De lente is eindelijk in het land en we mogen genieten van de eerste heerlijke zonnestralen! In deze editie heb ik weer een mooie verzameling actuele en interessante artikelen voor je samengesteld. Je ontdekt onder meer waarom koffie, thee en chocolade helpen om diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Ook wil ik je alvast informeren dat er volgende week een persoonlijke nieuwsbrief volgt over het reilen en zeilen van aHealthylife. Hierin zal ik je meer vertellen over de recente ontwikkelingen binnen ons team. Voor nu wens ik je veel leesplezier!
Gezond eten op middelbare leeftijd: goede investering voor later Recent onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health toont overtuigend aan dat gezond eten op middelbare leeftijd een goede investering is voor je toekomst. In deze grootschalige studie, die meer dan 105.000 mensen gedurende 30 jaar volgde, hadden deelnemers die gezonde voedingspatronen volgden maar liefst 86% meer kans om op 70-jarige leeftijd vrij te zijn van chronische ziekten én een goed cognitief, fysiek en mentaal functioneren te behouden. Vooral het Alternative Healthy Eating Index (AHEI) dieet – rijk aan fruit, groenten, volle granen, noten, peulvruchten, gezonde vetten en arm aan rood en bewerkt vlees, suikerrijke dranken en geraffineerde granen – bleek effectief. Deze bevinding is des te relevanter omdat recente statistieken laten zien dat we niet langer steeds ouder worden zoals in de vorige eeuw, maar wel eerder chronische aandoeningen ontwikkelen. Dit resulteert in meer ongezonde levensjaren. Door nu te investeren in een gezond voedingspatroon voorkom je niet alleen toekomstige ziekten, maar verhoog je ook de kans op een actieve, zelfstandige oude dag. De onderzoekers zeggen dat er niet één perfect dieet voor iedereen bestaat, maar dat verschillende voedingspatronen gezond kunnen zijn zolang ze rijk zijn aan onbewerkte, plantaardige voeding en arm aan ultrabewerkte producten.
Onderzoek: Kauwgom bevat microplastics die vrijkomen in de mond Recent onderzoek van de Universiteit van Californië toont aan dat kauwgom honderden kleine plastic deeltjes rechtstreeks in onze mond loslaat. Zowel synthetische als natuurlijke kauwgom bevatten microplastics, met gemiddeld 100 fragmenten per gram, bij sommige merken zelfs oplopend tot 600 deeltjes. Iemand die regelmatig kauwgom gebruikt (ongeveer 180 stuks per jaar) zou zo'n 30.000 microplasticdeeltjes kunnen binnenkrijgen. Steeds meer studies wijzen erop dat deze microplastics aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Bovendien is kauwgom sowieso niet bevorderlijk voor de gezondheid, aangezien het de spijsvertering kan ontregelen en het hormoonsysteem kan verstoren. Naast de directe gezondheidseffecten veroorzaakt weggegooide kauwgom ook aanzienlijke milieuvervuiling wanneer het op straat belandt. Met al deze negatieve effecten op zowel je gezondheid als het milieu is kauwgom kauwen een gewoonte die je eigenlijk beter kunt afleren.
Aspartaam verhoogt risico op hart- en vaatziekten via ontstekingsreactie Een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism laat zien dat aspartaam, de veelgebruikte zoetstof in lightproducten, het risico op aderverkalking kan vergroten. Onderzoekers hebben ontdekt dat aspartaam de insulineproductie stimuleert via de nervus vagus, zonder dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Deze verhoogde insuline activeert een ontstekingspad in de vaatwanden. De inname van aspartaam wakkert een ontstekingsreactie aan die de vorming van plaques in de slagaders versnelt, wat kan leiden tot hartaanvallen en beroertes. Er is al jaren discussie over de veiligheid van aspartaam, waarbij de meningen verdeeld zijn in twee kampen. Deze studie ondersteunt de argumenten van critici. De resultaten werden bevestigd bij zowel muizen als apen, omdat apen fysiologisch dichter bij mensen staan. Een incidenteel lightdrankje zal niet meteen tot problemen leiden, maar vooral structureel gebruik kan wel een risico inhouden. Vervolgonderzoek bij mensen is nog nodig om deze bevindingen definitief te bevestigen. Deze studie verklaart wel de eerdere verbanden tussen kunstmatige zoetstoffen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Verhoogd kankerrisico door chloor in drinkwater Uit een systematische review en meta-analyse in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives blijkt dat trihalomethanen (THM) in drinkwater mogelijk het risico op blaas- en darmkanker verhogen. Deze THM's ontstaan als bijproduct wanneer drinkwater wordt gedesinfecteerd met chloor. De onderzoekers analyseerden 29 wetenschappelijke publicaties met data van meer dan 84.000 deelnemers. De resultaten tonen aan dat mensen met de hoogste blootstelling aan THM's een 33% hoger risico op blaaskanker en een 15% hoger risico op darmkanker hebben. In Nederland hoeven we ons weinig zorgen te maken, aangezien ons drinkwater niet wordt gechloreerd, maar voornamelijk wordt gezuiverd via andere methoden zoals zandfiltratie en UV-behandeling. Tijdens vakanties in landen waar water wel wordt behandeld met chloor, zoals in delen van Zuid-Europa, de Verenigde Staten en veel tropische bestemmingen, is het goed om waakzaam te zijn. Met name als het water naar chloor ruikt of smaakt. Het onderzoek wijst uit dat het risico op blaaskanker al significant verhoogd is bij THM-concentraties boven 41 microgram per liter, ruim onder de huidige EU-norm van 100 μg/L. Voor wie regelmatig op vakantie gaat naar gebieden met gechloreerd water, kan het drinken van flessenwater of het gebruik van waterfilters een verstandige keuze zijn.
