Prikaži u pretraživaču

Gde god da si  u ovom momentu, nadam se da si dobro!

Nadam se da ste svi pronašli neki svoj način kako da se držite svoje izolacije i da radite sve kako biste vi i svi drugi (oni koje volite ili malo manje volite) bili bezbedni.

Kada sam planirala ovaj Newsletter, zamišljala sam kako ću pisati o tome kako je sada 4 godine kako smo u Americi i kako nakon što vam pošaljem ovo pismo, vozim na aerodrom jer mi stiže mama... Pauzu u javljanju prošle nedelje sam planirala da posvetim završavanju tekstova ali umesto toga, sve se nekako promenilo. Svima. 

Svima se dešava prvi put i svima je sada ovo neko novo vreme.

Od kada smo došli u Ameriku, naš život i jeste izolacija. Ako poredimo sa životom koji smo vodili u Srbiji.

Nije prošao dan a da nam neko nije ušao u kuću, nije prošao dan na nismo prošetali do grada i sretali gomilu, i to nama poznatih ljudi. Dok smo živeli u Srbiji.

Međutim, naš životni stil pre 4 godine je i veća izolacija nego što preporučuju i danas u celom svetu. Nismo nikada nosili maske i rukavice, a ni danas ih nosimo- jer ih nema!

Do pre dve nedelje, kada smo izabrali da se sami izolujemo, prateći dešavanja širom sveta ali ne i lokalne preporuke, shvatili smo da nam je taj stil života zapravo vrlo sličan onom koji vodimo :) 

Ako izuzmemo to što suprug sada ne ide na treninge i utakmice,  što  nema škole i što se ne trudimo da se i sa kim sretnemo i ne planiramo neka okupljanja. 

Škole ne rade evo treću nedelju, jer je prve nedelje bio raspust (u našem distriktu) a druge je odlučeno da ne rade. Za sada stoji da će tako biti do 13. aprila ali iskreno, sumnjam. 

Koliko god bih volela, kao i svi vi, da imamo neki datum kada će se sve ovo završiti, nema tog garanta. 

Od prog minuta ovog dana, i kod nas je izdata naredba da se ostane kod kuće. Iskreno, žao mi je što nisu to uradili ranije. 

O mom životnom stilu u Americi sada pišem jer verujem da mogu da imam preporuke za sve vas kojima teško pada da smanjite svoje aktivnosti van kuće.

Možda nije lako, ali nije zauvek. Proći će. I doneće promene u tvoj život. 

Ceo svet će se promeniti kada se ovo završiti, promeniću se i ja i promenićeš se i ti.

Dobro je da postoje stvari na koje utičemo, a to je da mi biramo kako ćemo da se promenimo.

Ne biramo do kada će sve ovo trajati ali definitivno možemo da biramo šta ćemo da radimo dok traje.

Moji predlozi:

- Napiši pismo nekome koga ne možeš da vidiš, još lepše ako ga napišeš rukom pa kad bude prilike, dezinfikuješ i pošalješ. Šalim se malo, i elektronsko pismo je skroz dobro.

- Pročitaj knjigu koju večito odlažeš. Svako ima barem jednu knjigu koja čeka neko vreme. Sada je to vreme.

- Pobroj sve svoje snove- ostvarene i neostvarene, američke ili koje god

- Napiši meni e-mail šta se radi kod tebe i kakvo je stanje u tvom gradu. Zanima me i gde ste i kako ste, o čemu mislite i šta radite.

- Beleži šta se dešava, piši dnevnik ili snimi- video ili audio. Dokumentuj ovaj period na neki način. Psihoterapeuti kažu da je svaka kriza prilika za rast- ovo će biti svodečenje tvom.

Ako imaš decu i nisi do sada imao priliku da radiš od kuće i usput provodiš vreme sa decom- znam da nije lako. Ali ima rešenje. A zove se organizacija i adaptacija. 

