Veckobrev från Aktieinkomster & TradeVenue, vecka 31

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons:

OMX Stockholm 30:

Indexet OMXS30 steg med + 1,02 % under vecka 31. Veckan innan låg utvecklingen på - 1,51 %.


Totalt har OMXS30 stigit med + 3,71 % under år 2017

Dow Jones US Market Index:

Utvecklingen för DJ USA slutade på + 0,13 % under vecka 31. Veckan innan sjönk det med - 0,07 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 9,96 % under år 2017.

Börsen under vecka 31:

Ännu en börsvecka har nu passerat och trots att vi är mitt uppe i den svenska sommaren har vi inte fått se något sommarlugn på börsen den här veckan heller. Glappen mellan Europa och därmed Sverige jämfört med USA har dock fortsatt att utökas och börjar de inte nu bli lite väl stora?

 

Stark svensk ekonomi men svag börs:

På veckobasis avslutade visserligen den svenska börsen uppåt med lite mer än 1 % som ni kan se på grafen här ovanför. Men kollar vi på 1 månad har vi tappat över 3 % och på 3 månader över 4 %. Att vi landade på plus den här veckan berodde även till stor del på fredagens återhämtning men vad är det då som gör att just den svenska börsen går segt just nu?

Om vi börjar med att kika på Sveriges ekonomi så kan vi klart och tydligt se att problemet inte ligger där. Här kan vi få se en stigande BNP- och inflationstillväxt så överlag går Sveriges ekonomi väldigt bra just nu.

Problemet ligger istället i en kombination av oro framförallt i Europa där Brexit och valutornas rörelser spelar en stor roll. Men i och med den senaste rapportperioden där vi i princip har fått in de flesta stora rapporterna har den svenska börsen även börjat oroa sig för att de svenska bolagen inte presterar riktigt så bra som de borde göra. Men även saker som att det då och då kommer upp orosmoln gällande att bostadsmarknaden börjar svikta spelar ut sin rätt och den är med största sannolikhet den här faktorn tillsammans med företagens tillväxt och vinster som man bör håll koll på då som sagt Sverige som land trots allt går väldigt bra.  

 

USA fortsätter att visa styrka:

Däremot fortsätter börserna i USA att visa styrka och även om veckans utveckling inte blev någon jättehit så ligger utvecklingen där på en månad på plus över 1,5 % och på tremånadsbasis på över 3 %.

Styrkan där kommer ifrån att marknaden nu har vant sig vid president Donald Trump och att landets centralbank, FED verkligen börjar få kontroll och att de nu agerar efter en konkret plan där målet är att pressa upp räntorna, sakta men säkert för att på så sätt stabilisera ekonomin.  

Men kollar vi lite mer på den senaste tiden och under veckan så kan vi tillskillnad mot Sverige se att många stora och tunga rapporter i USA kommer in väldigt starka. Det fick vi t.ex. se från både tungviktarna Apple och Tesla och sådana saker spelar en stor roll när det kommer till börsens utveckling.  

 

Valutaturbulens:

Om vi kollar mer överlag på hela världsmarknaden så kan vi konstatera att turbulensen på valutamarknaden är tillbaka och nu har även den amerikanska dollarn tagit sig in i leken. Dollarn har tappat gentemot många europeiska valutor under veckan och det här bör vi nog vänja oss vid.

Ingen vet riktigt vad som kommer att hända på valutafronten i och med bland annat Brexit och hur framtiden för t.ex. euron ser ut och det oroar marknaden.     

Även oljan har fortsatt att vara oberäknelig vilket då såklart också blir en orosfaktor. Nivåerna ligger visserligen på mellan 45-55 dollar per fat men det blir hela tiden mer och mer tydligt att dessa låga nivåer tär på världens oljebolag och det smittar i sin tur av sig på världens börserna.  

 

Det finns fortfarande en styrka men kanske från andra håll:

Avslutningsvis kan vi konstatera att den blandade och svårtolkade börsperioden ser ut att fortsätta men att det helt klart fortfarande finns en underliggande styrka, även på börsen i Sverige.

Just i Sverige kan dock ett skifte vara på väg där börsens inhämtning av styrka inte längre kommer ske från storbolagen utan kanske mer från lite mindre bolag och även andra faktorer på marknaden. Blir det så kan den svenska börsen mycket väl orka att återhämta sig under den resterande delen av året och leta sig upp mot t.ex. USA:s nivåer igen men det återstår såklart att se.      

Annons:

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 31.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 31.

Börsvecka 32:

Imorgon drar en ny börsvecka igång som vanligt men så här på förhand ser den ut att kunna bli lite lugnare än tidigare. Schemat kommer inte vara lika fullspäckat som tidigare och det stämmer överens med de flesta börser runt om i världen.

 

Lugnare makroflöde:

Som vanligt när vi har tagit oss en bit in i en månad så lugnar makroflödet ner sig en aning och det kommer att ske under den kommande börsveckan. Vi har i princip enbart siffror gällande inflations utveckling runt om i världen att se fram emot.

USA-marknaden kommer leverera flest siffror och statistik och något mer än t.ex. Europa och Asien men som sagt är det inga jättetunga besked som kommer att presenteras så vi bör inte vänta oss några stora rörelser på börsen från den här statistiken.   

 

FED fortsätter att säkra marknaden:

I just USA kommer dock landets centralbank, FED att fortsätta göra en rad uttalanden och presentationer. De kommer alltså att fortsätta på sin bana och sin plan gällande att visa att de på allvar börjar få kontroll över framtiden och det här kan mycket väl fortsätta att stärka marknaden, i alla fall USA-börserna.

 

Lugnare på bolags fronten:

Även på bolagsfronten kommer det att lugna ner sig rejält under nästa vecka. Nu har i princip alla bolagsrapporter kommit in till marknaden och efterspelet kan börja. Den stora frågan är om det efterspelet kommer att rikta sitt fokus mot just bolagsrapporterna eller om marknaden nu riktar sitt fokus mot andra håll och kanter.   

Det kan vara lite för tidigt att se fullt ut under nästa vecka men vi kommer med största sannolikhet få se tendenser för mot vart vi ska rikta vårt fokus under den kommande tiden.

 

Håll koll på:

Förutom schemat för nästkommande vecka så kommer det även vara viktigt att hålla koll på utvecklingen på valutafronten. Rörelserna där både styrde och störde marknaden under förra veckan och det lär med stor sannolikhet fortsätta även under nästkommande vecka.

Avslutningsvis kommer det som sagt även vara viktigt att hitta marknadens kommande fokus för vad som komma skall nu kan mycket väl komma att sätta trenden för de kommande månaderna och därmed för en stor del av det som är kvar av det här året.     

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se