Poglejte si to sporo─Źilo v brskalniku
CTK novice / št. 5 (oktober 2020)

Skupnost CTK povezuje interese ┼ítudentov, raziskovalcev ter druge zainteresirane javnosti s strokovnjaki knji┼żnice pri pridobivanju, izmenjavi in deljenju znanja.

Direktorjev koti─Źek
Oktober je tu.

Spoštovani naši uporabniki,

kljub zlati jeseni v dolinah in s prvim snegom pobeljenih vr┼íacih se ┼ítudijsko leto ni za─Źelo v skladu z na┼íimi pri─Źakovanji in ┼żeljami. Koronavirus je med nami in ni─Ź ne ka┼że, da se bodo na┼ía ┼żivljenja v doglednem ─Źasu vrnila v normalne tirnice.

V knji┼żnici se bomo potrudili, da vam bomo zagotovili dostop do literature na vse mo┼żne na─Źine. V prostorih knji┼żnice bo delovala izposoja gradiva, gradivo boste lahko naro─Źali tudi po po┼íti, v izjemnih primerih vam ga bomo dostavili tudi na dom.

Poslu┼żujte se uporabe knji┼żnice na daljavo. Imate mo┼żnost uporabe Digitalne knji┼żnice Univerze v Ljubljani, vpi┼íete se lahko na daljavo, knjige lahko naro─Źite na daljavo in vam jih po┼ítar dostavi na va┼í naslov. Na┼íi informacijski specialisti vam lahko pomagajo preko videopovezav. Tudi usposabljanja in predstavitve bodo v bodo─Źe tekle s pomo─Źjo teh tehnologij.

Ostanite zdravi, dragi na┼íi uporabniki. Upo┼ítevajte vsa navodila za to. Nosite maske, razku┼żujte si roke, dru┼żenja in zabave opravite varno. Poskrbite, da bodo na varnem tudi drugi v va┼íi okolici, predvsem pa starej┼íi in osebe s posebnimi potrebami.

Kljub te┼żkim ─Źasom vam ┼żelimo veliko uspeha pri ┼ítudiju!

Direktor CTK
Miro Pušnik
Miro Pušnik
Najbolj izposojane knjige
Univerzitetne fizikalne naloge

V septembru 2020 smo izposodili 314 razli─Źnih naslovov knjig.

Carolingian and Romanesque architecture : 800 to 1200
Dober voznik bom : [interaktivni priro─Źnik] : prometni vodnik za vso dru┼żino, lahko nam re┼íi ┼żivljenje!
Matematika 2 : naloge in postopki reševanja

p.s. Bi radi predlagali nakup gradiva, ki ga v CTK nimamo? To lahko naredite v manj kot 10 sekundah, popolnoma anonimno. Kliknite tu.

Nove knjige
Izbor 4 novih knjig
Informacijska varnost : eti─Źno hekanje


Obna┼íaj se! : biologija ─Źloveka v najbolj┼íi in najslab┼íi izvedbi


Osnove urejanja površinskih vodotokov


Sijaj ┼żeleza v zgodovini : zgodba o ┼żelezu, Slovenih in Slovencih


Odprta znanost
Polna malha novic

Odprta znanost 2020 

Po uspešnih izvedbah dogodka Odprta znanost v Ljubljani v letu 2018 in v Mariboru v letu 2019 bodo v Mladi akademiji tudi letos organizirali podoben dogodek, vendar preko spleta

Tudi tokrat bo potekal v okviru Meseca znanosti, ki ga organizira Ministrstvo za izobra┼żevanje, znanost in ┼íport, in sicer v obliki ┼ítirih e-dogodkov v tednu odprtega dostopa od 19. do 22. oktobra, v ─Źasu od 18:00 do 19:30. 

Osredoto─Źili se bodo na ┼ítiri teme: Na─Źrt S, reproducibilnost, Evropski oblak odprte znanosti in vrednotenje raziskovalne dejavnosti. Prvi trije dogodki bodo v obliki seminarja, zadnji pa bo okrogla miza. Dogodke si bo mo┼żno ogledati v ┼żivo na YouTube. ─îe ┼żelite prejeti opomnik o za─Źetku dogodka, se naro─Źite na YouTube kanal Mlade akademije.

UNESCO Priporo─Źila o odprti znanosti ÔÇô vabilo

UNESCO je pozval vse dr┼żave ─Źlanice, da prispevajo k pripravi kon─Źnega besedila priporo─Źilo o odprti znanosti tako, da posredujejo vsebinske pripombe, prispevke in dopolnila k osnutku besedila, ki je v prilogi. Ve─Ź informacij o celotnem procesu najdete na tej povezavi.

