EN RÄV GÖR DEBUT...

Bästa vinvän,

Välkommen till årets sista nyhetsbrev från oss i södra Frankrike. Leveransen planeras till mitten på december och sedan dröjer det till februari nästa gång.

Hösten är äntligen här med sina sköna färger och klara luft. Många tycker det är för mörkt och regnigt och det är väl en oundviklig del av tiden, men tänk på Olof Röhlanders kloka ord ”Varje dag ovan jord är en bra dag”. Så varför inte förgylla en redan bra dag med god mat och framförallt goda viner ?

Tänd några ljus, in med en älg i ugnen, njut en god Champagne medan den gottar till sig, korka upp en härlig Bandol, Gigondas, eller Chateauneuf och njut till maten. Världens bästa årstid....

Vi har höjt ribban lite och fyllt butiken till bredden med både nya bekantskaper och många gamla favoriter, vi ska ju överleva både en jul och ett nytt år. Alain Jeanniard har gläntat på dörren till sin vinkällare och vi har fått förmånen att kunna frossa i Bourgogne, gamla som lite yngre. Middagslådorna krävde att får återkomma och det passar ju utmärkt inför den sköna ledigheten som stundar.

Dessutom en ny magnifik vinmakare från Alsace, nu kör vi!

Beställ fram till 11 november

Nytt i Butiken.

Var ska vi börja...

Först och främst hälsar vi välkommen till en ny producent i Alsace, Domaine Henry Fuchs, knaster-torr Riesling i den högre skolan. Som vanligt småskaligt hantverk, det blir ju bäst så. Vi firar med en introduktions-låda som sig bör och några viner i lösvikt. Läs gärna mer längre fram.

"Remember, gentlemen, it´s not just France we are figthing for, it´s Champagne!" - Winston Churchill

Inte helt otippat har Champagne-avdelningen fått lite extra utrymme den här gången. Jessica på Thierry Perrion är tillbaka för sitt årliga gästspel. Hennes lager brukar ta slut runt årskiftet så ni som tagit hennes charmerande viner till ert hjärta, passa på....Le Brun-Servenay med sina knastertorra viner har fått tillökning med toppcuvéen ”X.B.” Ett samarbete mellan Patrick och en av Frankrikes mest kända sommelierer gav magi.

Maison Penets unikt terroir-drivna och prisbelönade viner lämnar ingen oberörd. Missa inte heller Champagne Charles Legend från Côte des Bar, ett spännande och nytänkade område i södra Champagne som ibland hamnar lite i skymundan..

Vad mer?

Från Michelas St Jemms i norra Rhône kommer första vinet ur topp-cuvéen Terres d'Arce, lägg namnet på minnet och vi inleder med Crozes-Hermitage. Bara de finaste druvorna från de äldsta vinrankorna i de bästa lägena....The Wine Advocate ger betyget 92-94 poäng för årgång 2015. ”Guide Hachette des vins” har gett vinet hedersutmärkelsen "Coup de Coeur" för årgång 2016!

Från Clos Saint Vincent i Bellet höjer vi ribban med deras topp-cuvée "Vino di Gio", en upplevelse svår att beskriva...

Château de Beaucastel är tillbaka med den magnifika årgången 2016 (rött), 96+ av Jeb Dunnuck och 99p av James Suckling...Och dessutom några få flaskor av den helt unika Roussanne Vieilles Vignes (97-99p av The Wine Advocate) det kanske bästa vita vin som finns....och vi har fått loss ungefär lika få flaskor av deras Gigondas Domaine de Tourelles, 99/100p av Jeb Dunnuck....och så lite 2009:or av Beaucastel. Voilà!

Från våra vänner Florent och Benjamin på Domaine des Gandines kommer "Mâcon Péronne", ännu ett friskt, smakrikt vin från bröderna, tänk "Viré Clessé" med lite extra friskhet.

Bröderna Brunier är tillbaka i full skrud med Vieux Télégraphe 2016 (96p av The Wine Advocate och 97p av Jeb Dunnuck ). Dessutom kan vi än en gång erbjuda äldre årgångar från 2000 och framåt. Som om det inte vore nog, Mégaphone är tillbaka i ny årgång, både på flaska och Magnum, bara en sådan sak!

blandlåde-avdelningen återkommer såklart middagslådorna, Tour de Champagne och självklart den populära Noir au Nord, röd attityd för vintermörkret.

Gilles på Grand Guilhem lättar även han lite på källardörren och erbjuder lite äldre årgång av hans fina Cuvée Angels.

