EPALE hírek

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja a felnőttképzési szakemberek egyedülálló, nyílt tagságú közössége. Az EPALE a felnőttkori tanulásban érdekelt tanároknak, oktatóknak, kutatóknak, egyetemi tanároknak és politikai döntéshozóknak szól. Valójában bárki előtt nyitva áll, aki Európa valamely pontján a felnőttképzési és –oktatási ágazatban dolgozik.

Még nem tagja a közösségnek? Csatlakozzon most, a több mint 27.000 felnőttoktatási szakembert számláló EPALE-közösséghez, hogy még több szakmai tartalmat érhessen el, értékelhessen, hozzászólhasson és közreműködhessen!

EPALE Magyarország

Az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat (NTSZ) feladata, hogy az EPALE-t népszerűsítse, koordinálja a nemzeti szakmai tartalmakat, moderálja a platformot, segítséget nyújtson a felhasználók számára a platform használatához. Ezen túlmenően kapcsolatot tart a Központi Támogató Szolgálattal, hogy a nemzeti szinten összegyűjtött tapasztalatok beépülhessenek a platform központi fejlesztésébe. A Nemzeti Támogató Szolgálatot 2016. január 1. óta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal működteti.

Van olyan cikke, amit szívesen megosztana a közösséggel, de nem tudja hogyan? Vegye fel velünk a kapcsolatot az epale@nive.hu e-mail címen és segítünk.

Aktualitások

Kérdőív

Szeretnénk az EPALE témáit (magyar nyelvű webinárium, új magyar szakmai közösségek stb.) minél inkább az Önök érdeklődési körének megfelelően alakítani, ezért kérjük, töltsék ki online kérdőívünket, hogy megismerhessük, mely területekre fókuszáljanak a tartalmak. A kérdőív kitöltése várhatóan 5-10 percet vesz igénybe.

Az EPALE Magyarország nagykövete

Cserkúti Ágnes a Szegedi Tudományegyetemen idegen nyelvből szerzett képesítéseinek köszönhetően az egész életen át tartó tanulással és a mobilitással viszonylag hamar kapcsolatba került. 2006-ban lett tagja a Euroguidance nemzetközi hálózatnak. A magyarországi Euroguidance Központ tanácsadójaként feladatai közé tartozik a mobilitási információk terjesztése minden célcsoport számára, valamint az európai dimenzió támogatása a pályaorientáció és tanácsadás területén. 

Témák

Az EPALE platform havonta fókuszba állítja a felnőttképzés különböző témáit, melyekről szakmai anyagokat gyűjtenek, híreket és blogbejegyzéseket osztanak meg, webináriumokat tartanak, és online beszélgetéseket szerveznek.

A fogyatékos felnőtt tanulók nehézségei a tanulás világában

2017. június hónap témája a fogyatékos felnőttek tanulási nehézségeinek helyzetéről szólt. A feltöltött tartalmak mellett egy webinárium keretében osztották meg egymással nézeteiket a résztvevő szakemberek. A vita összefoglalóját itt olvashatják magyar nyelven.

2017. második felében tervezett témák:

  • július: korai iskolaelhagyók
  • augusztus: munkahelyi tanulás
  • szeptember: alapkészségek
  • október: generációk közötti tanulás
  • november: egészségismeret
  • december: szakképzés

 

Szívesen megosztaná a tapasztalatait szakmai témákban a közösséggel? Regisztráljon, majd hozzon létre új blogbejegyzést, hogy mások is megismerhessék azt.

Események

Az európai dimenziók megjelenítése mellett növekvő hangsúlyt fektetünk a magyar szakmai tartalmak fejlesztésére, mely érdekében aktívan részt veszünk a magyarországi szakmai közéletben és a hazai események nyomon követésében.

Örömünkre szolgál, hogy lehetőségünk van rendezvényeinken vendégül látni a felnőttkori tanulás iránt érdeklődőket, ennek keretében konferenciákon, üzleti reggeliken, kerekasztal megbeszéléseken, szakmai műhelyeken, képzéseken, információs napokon várjuk szakmai közösségünk tagjait.

Kérjük, figyeljék honlapunkon az Eseménynaptárt, mert tematikus rendezvényeinkről ott értesülhetnek!

Tájékoztató Szegeden és Budapesten

Az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat Szegeden és Budapesten tartott workshopot a Euroguidance programmal közösen, melynek során a résztvevők az EPALE online felületének szakmai tartalma mellett, annak használatát is megismerhették.

Amennyiben van olyan eseményük, amelyen örömmel látnák az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat munkatársát, kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot az epale@nive.hu címen.

Válogatás az EPALE-n található szakmai tartalmakból

Validáció az alacsony képzettségű felnőttek esetében: 11 ajánlás

Országjelentés: Magyarország - Európai körkép a nem formális és az informális tanulás eredményeinek validálásáról: 2016-os frissítés

A nem formális környezetben szerzett tanulási eredmények validációs gyakorlatának összehasonlítása Hollandia, Románia és Magyarország vonatkozásában

Az értelmi fogyatékossággal élő felnőttek oktatásban való részvételének elősegítése – miért működnek a teljes integrációt megvalósító modellek?

A nemzetközi és hazai fogyatékospolitika a 21. században

Konduktív pedagógia: egy pedagógiai módszer a felnőttek rehabilitációjára

A befogadó oktatás támogatásának megszervezése

A szakképzés sikeres gyakorlatának európai mintái

Mikroképzés szakoktatók és szaktanárok részére

Új európai készségfejlesztési program

Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája

NSZFH

epale@nive.hu

+36 1 477 5962

ec.europa.eu/epale/hu

Leiratkozás

MailerLite