Napiši šta sve dete odnosno deca treba da urade u toku dana, sve njihove potrebe i potom probaj da organizuješ svoje radno vreme tako da su i njihove potrebe zadovoljene. 

Na primer: doručak, igranje, učenje, užina, čitanje knjige, crtanje, vežbanje, ručak, gledanje crtanog ili nekog edukativnog videa...

Potom to rasporedi u danu, tako da se što više poklopi ona aktivnost koja će tebi dati više slobode sa periodom kada ti je to najviše potrebno. Možda neće uspeti iz prvog, ali svakim danom sve će biti lakše i bolje.

Deca će imati više razumevanja za tvoj posao ako i oni imaju "svoj". 

Na ovim linkovima možeš da pronađeš brdo besplatnih aktivnosti za školsku decu, na engleskom: 

https://abc13.com/6009556/ 

https://classroommagazines.sch...

Mi smo počeli da koristimo ove aplikacije, a škola je poslala brdo aktivnosti da zabavimo decu.

https://www.khanacademy.org/https://www.abcmouse.com/abt/h... 

Koristimo priliku da damo šansu Jovani da uči školu i na sprskom, tako da smo pratili i program škole na RTS-u. 

Na ovom linku možete da vidite šta je nama škola pripremila, dakle to je Pre-K uzrast odnosno 4 i 5 godina. https://katyisd.instructure.co... Možda nekome posluži :)

Kako sami kažu iz škole, ni oni se ne snalaze najbolje ali smo u svemu ovome zajedno i biće sve ok. To mi se posebno svidelo kao pogled na sve što se dešava. 

Kapiram da mnoge hvata panika i da ima raznih osećanja koja mogu da nas obuzimaju, ali jedno je sigurno- dokle god se osećamo kao da nismo sami i da imamo oslonac, biće lakše. A nismo sami! I da nemate nikoga drugoga na svetu, imate mene :)

Sama zamisao ovog Bloga i moja misija jeste da ti budem oslonac u tvojim američkim snovima, ali svakako želim da znaš da sam tu i sada, kako god da se ovo vreme zove. 

Dok neki ostaju bez posla, postoje kompanije koje sada zapošljavaju. 

Čula sam i kako mnogi ljudi ovo prepoznaju kao priliku da konačno preseku nešto što su do sada trpeli, bio to posao koji nije iz snova, prijatelj koji nije pravi ili čak i partner koji više to nije.

Volim da se našalim kako sada znaš ko ti je prijatelj vrlo lako- onaj koji ti je ponudio toalet papir :)

Ono što bih vam svima predložila je da se zastanete i dišete. Biće sve u redu. 

Ako se osećate kao da možete, i imate vremena jer ne morate da radite, odnosno niste na prvoj ili drugoj liniji "fronta", sada postoji i niz besplatnih kurseva, od jezika do bilo čega, pa možda možete ovaj period da posvetite sticanjem novog znanja. Preferentno nečega što će da vam koristi u ostvarenju vaših snova. 

Isto tako, još jedan savet je da ovo vreme u kući isplanirate i da posvetite svom telu. Osim što je teško ne jesti kada si stalno u kući, izazovno je i naterati se da potrošiš koju kaloriju. Ali, nemojte da gledate na vežbanje kao kaznu, pogotovo ako inače ne vežbate. Nađite nekih pola sata dnevno kada ćete sami, ili sa ukućanima- koliko god da ih je, uraditi neke vežbice koje će vam svima razrdmati telo, ili makar istegnuti mišiće i ispraviti leđa, staviti fokus na disanje. 

Priznaću da sam od istrčane trke, koja je bila poslednjeg dana februara (a kao da je milion godina daleko, u doba pre korone), trčala samo jednom. 

