Börsen under vecka 31:
Ännu en börsvecka har nu passerat och trots att vi är mitt uppe i den svenska sommaren har vi inte fått se något sommarlugn på börsen den här veckan heller. Glappen mellan Europa och därmed Sverige jämfört med USA har dock fortsatt att utökas och börjar de inte nu bli lite väl stora?
Stark svensk ekonomi men svag börs:
På veckobasis avslutade visserligen den svenska börsen uppåt med lite mer än 1 % som ni kan se på grafen här ovanför. Men kollar vi på 1 månad har vi tappat över 3 % och på 3 månader över 4 %. Att vi landade på plus den här veckan berodde även till stor del på fredagens återhämtning men vad är det då som gör att just den svenska börsen går segt just nu?
Om vi börjar med att kika på Sveriges ekonomi så kan vi klart och tydligt se att problemet inte ligger där. Här kan vi få se en stigande BNP- och inflationstillväxt så överlag går Sveriges ekonomi väldigt bra just nu.
Problemet ligger istället i en kombination av oro framförallt i Europa där Brexit och valutornas rörelser spelar en stor roll. Men i och med den senaste rapportperioden där vi i princip har fått in de flesta stora rapporterna har den svenska börsen även börjat oroa sig för att de svenska bolagen inte presterar riktigt så bra som de borde göra. Men även saker som att det då och då kommer upp orosmoln gällande att bostadsmarknaden börjar svikta spelar ut sin rätt och den är med största sannolikhet den här faktorn tillsammans med företagens tillväxt och vinster som man bör håll koll på då som sagt Sverige som land trots allt går väldigt bra.
USA fortsätter att visa styrka:
Däremot fortsätter börserna i USA att visa styrka och även om veckans utveckling inte blev någon jättehit så ligger utvecklingen där på en månad på plus över 1,5 % och på tremånadsbasis på över 3 %.
Styrkan där kommer ifrån att marknaden nu har vant sig vid president Donald Trump och att landets centralbank, FED verkligen börjar få kontroll och att de nu agerar efter en konkret plan där målet är att pressa upp räntorna, sakta men säkert för att på så sätt stabilisera ekonomin.
Men kollar vi lite mer på den senaste tiden och under veckan så kan vi tillskillnad mot Sverige se att många stora och tunga rapporter i USA kommer in väldigt starka. Det fick vi t.ex. se från både tungviktarna Apple och Tesla och sådana saker spelar en stor roll när det kommer till börsens utveckling.
Valutaturbulens:
Om vi kollar mer överlag på hela världsmarknaden så kan vi konstatera att turbulensen på valutamarknaden är tillbaka och nu har även den amerikanska dollarn tagit sig in i leken. Dollarn har tappat gentemot många europeiska valutor under veckan och det här bör vi nog vänja oss vid.
Ingen vet riktigt vad som kommer att hända på valutafronten i och med bland annat Brexit och hur framtiden för t.ex. euron ser ut och det oroar marknaden.
Även oljan har fortsatt att vara oberäknelig vilket då såklart också blir en orosfaktor. Nivåerna ligger visserligen på mellan 45-55 dollar per fat men det blir hela tiden mer och mer tydligt att dessa låga nivåer tär på världens oljebolag och det smittar i sin tur av sig på världens börserna.
Det finns fortfarande en styrka men kanske från andra håll:
Avslutningsvis kan vi konstatera att den blandade och svårtolkade börsperioden ser ut att fortsätta men att det helt klart fortfarande finns en underliggande styrka, även på börsen i Sverige.
Just i Sverige kan dock ett skifte vara på väg där börsens inhämtning av styrka inte längre kommer ske från storbolagen utan kanske mer från lite mindre bolag och även andra faktorer på marknaden. Blir det så kan den svenska börsen mycket väl orka att återhämta sig under den resterande delen av året och leta sig upp mot t.ex. USA:s nivåer igen men det återstår såklart att se.
|