Gott slut och Gott ullår 2023!

Året som gått har bjudit på många händelser relaterat till svensk ull och det var året då vi kunde arrangera fysiska marknader och konferenser igen till viss del efter en lång tid av pandemi. 

En stor händelse var förstås bildandet av en ny riksorganisation för svensk ull - Arena Svensk Ull ekonomisk förening. Är du nyfiken på att höra mer - lyssna på senast avsnittet av Ullpodden där ordförande Christian Lundell deltar. 

2023 ser vi fram emot fler fysiska och digitala möten och stora kliv för den svenska ullen. 

Tills dess önskar vi alla prenumeranter, följare och stöttare ett riktigt Gott slut på 2022 och kanske några dagars ledighet. Allt gott till er!

Varma hälsningar
Fia Söderberg
Ullförmedlingen

Vill du synas mer i Ull-Sverige?

Det är många som kontaktar Ullförmedlingen och vill ha information och kunskap om branschen och om aktörer som finns inom olika områden - spinnerier och annan ullindustri, logistik, fårbönder, entreprenörer, organisationer mm. Vi vill att det ska vara lättare att hitta till er som är verksamma och vill ha nya kunder och kontakter. Därför har vi startat ett utvecklingsarbete med att erbjuda synlighet för branschen på webbplatsen www.ullformedlingen.se.

Under 2023 kommer vi att erbjuda vi fasta platser för företag och organisationer inom Ull-Sverige verksamma inom i ullens värdekedja.  Är du nyfiken på att få mer information om detta? Anmäl ditt intresse så får du veta mer när det är dags för inbjudan. Just nu pågår testning av funktionen med några utvalda testaktörer och de sista justeringarna görs. Planen är att vi öppnar upp 1 februari 2023. Mer information kommer i nyhetsbrevet, vill du ha direkt information, anmäl ditt intresse via knappen nedan. Du förbinder dig inte vid något men får information så fort vi har något att berätta. Och tack till er alla som redan anmält er! Det är noterat. 

Ja, håll mig uppdaterad om aktör Ull-Sverige

Ullpodden 24, Suffolk och boktips

I september 2022 bildades den nya riksorganisationen Arena Svensk Ull ekonomisk förening. Styrelsen representerar ullens värdekedja får fåret till ullindustri och ordförande är Christian Lundell, VD för Textilakademin. Ullpodden har träffat Christian för att ta reda på mer om vem han är, hans ambitioner och om den nya organisationen.

I Ullpodden presenterar vi Månadens fårras, med statistik, egenskaper och om ullens kvalitet och användningsområden. I det här avsnittet presenterar vi en av de engelska raserna som finns i Sverige, Suffolk.

Och förstås, fina boktips inför jul- och nyårsledighet, se några av tipsen längre ned i nyhetsbrevet.

Lyssna på Ullpodden här!

I det senaste avsnittet (24) av Ullpodden träffar vi ordförande i den nya riksorganisationen Arena Svensk ull ekonomisk förening.

Månadens fårras är Suffolk och vi lämnar flera bra boktips.

TIPS på äldre avsnitt. Avsnitt 3 hade tema bete och ull och vi besökte karderiet Åddebo ull. I det avsnittet deltog också Annkristin Hult som var med i podden i de första avsnitten. I det avsnittet föddes idén till Månadens fårras.

Nybörjarkurs Spinn på slända

Läs mer om kursen och anmäl dig här!

Är du nybörjare på att spinna på slända och har länge funderat på att lära dig men inte kommit igång? Eller får du ett spontant infall när du läser det här och vill lära dig? Välkommen till en självstudiekurs vid dator eller mobil med spinnare och spinnlärare Josefin Waltin. Det enda du behöver är ett par kardor, ull och en hängande slända. Och tid att öva förstås. Du lär dig bereda ullen genom att tesa och karda, spinna den på hängande slända och tvinna. I kursen ingår några onlineträffar för frågor och samtal, nästa tillfälle är 14 februari. Träffarna spelas in och kan ses i kursportalen i efterhand så du har tillgång till inspelningarna även om du inte deltar. 

Boktips!

Lantrasen Svenskt Finullsfår

Föreningen Svenska Finullsfår har gett ut denna bok som vänder sig till dig som funderar på att börja med får, redan har finullsfår eller du som är intresserad av ull och får. Boken Lantrasen Svenskt Finullsfår - Introduktion, historia, egenskaper och djurhållning är en allsidigt och fin bok om får i allmänhet och Svensk finull i synnerhet. Kapitlen handlar om fårhälsa, fakta om finullsfåret, ull, lammkött, mönstring och historik. Vi får också träffa två olika besättningar - en relativt nystartad och en sedan länge etablerad i en artikel av Fia Söderberg. Andra medförfattare är Alan Waller, Emma Styhr, Leif-Åke Åkesson, Elsa Lilliebrunner, Karin Skogh och texter från Svenskt kött. Redaktörer är Karin Skogh och Anna Eriksson. 