Nakon trke se otvorio novi sportski centar, tako da sam isprobavala neke nove vrtse treninga. Ali, centar je radio čitavih nedelju dana i onda se i on zatvorio. Sreća moja pa sada imam još jaču motivaciju da se vratim trčanju. Ono nije zabranjeno jer ne uključuje druge ljude, a i ako se neko još nađe na putu, sigurna sam da ćemo se lepo i bezbedno zaobići. 

Zapravo, radite šta god osećate da vam prija u dozvoljenim uslovima. Sve posle čega se osećate dobro, ponavljajte, a posle čega se ne osećate bolje- izbegavajte.

Ovo je bio i Newsletter u kojem je trebalo da sa vama podelim utiske sa onog golf turnira o kojem sam pisala i koje je trebalo da bude u ponedeljak, ali i to je naravno otkazano. Tako da sam ovaj put ostala uskraćena za iskustvo kako to imućniji troše svoje teško zarađene dolare na golf i aukcije, ali naći ću već neki način, ne brinite. 

Ono što i dalje nije nigde otkazano i toplo se preporučuje:

- smeh 

- pozivi i komunikacija sa ljudima koje volimo i do kojih nam je stalo

- maštanje

- planiranje

Sećate se kada sam spomenula kako smo odlučili da posetu New York-u pomerimo za leto umesto za Spring Break? Sada je pitanje hoće li to biti ovo leto sa obzirom na to da je NYC trenutno žarište virusa. Veliko srce šaljem tamo, ali i svima vama, gde god da ste. 

Posebno mesto u srcu, pored rodne grude, ima i Zagreb, koji je u nedelju imao "šlag na tortu" situaciju sa tim zemljotresima...

Ove godine je i prijava poreza pomerena sa 15. aprila na 3 meseca kasnije, odnosno 15. jul.

Isto tako se može očekivati da će da se desi sa Zelenom lutrijom, mada za sada na sajtu nema izmena.  Za vize se trenutno ne može aplicirati, od 20. marta do za sada nepoznatog datuma. Ali, sve će doći na svoje.

Ceo svet se sada adaptira na novu stuaciju i svuda su promene. Sve će doći na svoje, korak po korak.

Kao i uvek, sada još više možete da mi date svoj komentar jednostavnim pritiskom na "reply". 

Ukoliko verujete da bi ovaj Newsletter koristio nekome koga poznajete, budite slobodni da mu ga prosledite. 

Želim vam sve najbolje, držite se i čujemo se uskoro! 

p.s:Kako Tanjug javlja, ja te volim! 

Na ovom Instagram postu izjavila sam ti ljubav:

Volim te. Želim da to znaš.
Volim te jer si čovek. Volim te jer si isto što i ja.
Volim te jer imamo toliko toga zajedničkog.
Volim te i stalo mi je do tebe.

Stalo mi je do svakog čoveka odnosno žene u tvom životu i svih onih koji su u njihovim životima.

Volim te i zato mi je stalo.
Stalo mi je da uradiš sve što je u tvojoj moći da ostaneš zdrav.
Stalo mi je da uradiš sve što možeš da se zaštitiš.
Sve što možeš da sprečiš da virus dođe do tebe.

Ne zato što mislim da će da ti se desi ono najgore.
Možda hoće, možda neće. Daj bože da neće.
Ali nekome hoće!
Nemoj da dozvoliš da budeš neko ko nije sprečio.

Budi taj ko je dao sve od sebe. Ko se potrudio. Ko je bio pametan.
Ti nisi samo ti. Ti si sve što čini tvoj život i sve ono čijeg života si ti deo.
A deo si mog života i zato mi je stalo.
Volim te. Čuvaj se! Čuvaj sebe i sve oko sebe.

Ako ćeš već nešto da širiš, neka to bude ljubav❤️. Makar u ovom momentu to bilo i samo virtuelno...

Nevena

Blog Američki San

United States

facebook instagram email

Ovaj email dobio si jer si se prijavio na blogu Američki san.

Nisi bio ti? Odjavi se ovde.
MailerLite