Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro.

Vrijdagavond 4 maart: film 'The broken circle breakdown'

Een prijswinnende film (Van Felix van Groeningen). Broken circle breakdown is een intens Vlaams relatiedrama; een energieke, poëtische film met levensechte personages (door geweldig acteerwerk) en een bijzondere rol voor de Amerikaanse subcultuur van bluegrassmuziek. Wonderlijke ingrediënten. Maar in handen van regisseur Felix van Groeningen groeien ze uit tot een film die bijna nergens mee te vergelijken valt.

Liefde op het eerste gezicht
Didier (banjospeler in een bluegrassband) en Elise (tattoo-kunstenaar) verschillen werkelijk in alles en daardoor trekken ze elkaar als magneten aan. Naast hun verschillen zijn het ook twee zielen die verbonden zijn door hun liefde voor spontaniteit en gekkigheid en het gevoel dat zij niet begrepen worden door de maatschappij. Typisch gevalletje liefde op het eerste gezicht. En het is een grote liefde. Het geluk lacht ze toe. Ze maken plezier en muziek in een vrijbuitersbestaan, verbouwen een boerderij en vrijen de sterren van de hemel. Dan wordt Elise, onbedoeld, zwanger. Dit zorgt even voor wat wrijving. Maar al snel gáán ze er allebei voor. Hun dochtertje Maybelle maakt hen zes jaar lang tot het gelukkigste gezinnetje van de hele wereld. Dan wordt Maybelle ernstig ziek. Ze heeft kanker. Het ziet er niet goed uit. Ze vallen hard van hun roze wolk. Hun verschillen breken zich nu op. Omwille van Maybelle stappen ze steeds over hun eigen ego heen. Maar zonder Maybelle?

Wat doet een groot verlies met een grote liefde?
Didier, een groter atheïst bestaat niet, hangt aan rationaliteit en is vooral woedend en verdrietig. Elise zoekt spirituele antwoorden in een vaag geloof in een hiernamaals en sluit zich af. In rouw ben je eigenlijk alleen. Groot verdriet laat zich bijna niet delen. Komen ze er toch samen doorheen? Kan een grote liefde groot leed dragen? Of laat de liefde je in de steek als je die juist het hardst nodig hebt?

Raakt tot diep in je ziel
Het is een film die je raakt tot diep in je ziel en waarbij je misschien zelfs stiekem een traantje laat. Toch is het absoluut geen goedkope tranentrekker. Integendeel. Dat komt vooral door de strategie van de regisseur. Hij versnijdt de beelden uit verleden (geluk) en heden (verdriet en rouw) in een bijzonder ritme. Dat zorgt voor een emotionele balans. Wat de film zo anders dan andere maakt, is de manier waarop Van Groeningen muzikale intermezzo's invlecht op bijzondere momenten. Dat lijkt bizar maar is absoluut functioneel.

Onderbreking versterkt
Zodra sentiment of melodrama op de loer ligt, volgt een scene met een totaal andere emotionele kleur. Van Groeningen baseert zich daarbij op Oscar Wilde, die zei: “De essentie van elke dialoog is de onderbreking. Een lach in het publiek maakt het gruwelijke niet kapot maar bevordert dat júist door het te onderbreken.” Zodra de tragiek van een situatie tot de kijker doordringt, is er alweer iets moois om door verleid en meegenomen te worden.

Tegenkrachten
Broken circle breakdown is een film die is opgebouwd uit tegenkrachten. Het verhaal trekt, duwt en schuurt zich daardoor onder je huid tot midden in je ziel. Een schoolvoorbeeld van hoe je grote emoties kunt opwekken zonder uit de bocht te vliegen.

Must see
Dat is voor een belangrijk deel ook te danken aan de formidabele acteurs Veerle Baetens en Johan Heldenbergh. Op hen ligt alle focus. Door die bewuste tunnelblik krijgt de film een zeldzaam intense lading. Een geraffineerd geplaatste emotionele mokerslag. Een must see. 

  Je kunt reserveren door ons te mailen

of door naar de website te gaan