Beste lezer, in deze nieuwsbrief vindt u onze updates & aankondigingen. view_in_browser
facebook instagram linkedin
Museum Sophiahof is weer open!
Reserveer direct uw bezoek

Museum Sophiahof gaat weer open op 1 juni 12.00 uur. Daar zijn we, staf, vrijwilligers en de betrokken organisaties Indisch Herinneringscentrum, Moluks Historisch Museum, Stichting Pelita, Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 en het Indisch Platform, heel erg blij mee. We staan te popelen om u weer te ontvangen. De gezondheid van onze bezoekers, vrijwilligers en staf blijft op de eerste plaats staan. Dus zijn we op dit moment druk bezig om allerlei voorbereidingen te treffen zodat bezoekers van de tentoonstelling onderling op anderhalve meter afstand blijven. De balie wordt aangepast en we zorgen voor voldoende handpompjes met desinfectiemiddel.

Bovendien is het verplicht uw bezoek te reserveren. We zullen gaan werken met tijdvakken, zodat er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn.

U kunt uw reservering kenbaar maken door te bellen naar 070-2005060 tijdens onze openingstijden (11.00-17.00 uur) of per mail via de onderstaande reserveringsknop. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Reserveer
Gezocht | Persoonlijke objecten
Voor onze nieuwe tentoonstelling

Voor de tentoonstelling: De Depok gemeenschap: een bijzondere groep binnen de Indische Gemeenschap zijn we op zoek naar objecten met een speciale persoonlijke betekenis (foto’s, brieven, documenten, persoonlijke spullen) die meegenomen zijn uit Nederlands-Indië/Indonesië  en waaraan een verhaal verbonden is. In het bijzonder verhalen met betrekking tot de vooroorlogse periode, de Japanse bezetting, de bersiap, de koloniale oorlog en de repatriëring naar Nederland.

Wie kan ons hier mee helpen? Gezien de tijdsdruk zou het heel fijn zijn als u voor 15 juni zou willen reageren. Bij voorbaat onze dank!

Heeft u een object of heeft u nog vragen, neem dan contact op met Margaret Leidelmeijer of 070 - 200 2500.

Ik heb een object!
Prijsvraag | Doe mee tot 8 juni
Win het kookboek 'Indorock' van Vanja van der Leeden

De afgelopen 9 weken hebben wij iedere dinsdag een vraag gesteld over ons platform www.indieinoorlog.nl!

Voor ieder goed antwoord ontvangt u een letter. De letters vormen een woord. Stuur het woord naar het Kenniscentrum en maak kans op het kookboek 'Indorock' van Vanja van der Leeden!

Wij maken 9 juni om 17:00 de winnaar bekend via social media.

Doe mee met de prijsvraag!
Educatie | Docenten opgelet!
Binnenkort lanceert 'Inclusief Indië'

Binnenkort lanceren wij ons nieuwe programma 'Inclusief Indië'. Een digitale leeromgeving waarin scholieren leren over Nederlands-Indië en de erfenis daarvan vanuit verschillende perspectieven (zoals Nederlands, Indisch, vroeger en nu). Met thema's als macht & gezag, vrijheid & gelijkheid en diversiteit & inclusiviteit.

Het programma bevat lesmateriaal, speciaal ontworpen video's en een website. Perfect voor vakken als geschiedenis, burgerschap en maatschappijleer

Bent u zelf docent of kent u iemand wie dit wel in zijn/haar les kan gebruiken? Klik dan op de onderstaande knop om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en de lancering.

Nieuwsgierig of meer informatie over 'Inclusief Indië'? Jurriaan Koning beantwoordt graag al uw vragen.

Blijf op de hoogte
Website 'Verhalen over de oorlog'
Een initiatief van de Sociale Verzekeringsbank & de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR)

De website “Verhalen over de oorlog” is een gezamenlijk initiatief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR). Op www.verhalenoverdeoorlog.nl leest u de interviews die zijn verschenen in cliëntenmagazine 'Aanspraak' van de SVB. In het magazine interviewt SVB al sinds 1997 verschillende cliënten over hun oorlogsverhalen. Al deze verhalen zijn nu gebundeld op de speciale website. Een aantal van de mensen dat is geïnterviewd, geeft gastlessen op scholen om te vertellen over hun oorlogservaringen in Europa of Nederlands-Indië.

Bezoek de website
Bericht van Stichting Dialoog Nederland-Japan-Indonesië
WOII-herdenking Nederlandese krijgsgevangenen in Nagasaki gaat niet door

De herdenking op de plek in Nagasaki/Japan, waar gedurende de Tweede Wereldoorlog ~1500 Nederlandse, Australische, Britse en Amerikaanse krijgsgevangen werden vastgehouden, gaat niet door. De organisatie is vanwege de situatie m.b.t. COVID19 niet in staat de organisatie ter hand te nemen.

Vijfenzeventig jaar geleden, op 13 september 1945, werden de krijgsgevangen bevrijd. Allen hebben de val van de atoombom meegemaakt.

De bevrijding zou centraal staan in de herdenking in Japan die bijgewoond zou worden door een overlevende, ongeveer 60 Nederlandse en Australische nakomelingen en Japanse burgers. Ook diplomatieke vertegenwoordigers zouden aanwezig zijn. Het niet doorgaan wordt door allen begrepen maar ook ervaren als een droevige en zeer teleurstellende gebeurtenis.

Fukuoka-2 was het kamp waar de krijgsgevangenen werden vastgehouden. Zij werden gedwongen te werken op de Kawanami (later Mitsubishi) scheepswerf. In 2015 is op die plek een gedenkteken onthuld dat mogelijk is gemaakt door burgers van Nagasaki. Het gedenkteken is een gebaar van respect en verzoening aan alle slachtoffers en hun familie en herdenkt daarbij alle krijgsgevangen. Het gedenkteken is om die reden van grote betekenis voor alle nakomelingen van de betreffende krijgsgevangen.

De organisatie van de plechtigheid overweegt in 2021 een nieuwe herdenking te organiseren.

Word vriend van het IHC!

Het Indisch Herinneringscentrum zet zich in om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de gevolgen daarvan door te geven, levend te houden en te onderzoeken wat dit voor huidige generaties betekent.

Dat doen we voor u, maar ook graag samen met u! Als Vriend geeft u het Indisch Herinneringscentrum net even dat extra steuntje in de rug. Met een donatie van minimaal €25 per jaar ondersteunt u ons werk en bent u als Vriend op een speciale manier verbonden aan het Indisch Herinneringscentrum.

Word nu Vriend en ontvang het fotoboek 'Het Verhaal van Indië' óf jeugdboek 'Nooit meer thuis' van Martine Letterie als welkomstgeschenk. Het fotoboek 'Het Verhaal van Indië' geeft een sfeerimpressie van de nationale overzichtstentoonstelling ‘Het Verhaal van Indië’ over de Nederlandse aanwezigheid in Indië, met name over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. Het jeugdboek 'Nooit meer thuis' is een gevoelige jeugdroman over afscheid nemen van je moederland en aarden in een nieuw land.

Naast het welkomstcadeau ontvangt u ook eens per jaar een speciale uitnodiging alleen voor Vrienden!

Word vriend van het IHC
Indisch Herinneringscentrum

Sophiahlaan 10, Den Haag
Netherlands

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden
MailerLite