 Va┼íe pripombe, predloge in dopolnitve k osnutku besedila po┼íljete na naslov: gasper.hrastelj@gov.si najpozneje do 30.11.2020.

FAIR Aware

FAIR-Aware je spletno orodje, ki raziskovalcem in upravljavcem podatkov pomaga oceniti, koliko vedo o zahtevah za omogo─Źanje FAIR (dostopnosti, interoperabilnosti in ponovne uporabe raziskovalnih podatkov), preden jih nalo┼żijo v repozitorij podatkov.

KOAlicija S ima dva nova ─Źlana: 

The Howard Hughes Medical Institute
The Templeton World Charity Foundation 

Pripravil Mitja Vovk Iskri─ç

Ustvarjalnica
Malo o zgodovini

Frazo makerspace danes poznamo pod mnogo razli─Źnimi in edinstvenimi poimenovanji, kateri temeljijo na namenu in lokaciji prostora. Poznamo na primer laboratorije, hekerske prostore, fablabe... 

Ne glede na ime ali raven funkcionalnosti pa vsak od teh prostorov po svoje prispeva k ┼íirjenju uporabnih znanj v novi digitalni revoluciji. Za─Źetek tak┼ínih prostorov je mogo─Źe izslediti v leto 1995, ko je bil v Berlinu lansiran prvi hekerski prostor na svetu imenovan C-Base, tam je koncept hekerskega prostora za┼żivel kot prostor, kjer se je skupnost ra─Źunalni┼íkih programerjev lahko skupaj sre─Źevala, delala in delila infrastrukturo ter znanje. 

V istem letu je Neil Gershenfeld, direktor MIT v predavalnici predaval prvi te─Źaj ÔÇťkako narediti ( skoraj) karkoliÔÇŁ tako imenovani DIY projekti. Kasneje leta 2005 je gibanje pridobilo nov zagon z ustanovitvijo revije Make, ki je objavljala informacije o razli─Źnih izdelovalskih projektih. 

Zagon gibanja se je ┼íe pove─Źal, ko je revija oblikovala vrsto prizori┼í─Ź v katerih so se obiskovalci med sabo lahko dru┼żili, izra┼żali ter delili svoje stvaritve in znanja. Ta prizori┼í─Źa danes imenujemo Maker Faire. To gibanje so opazile tudi knji┼żnice in tako je okoli leta 2011 knji┼żnica Fayetteville Free v New Yorku kot prva ustanovila svoj makerspace. 

Tako malo o zgodovini, naslednji─Ź pa se posvetim ┼íe o dogajanju v Sloveniji.

Spisal Miha Knez

─îlanki
Nove objave

Za─Źetek septembra je za─Źel prina┼íati novice o COVID-19.

ZA─îASNI DELOVNI ─îAS
CORE ÔÇô Iskalnik po znanstvenih vsebinah v odprtem dostopu
ZBIRANJE IN DELJENJE PODATKOV IZ RAZISKAV O COVID-19
Iz arhiva
CTK v medijih

V letu 2014 smo se pojavili v publikaciji Rodna Gruda, ki jo izdaja Zdru┼żenje Slovenska izseljenska matica.

Citat iz ─Źlanka:

Osrednja naloga Centralne tehni┼íke knji┼żnice Univerze v Ljubljani je izvajanje knji┼żni─Źne in informacijske dejavnosti za ┼ítudente, visoko┼íolske u─Źitelje in raziskovalce s podro─Źja tehnike in naravoslovja, ─Źeprav je kot javna knji┼żnica dostopna naj┼íir┼íemu krogu uporabnikov. Od leta 2003 je CTK pridru┼żena ─Źlanica Univerze v Ljubljani in ena od dveh univerzitetnih knji┼żnic v okviru njenega knji┼żni─Źnega sistema.

─îlanek si lahko v celoti preberete tu.

ZDAJ STE NA VRSTI VI!

Imate kakršno koli mnenje? Vas kaj zanima? Pišite nam na tilen.mandelj@ctk.uni-lj.si.

Obi┼í─Źite na┼ío spletno stran

Uredniki CTK novic: Tilen Mandelj, Mitja Vovk Iskri─ç, Miha Knez

Ljubljana, oktober 2020

Centralna tehni┼íka knji┼żnica Univerze v Ljubljani

Trg republike 3, 1000 Ljubljana

facebook twitter instagram youtube linkedin
01/2003-400
post@ctk.uni-lj.si

To sporo─Źilo ste prejeli, ker ste se prijavili na CTK novice preko spletne strani CTK.

Odjavite se od CTK novic (p.s. pogrešali vas bomo... )
MailerLite