BommelDingen bekijk webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

De Oude Ford en de Oude Schicht

1951 was voor Marten Toonder een belangrijk jaar. Hij maakte toen voor het eerst kennis met Ierland, waar hij veertien jaar later zou gaan wonen. Samen met zijn vrouw Phiny en de toenmalige zakelijke directeur van de Toonder Studio’s en diens vrouw, Ton en Stien de Zwaan, ondernam hij van 10 tot 25 juni 1951 een vakantietocht door Engeland en Ierland.

Ton was al eerder die kant op geweest om Toonderstrips aan Engelse en Ierse kranten te verkopen, en had bedacht dat het leuk zou zijn om een volgende zakenreis te combineren met een vakantietochtje en dan ook beide echtgenotes mee te nemen.

Een mooie beschrijving van deze reis staat in de Toonder-biografie van Wim Hazeu. Dit is deels gebaseerd op het reisdagboek dat Phiny tijdens de vakantie maakte. Vorige week trof ik dat dagboek aan in een doos in het Literatuurmuseum, zodat ik dit nu eindelijk zelf rechtstreeks heb kunnen lezen. Met veel genoegen!

Gecombineerd met de foto’s die Marten Toonder maakte tijdens dezelfde reis, en die ik inmiddels ook gelokaliseerd heb in het archief, is er een prachtig verslag van Toonders eerste kennismaking aan Ierland te maken. Ik heb plannen om een keer een boek te maken over Toonder en Ierland, en daarin zal ik dit zeker opnemen.

Uiteraard zal ik ook uit dit dagboek citeren tijdens de Toonderreizen naar Ierland, die in mei en oktober plaatsvinden. (Zie hierover meer onderaan deze e-mail.)

De Toonders reisden die eerste keer per auto en boot. Eerst een autorit naar Hoek van Holland, waar hun Ford op de boot (MS Prinses Beatrix) gehesen werd voor de vaartocht naar Harwich. Via onder andere Londen, Oxford en Wales reden ze naar Holyhead, waar ze per boot de Ierse Zee overstaken naar Dublin. Vandaar ging het weer met de auto naar het zuidwesten, naar de omgeving van Killarney in Kerry. En vervolgens weer terug, via een iets andere route.

Ik wil het graag even hebben over de auto waarmee ze reizen. Deze wordt door Phiny consequent aangeduid als ‘Ford’, soms als ‘trouwe Ford’, en het is duidelijk dat het de trots van de Toonders is: als in de eerste regels de koffers van Stien en Ton zijn ingeladen, staat er dat ‘Ford lichtelijk zakte van achteren, wat zijn stroomlijn ten goede deed uitkomen’. Bij de boot wordt ‘Ford […] in al zijn schoonheid op ijzeren staven gezet, die zijn banden steunden en even later zweefde hij aan een hijskraan sierlijk in de lucht en verdween op het schip.’

Ford lijkt haast een apart personage in haar verslag, een vijfde reisgenoot, met een eigen karakter. Zo komen ze richting Londen ‘in een machtige file, in wandelgang rijdend, zodat Ford het zeer benauwd om de oren kreeg. De waterpomp ging steeds drukker zingen en geleek een verliefde krekel in de weide.’

Even later staat er: ‘Ford was een opvallende verschijning onder de auto’s, daar de Engelsen allemaal kleine soorten hebben. Hij had dan ook veel bekijks en voelde zich er lekker bij. Hij liet zichzelf in machtige vaart optrekken, tot verbazing van de Engelse auto’s.’

Uitgebreid wordt verslag gedaan van de motorproblemen van Ford tussen Glendalough en Cahir, waarbij deze oververhit raakt. ‘We waren allemaal wat stil en bedrukt over de toestand van Ford en Ton reed met ernstig gelaat, de wijzer van de temperatuur niet uit het oog verliezend.’ Tweemaal zorgt een Ier tijdelijk voor soelaas door een emmer water in de motor leeg te gooien.

Bij een garage buigen ‘twee stoere Ieren […] zich over de ingewanden van Ford’. Het blijkt ‘dat ongeveer een twintigtal schroeven van de kop los zaten, en dan ook helemaal los. Het water stroomde daar rustig tussendoor weg.’ Het euvel is snel verholpen, zodat ze hun weg weer kunnen vervolgen.

Opmerkelijk is het bijschrift dat Marten Toonder zette bij een van de foto’s die hij maakte tijdens de vakantie. Het gaat om de volgende foto, waarbij Ton en Phiny bij de auto staan:

Het bijschrift luidt: ‘Wales, oude Ford’. Oude Ford… Toonder lijkt net zo trots op zijn auto als Bommel op zijn Oude Schicht!

Op een andere prachtige foto die ik in het Toonderarchief aantrof, zien we Marten Toonder zelf, rijdend in (volgens zijn eigen bijschrift) ‘oude Ford op Amersfoortsestraatweg Bussum’. Dat was de straat waaraan op nummer 95 Toonder van 1945 tot 1954 woonde; het huis is nog net links zichtbaar:

Hier een detail, waarop Toonder iets beter te onderscheiden is:

Zijn hoed staat een beetje scheef op zijn hoofd: kenmerkend voor hem, vertelde zijn pleegzoon Paul Hellmann mij. Op deze manier reed hij tweemaal per week naar ‘De Zaak’, zoals hij de Studio’s in Amsterdam noemde.

Het was een Ford Versailles Astrant, die Toonder in Revue in 1963 omschreef als ‘een grote twoseater Ford’, een ‘hele lange wagen, een soort sportmodel met een klein kapje erop’. Hij had hem nieuw gekocht, nadat hij daarvóór tweemaal een klein, tweedehands autootje had aangeschaft (waaronder een Skoda) waarin hij ‘met vrijwel letterlijk m’n neus tegen m’n knieën’ moest rijden, en dat er regelmatig onderweg ergens de brui aan gaf. ‘Aan tweedehands begin ik nóóit meer’, zo meldde hij in Revue.

Dat hij zijn auto ‘Oude Ford’ noemt, betekent dus zeker niet dat het een oude auto is, maar het is meer een koosnaam voor zijn eerste échte autoliefde, die hij en Phiny koesterde zoals Bommel de Oude Schicht.

*

Reizen naar het Ierland van Marten Toonder

Dit jaar organiseer ik samen met Historizon tweemaal een Toonderreis naar Ierland: naar de landschappen die Toonder zo aanspraken. De reis van 18 tot 23 mei is inmiddels volgeboekt. Maar, voor wie het overweegt om mee te gaan: van 5 tot 10 oktober 2020 is er nóg een reis gepland, waarop nog ruimschoots plek is.

Ierland is ook erg mooi in het najaar, hebben mensen die het kunnen weten mij verzekerd. Het najaar was voor Toonder zelf in elk geval een periode van het jaar waarin hij juist graag een tochtje naar ‘het Westen’ ondernam – naar Connemara of Kerry, naar de plekken waar we ook komen tijdens de reis.

Lees meer op mijn website of op de website van Historizon.

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar .
Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt ingeschreven.

Reacties vind ik altijd leuk! Dat kan simpelweg door deze e-mail te beantwoorden.

Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden. Zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link.

Eerdere afleveringen gemist? Je kunt ze hier nalezen.

Afmelden kan hier.
MailerLite