Cuvée Exhilarante 2008 från Le Brun-Servenay, den prisade Champagnen från det legendariska året 2008, börjar ta slut, kanske sista gången vi kan erbjuda den årgången.

Även hos Laurent på Domaine Charvin börjar det sina lite men vi har fått en liten tilldelning i höst. Ny Côtes du Rhône kommer i april och Châteauneuf du Pape om ett år, men vi ligger på för att kunna få loss lite till under våren, vi får se.

Se där, en kort sammanfattning värdigt ett ordinärt nyhetsbrev, men är det Jul snart så är det!

Ny vinmakare - Domaine Henry Fuchs.

Så var det det här med räven...

I hjärtat av Alsace ligger den lilla byn Ribeuavillé. Här hittar man (om man letar lite) familjegården Henry Fuchs. Den lilla familjeägda gården grundades redan 1922 och har gått i arv i generationer. Cathy och Henri är tredje generationens vinmakare som med oförställd glädje överlämnat gården till sina barn Paul och Julie som idag driver den vidare med samma passion och kärlek som drev sina föräldrar att producera vin av högsta kvalitet.

Sedan Paul och Julie tog över har gårdens viner gått från klarhet till klarhet och respekten för arvet och jorden är central. Paul, som har arbetat på vingårdar runt om i världen, har en ekologisk drivkraft och en vision av torra och komplexa viner. Kvalitet och hållbarhet står i fokus och gården är ekologiskt certifierad.

Vinerna karakteriseras av sin torrhet, underbart höga syra och rena, friska smaker. Modern Alsace i högform.

Några omdömen

Henry Fuchs har fått en stjärna i den ansedda vinguiden ”Le guide des Meilleurs vins de France 2019" - Frankrikes bästa viner, som ges ut av tidskriften "La Revue du Vin de France”! James Suckling har valt ut tre av gårdens viner bland de 100 bästa Alsace vinerna.

Gårdens viner håller imponerade hög klass och är synnerligen eleganta med en framträdande druvkaraktär och en underbar hög fin syra. 

Odlingarna

Familjens odlingar på 10,5 hektar ligger utspridda i Ribeauvillé, Hunawihr och Bergheim. Här i jorden rik på kalksten trivs gårdens vinstockar med olika druvsorter perfekt och den kalkrika jorden bidrar till vinernas karaktär.

De har även Grand Cru fält i Kirchberg Grand Cru och i Osterberg Grand Cru samt Hagel lieu-dit. Utmärkande för Hagel lieu-dit är att vinstockarna växer på gnejs vilket ger vinerna en unik framträdande mineralitet och en extremt fin och distinkt syra.

Odlingen är ekologisk och gården fick sin ceritfiering, Ecocert, år 2011. Familjen arbetar med största respekt för jorden och naturen och mycket av arbetet i fälten utförs för hand. De använder varken ogräsmedel eller konstgödning utan plöjer ner gräset som växer i raderna istället. 

Vinerna

Vi inleder med två Riesling och en bubblande Crémant samt en blandad vinlåda fylld med gårdens spännande viner. Missa inte gårdens Hagel Riesling som finns med på listan 100 bästa vinerna i Alsace av James Suckling. För 2015 gav han 94 p!

Njut av de vackra etiketterna som pryder flaskorna där räven tittar fram lite överallt...

Prenumeration - tout simplement helt enkelt.

Många vi talar med tycker det är fantastiskt smidigt att få hem seriösa, välgjorda viner till dörren och dessutom hantverksmässigt framställda från spännande och småskaliga producenter.

Våra prenumerationer med 6 eller 12 flaskor i två prisnivåer är det bekväma valet. Vi komponerar lådorna efter säsong och ibland smyger vi in viner som inte finns i sortimentet.

Det hela är mycket enkelt: inga bindningstider, du kan säga upp när du vill, du kan pausa när du vill och vi påminner inför varje leverans så du kan avgöra hur du vill göra. Vi anpassar just din låda om du tex föredrar röda viner, eller om du vill ha fler flaskor av varje sort till en viss leverans osv osv. Bara meddela oss när du får påminnelsen, allt är möjligt!

Det var allt för den här gången. Tänk på Winefulness – njut av goda viner i nuet, life is too short not to...

Glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära.

Bästa Hälsningar, 

Peter & Kristina

Till butiken
Prislistan
Hemsidan

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången. Innehållet i blandlådorna kan påverkas av detta.

All rights reserved © Franska Vinkompaniet

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 (0)4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com