Kunt u deze e-mail niet goed lezen?

Beste ,

Een op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft naar eigen zeggen een slechte nachtrust. Ze hebben moeite met in slaap vallen, slapen slecht door of worden te vroeg wakker, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij 10 procent van de mensen zijn de slaapproblemen ernstig.

De helft van de mensen die slecht slapen, worden daardoor belemmerd in hun dagelijkse functioneren. Ze kunnen zich niet goed concentreren, zijn vergeetachtig of hebben een slecht humeur.

Slaap jij weleens slecht? Deze tips zouden je moeten helpen

Mensen met hoge inkomens vatten makkelijker de slaap dan mensen met lagere inkomens. Dat kan ermee te maken hebben dat mensen die minder verdienen gemiddeld ongezonder zijn: ze hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn drie keer vaker psychisch ongezond.

Hoe hoger de leeftijd, hoe meer slaapproblemen. 28 procent van de 75-plussers heeft moeite met slapen, tegenover 8 procent van de 12 tot 16-jarigen.

Ook slapen vrouwen slechter dan mannen. 25 procent van de vrouwen zegt slaapproblemen te hebben. Bij mannen is dat 15 procent

Hier volgen een aantal Tips

Tips om beter te slapen:

 1. Vermijd dutjes, met name middagdutjes. Een ‘power nap’ helpt je mischien de dag door, maar het kan wel ervoor zorgen dat je ’s avonds niet in slaap kunt komen.
 2. Beweeg regelmatig. Flink sporten is het beste, maar zelfs een beetje bewegen is beter dan helemaal niet bewegen.
 3. Creëer een slaapritueel dat je helpt om te ontspannen voordat je naar bed gaat.
 4. Hou een slaapschema aan. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd weer op. Doe dit ook in het weekend.
 5. Vermijd fel licht in de avond en zorg dat je ’s ochtends zo veel mogelijk zonlicht krijgt. Dit zorgt voor het beste circadiaan ritme of slaap-waak ritme. Dit is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt.
 6. Zorg dat je beschikt over een comfortabel matras en kussens.
 7. Evalueer de omgeving waarin je slaapt:
  • Je slaapkamer kan het beste koel zijn
  • Er zijn geen geluiden die je wakker kunnen houden
  • Er is geen licht dat je uit je slaap zou kunnen houden
 8. Wanneer je niet in slaap kunt komen, ga naar een andere kamer en doe iets ontspannends tot je moe wordt. Wanneer je een bepaalde activiteit of een bepaald iets associeert met angst of ongerustheid, laat het weg uit je slaap routine.
 9. Probeer tot rust te komen voordat je gaat slapen. Je lichaam heeft tijd nodig om in de ‘slaapmodus’ te komen, dus breng het laatste gedeelte van de dag door met een kalmerende activiteit, zoals bijvoorbeeld lezen. Wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen, vermijd gebruik van electronica voor het naar bed gaan of in het midden van de nacht. Het licht van bijvoorbeeld je laptop kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap kunt komen.
 10. Wanneer je nog steeds moeite hebt om in slaap te komen na deze tips, aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts of psycholoog. Het kan ook helpen om het één en ander vast te leggen in een slaapdagboek zodat je beter bepaalde patronen kunt ontdekken qua slaap en slaapgewoontes.

 

=====================================================

Tips:
Ga naar TipTrack en bestel de cursus "Gezond Slapen"

=====================================================

 

Bij iedere bestelling krijg je een gratis BOL cadeaubon ter waarde van 10 euro thuis gestuurd.

Interplein Academy

info@interplein.nl

https://interplein.nl

SHARE FORWARD