Betere zaadkwaliteit hangt samen met langer leven Uit een omvangrijke studie gepubliceerd in Human Reproduction komt naar voren dat mannen met een hogere kwaliteit sperma gemiddeld langer leven. Het onderzoek, waarbij gegevens van ruim 78.000 mannen werden geanalyseerd, toont aan dat mannen met meer dan 120 miljoen bewegende zaadcellen gemiddeld 2,7 jaar langer leven dan mannen met slechts 0 tot 5 miljoen bewegende zaadcellen. De Deense wetenschappers ontdekten een duidelijk patroon: hoe beter de zaadkwaliteit, des te langer de levensverwachting. Deze bevinding bleef overeind na correctie voor factoren zoals opleidingsniveau en bestaande ziektes. Experts vermoeden dat een verminderde zaadkwaliteit mogelijk een signaal is van onderliggende gezondheidsproblemen die zowel de vruchtbaarheid als de algehele gezondheid beïnvloeden. Oxidatieve stress - een verstoring in de balans tussen schadelijke vrije radicalen en beschermende antioxidanten - wordt genoemd als mogelijke gemeenschappelijke factor. Deze bevindingen zijn extra zorgwekkend omdat de gemiddelde zaadkwaliteit van mannen wereldwijd de afgelopen decennia aanzienlijk is afgenomen. De dalende vruchtbaarheid bij mannen is een alarmsignaal dat onze algehele gezondheid onder druk staat.
Polyfenolrijke voeding verlaagt risico op metabool syndroom aanzienlijk Uit de grootste studie ooit naar polyfenolen blijkt dat mensen die regelmatig druiven, aardbeien, chocolade, koffie en wijn tot zich nemen, bijna een kwart minder kans hebben op stofwisselingsproblemen. Braziliaanse onderzoekers volgden meer dan 6000 mensen gedurende acht jaar en ontdekten dat deelnemers die dagelijks gemiddeld 500 mg polyfenolen binnenkregen, 23% minder kans hadden op het metabool syndroom vergeleken met degenen die minder dan 200 mg gebruikten. Het metabool syndroom is een verzameling gezondheidsproblemen waarbij het lichaam voedingsstoffen niet goed kan verwerken, wat leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Vooral fenolzuren, die veelvuldig voorkomen in koffie, rode wijn en thee, bleken bijzonder effectief te zijn. De studie toont ook aan dat gevarieerd eten belangrijk is, omdat verschillende polyfenolen elk op hun eigen manier een positieve invloed hebben op darmbacteriën. Deelnemers die veel flavanolen - een specifieke groep polyfenolen - binnenkregen, hadden 20% minder risico op stofwisselingsproblemen. Rode wijn leverde de grootste bijdrage aan flavanolen (80%), gevolgd door chocolade (10%). Het onderzoek laat zien dat polyfenolen niet alleen beschermen tegen het metabool syndroom, maar ook tegen specifieke aandoeningen zoals hoge bloeddruk en insulineresistentie (waarbij cellen minder gevoelig zijn voor insuline).
Wij zijn even niet telefonisch bereikbaar Graag wil ik je even bijpraten over onze bereikbaarheid. Door recente ontwikkelingen binnen ons team kampen we momenteel met onderbezetting. Hierdoor zijn we tijdelijk telefonisch niet bereikbaar. Wel staan we voor je klaar via de e-mail en behandelen we alle vragen daar met prioriteit en de gebruikelijke snelheid. Volgende week zal ik je een uitgebreide nieuwsbrief sturen waarin ik de situatie en achtergrond verder zal toelichten. Dank voor je begrip in de tussentijd!
Congres over hormonale veerkracht voor professionals op 23 mei Op vrijdag 23 mei zal er in de Expo Houten een interessant congres plaatsvinden voor gezondheidsprofessionals: het Voedingsgeneeskundecongres 2025 met als thema Hormonale veerkracht, verborgen drijfveren. Dit geaccrediteerde congres is speciaal voor therapeuten, (huis)artsen, apothekers, diëtisten, leefstijlcoaches en studenten. Tijdens dit congres delen vele experts, zoals endocrinoloog Max Nieuwdorp en gynaecoloog Barbara Havenith, de allerlaatste kennis en praktische handvatten over hormonen en hun onmisbare rol in onze gezondheid. Op deze dag kun je boeiende lezingen volgen, inspiratie opdoen tijdens de workshops (waaronder een openingsworkshop van goede vriend en collega Ralph Moorman), de beurs bezoeken en netwerken tijdens het gezellige happy hour. Speciaal voor onze volgers is een korting van € 5,- als je bij het aanmelden de code 'zwaan2025' invult (aan het eind van het bestelproces). De reguliere prijs is €49,95 (excl. BTW). Klik hier voor meer informatie of klik hier om je aan te melden.
|