BommelDingen bekijk_webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Ierse politie in Rommeldam?

Vorige week vertelde ik in ‘BommelDingen’ van mijn ontdekking dat op de omslagillustratie van Een kleine handreiking de Ierse Claddagh-ring is afgebeeld. En zo zijn er natuurlijk meer verbanden te vinden tussen Bommel en Ierland. De belangrijkste daarvan liggen op het gebied van de natuur en het landschap, maar soms zijn ze veel subtieler. Vandaag nog een leuk voorbeeldje.

Tijdens de voorbereiding van de reis naar Ierland heb ik aan de hand van informatie van mensen die het kunnen weten, de route gereconstrueerd van Toonders ochtendwandeling. Elke ochtend liep hij namelijk een rondje met de hond, die Wobbe heette, voordat hij om tien uur aan het werk ging. Die wandeling duurde maximaal een half uur en voerde altijd een eindje langs de Ierse zee. Het was leuk om in mei tijdens de Toonderreis met de groep deze wandeling ook te maken en zo letterlijk in Toonders voetsporen te treden. Boven de Ierse zee zagen we een prachtige dubbele regenboog…

In feite was het niet één vaste route, die Toonder in de ochtend liep: er waren korte en langere varianten, mede afhankelijk van het weer en of hij bijvoorbeeld nog even langs het snoep- en tabakswinkeltje van Paddy Murphy wilde om wat zoetigheid of rookwaar te kopen.

Toen ik van tevoren via Google Streetview nog wat ‘rondliep’ door de straten van Greystones, kwam ik ook langs het politiebureau. Dat ziet er als volgt uit:

Afgezien van de eenvoudige maar pittoreske behuizing, viel mij het blauwe lantaarntje op dat aan de gevel hangt. Daarop staat ‘Garda’: zo heet de politie in het Iers, voluit An Garda Síochána, oftewel ‘De Bewaker van de Vrede’. (Wat zijn Ierse namen vaak prachtig.) Erboven staat het logo van de politie.

Hier een betere foto van deze lantaarn, gemaakt door André Stam, een van de deelnemers aan de Toonderreis:

De reden dat ik de aandacht van de reizigers op dit detail vestigde, was dat ook het politiebureau van Rommeldam met een dergelijke lantaarn gesierd wordt! Ik kwam deze namelijk tot mijn verrassing tegen in het verhaal ‘Heer Bommel maakt volledig’ (1981), met als politielogo simpelweg een ‘P’:

Toen ik nog wat verder zocht, trof ik het ook aan in ‘De toekomer’ (1979, afl. 0376):

En in ‘De pronen’ (1973), ditmaal met het opschrift ‘POL’:

Nader onderzoek op internet leerde me dat deze lantaren aan de gevels van Ierse politiebureau’s heel gebruikelijk is. Daarnaast werd een dergelijke lantaren vroeger ook op Britse police stations gebruikt, voor het eerst in Londen aan het einde van de negentiende eeuw, ‘to identify it as a place of safe refuge and help’ (bron).

De lantarens van de Ierse Garda Stations lijken me dus een overblijfsel uit de tijd dat Ierland nog een Britse kolonie was. Dat de kleur van de lamp blauw is, is ook voor ons eigenlijk niet vreemd: we kennen ook de blauwe zwaailichten op politiewagens.

Dat Toonder in zijn verhalen zo’n lantaren gebruikt om aan te duiden dat een gebouw een politiebureau is, is niet vreemd: hij moet vrijwel dagelijks langs het politiebureau van Greystones gelopen zijn.

Nieuwe Toonderreis naar Ierland

Mocht je de route van Toonders ochtendwandeling door Greystones ook eens willen wandelen… Dat kan tijdens de Toonderreis die ik volgend jaar organiseer!

Vorige week meldde ik al dat de data bekend zijn: maandag 18 tot en met zaterdag 23 mei 2020. De inschrijving is nog niet officieel geopend, maar mocht je nu al weten dat je mee wilt, of dit nog niet 100 procent zeker weten maar alvast een plek willen reserveren, dan kun je dat altijd kenbaar maken via een reactie op deze mail of door te een bericht te sturen naar Historizon.

De eerste aanmeldingen zijn al binnen, leuk!

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar . Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt aangemeld. Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden: zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link. Als je eerdere afleveringen hebt gemist, kun je die hier nalezen.

Afmelden
MailerLite