Stickat från kust till kust

Här kommer återigen en fin bok av Erika Åberg. Här får du inspiration till att sticka vackra och värmande tröjor, strumpor, vantar och kragar med exempel från olika kustområden: Gotland, Roslagen, Shetlandsöarna och Yttre Hebriderna. Här finns projekt både för nybörjare och lite mer erfarna stickare, som fiskartröjor i grafiska mönster, rustik spets, kragar med mönster och färg från hedlandskap och en nätt och elegant kofta. I boken möter du platserna genom stickningen, färgerna och landskapen. Boken bjuder också på introduktioner till tekniker och material, tydliga diagram, fina illustrationer och stämningsfulla bilder av fotografen Linnea Ronström.

Om ull

Om ull av Annkristin Hult kom 2020 och såldes slut relativt snabbt. Nu finns den igen sedan ett tag och i häftet finns allt du behöver veta om ull allt från olika fårraser och deras skilda ullkvaliteter till hur du kardar och spinner garn. Här punkteras missuppfattningar som att all ull kliar och att ylleplagg är svåra att tvätta. Skickligt folk förklarar på ett lättbegripligt sätt fiberns uppbyggnad och ullens förmåga att filta sig. Du får träffa personer som arbetar med ull på olika sätt och läsa om nya spännande användningsområden för fibern. Som extra inspiration finns dessutom ett antal beskrivningar på olika ylleprodukter som du kan göra själv, till exempel tovat sittunderlag, stickad mössa och virkad pläd. 

Glöm inte skriva in uppgifter på ditt konto på Ullförmedlingen

Säljer du ull via Ullförmedlingen? Du vet väl att du kan få kontakt från potentiella köpare via sms eller messenger på Facebook? Det förenklar kontakterna er emellan. Det enda du behöver göra är att fylla i ditt mobilnummer i din profil, och ditt användarnamn på facebook. Det är alltså det sista ordet i adressen som syns uppe i fönstret när du är på din profil. Det funkar både för privata sidor och företagssidor. Så om din FB-profil är www.facebook.com/andersson så skriver du andersson i fältet för facebook.(Du skriver inte hela adressen). Detta har vi gjort för att det ska bli lättare att bli kontaktad av köpare. 

Glöm inte att skriva in din adress så att annonserna hamnar på kartan. Behöver du hjälp? Mejla kontakt@ullformedlingen.se

Det är lätt att söka efter olika sorters ull genom att filtrera på ras, längd, färg, användningsområde, det är kostnadsfritt och lätt att hitta lokal ull via en karta. Du behöver bara fylla i din adress på rätt sätt. Har du frågor? Hör av dig! 

Gå till marknadsplatsen här.

 

Vill du komma igång? Skapa konto på Ullförmedlingen här

Guider med tips

På Ullförmedlingens webbplats finns flera guider som hjälper dig på olika sätt med tips. Här kan du bland annat läsa om:

  • Några fårraser och deras ull
  • Tips vid klippning
  • Vad är bra och dålig ullkvalitet?
  • Tips för en bra säljannons
  • Varför svensk ull?

Här hittar du guiderna.

Vi behöver dig 

Det kostar för inget att skapa profil om du vill sälja eller köpa ull, och lägga in annonser i Ullförmedlingen. Om du vill stötta drift och utveckling kan du bli Patreon. Då får du bland annat lyssna på avsnitten till Ullpodden några dagar tidigare än alla andra. Vi behöver ditt bidrag för att drifta och utveckla podden och marknadsplatsen!

Vill du ha mer information om hur det går till att bli Patreon så har vi gjort en film som förklarar hur man gör. Klicka här för att komma till filmen.

Du kan också sponsra med 30 kronor i månaden via Bottler - busenkelt och på svenska!

 

Bli Patreon här!
Facebook Twitter Instagram

Våra annonsörer

Adlibris, Bokus och Granngården är några av våra annonsörer. Vill du handla hos dem? Gör det här från vår webbplats Då får Ullförmedlingen provision på köpet och pengarna går till underhåll och utveckling av marknadsplatsen och Ullpodden. Du betalar samma summa som om du handlade som vanligt. Passa på att handla via våra länkar så bidrar du automatiskt till Ullförmedlingen och det vi gör för svensk ull. Och vi är dig evigt tacksam.

Facebook Instagram

ULLFÖRMEDLINGEN

En arena för svensk ull

c/o Fia Söderberg
fia@ullformedlingen.se
www.ullformedlingen.se