden kayıp düştüğünü söylemiş ama şu videoda izleyince sizin de göreceğiniz gibi net bir şekilde atmış. Böyle bir yarışta koşucuları inanılmaz şekilde tehlikeye atarak nasıl parkurun ortasına bir gönüllü çıkabiliyor ve nasıl oluyor da yarışı kazanmaya çalışan bir insana bu yapılıyor anlamak zor. Attıysa da bence haklı, ne gerek var böyle bir şeye. Umarım başına kötü bir şey gelmemiştir.

Not: Yarışı kimin kazandığına dair tam ve net bir bilgiye ulaşmadım ama sanırım Çinli atlet ikinci olmuş.

Büyük Maratonları Kazanan Ayakkabılar

Koşu ayakkabıları ile ilgili incelemeleri ile tanıdığımız Running Shoes Guru sitesi 2018 yılında koşulan Marathon Majors yarışlarının kazananlarının yarışlar sırasında hangi ayakkabıları giydiğini araştırıp toparlamış. Bahsedilen yarışları anamsarsak:  Tokyo Maratonu, Boston Maratonu, Londra Maratonu, Berlin Maratonu, Şikago Maratonu ve New York Maratonu. Sitenin toparladığı bilgilere göre kadın ve erkek olmak üzere kürsüye çıkan 36 atletten 25'i Nike giyiyormuş. Yarışları kazanan 12 kişiden 8'i yine Nike giyiyormuş. 6 kürsü ve 2 kazananla ikinci sırada Adidas var. Diğer markalarsa şöyle: Brooks (2 kürsü), Asics, Saucony ve New Balance (her biri birer kürsü). 25 Nike'ın 22 tanesi Vaporfly %4 (veya türevi) model.

Sitenin oluşturduğu infografiği görmek için şuraya bakabilirsiniz.



Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası abonesisiniz. Artık bu yayınları almak istemiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz

 

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite