A Shopify csatlakozott a Facebook Libra Szövetségéhez Nézd meg a böngészőben

“A Bitcoin az újgenerációs arany és aggregált értékben át fogja venni az arany helyét a következő két évtizeden belül” - Brendan Blumer, az EOS kriptovaluta mögött álló block.one vezérigazgatója

A piac alakulása

A kriptovaluta piac meglehetősen volatilis volt az elmúlt két hétben, említésre méltó növekedések és meredek esések váltogatták egymást. A teljes kriptovaluta piac 245 milliárd és 307 milliárd dollár között mozgott. A Bitcoin ára rövid időre elérte a 10.000 dollárt, több alkalommal is, de nem tudott tartósan e szint felett maradni. A Bitcoin életének 5. legnagyobb órán belüli esését élte meg (dollárértékben nézve) február 19-én: az ára egy óra leforgása alatt 10.200 dollárról 9.200 dollárra zuhant. Azóta a Bitcoin árfolyama tovább csúszott lefelé. Jelenleg 8670 dollár körül kereskednek vele. Az Ether ára erős növekedést mutatott az év eleji árához képest majdnem megduplázva azt, annak ellenére, hogy az Ethereum decentralizált pénzügyi eszközeit (DeFi tools) manipulálták. Valaki ugyanis óriási, 954.000 dolláros profitra tett szert azáltal, hogy manipulálta az alacsony likviditással rendelkező bZx piacát, mely egy okosszerződésen alapuló, Ethereum alapú hitelplatform.

A kriptovaluták meglehetősen nagy médiafigyelmet kaptak a múlt héten. A Vodafone Németország egy olyan reklámmal kampányol február 17. óta, melyben a Bitcoin a jövő pénzügyi rendszereként jelenik meg. A kriptovaluták szerepeltek a Simpson család egy epizódjában is, mely sorozat a világ egyik legismertebb és legrégebben futó sorozata, Amerikában 1989 óta sugározzák. Az érintett epizódban 60 másodpercet szántak arra, hogy a kriptovaluták alapjaival megismertessék a nézőket, a jövő készpénzének nevezve azt.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi a különbség a nem helyettesíthető (NFT) és a helyettesíthető tokenek között?

  1. A helyettesíthető tokenek nem oszthatóak, míg a nem helyettesíthető tokenek oszthatóak, vagyis egy töredéküket is meg tudod vásárolni
  2. A helyettesíthető tokenek egymással felcserélhetőek, a nem helyettesíthető tokenek nem cserélhetőek fel
  3. A nem helyettesíthető tokenek egyenértékűként keletkeznek, ezért felcserélhetőek egymással

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A Shopify csatlakozott a Facebook Libra Szövetségéhez

A kanadai székhelyű e-kereskedelmi óriásvállalat, a Shopify csatlakozott a Libra Szövetséghez, épp egy hónappal azután, hogy a Vodafone elhagyta azt. A Shopify közleménye szerint a cég dolgozni fog azon, hogy „olyan fizetési rendszer jöjjön létre, amely könnyebbé teszi a pénzhez való hozzáférést és a világon mindenhol segíti a kereskedőket és fogyasztókat”. A Libra Szövetség a Facebook által létrehozott - fiat valutából álló valutakosárhoz kötött - Libra stablecoin működéséért felelős irányító szervezet. A Libra létrehozását 2019 júniusában jelentették be, 21 alapító taggal. A Facebook projektjét számtalan kritika érte a szabályozók részéről világszerte. Ennek következtében, valamint a megvalósíthatósággal kapcsolatban felmerült aggályok miatt számos jelentős partner kiszállt a szövetségből, köztük a MasterCard, a Visa, az eBay, a Stripe, a Vodafone és a PayPal. A Facebook ugyanakkor nem mondott le a stablecoin elindításáról. Ha a Librának sikerül elsimítania a nemzetközi szabályozói aggályokat, akkor a Shopify számára lehetővé válhat, hogy bankkártya díjak kifizetése nélkül bonyolíthassa le a tranzakciókat, hiszen a Libra kriptovalutát úgy tervezték, hogy nulla, vagy közel nulla költségen mozoghasson a tárcák között. Ezzel jelentős összeget takaríthatna meg mind a Shopify, mind a Shopify platformját használó 1 millió kereskedő. Sokak szerint épp a Libra az oka, hogy a központi bankoknál felgyorsult a saját központi banki digitális valuták kifejlesztésének folyamata. Közben az Európai Unió egyelőre tanácstalan a Libra szabályozását illetően, mert nem tartják elegendőnek a rendelkezésükre álló információkat. Egy 2020. február 19-én készült feljegyzés szerint az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis a Bizottság nevében újabb kérdéseket intézett a Libra Szövetséghez a Libra projekt részleteivel kapcsolatban, egyúttal kifejezte azon szándékát, hogy minél előbb létre kell hozni azt a keretszabályozást, mely lehetővé teszi a kriptoeszközökkel kapcsolatos előnyök kiaknázását.

Svédország megkezdte Európa egyik első központi banki digitális valutájának tesztjeit

Svédország központi bankja, a Riksbank bejelentette, hogy elkezdte tesztelni az e-korona digitális valutát. Svédország a világ vezető készpénzmentes országa. A bank a blokklánc alapú e-koronát az Accenture tanácsadó vállalattal történő együttműködésben fejleszti. A központi bank nyilatkozata szerint „a projekt fő célja az, hogy a Riksbank tudása növekedjen egy központi banki digitális korona működésével kapcsolatban.” Az e-koronát egy izolált tesztkörnyezetben vizsgálják szimulált felhasználókon (pl. szimulált bankokon és szimulált lakossági felhasználókon). A szimulációban résztvevő felhasználók digitális tárcáikban tárolják az e-koronát, fizetnek vele, letétbe helyezik, illetve átváltják azt mobil alkalmazások, illetve hordozható eszközök, például okosórák vagy kártyák segítségével. A pilot projekt 2021 februárjának végéig tart, ezt követően dönt majd a bank arról, hogy kibocsájt-e ténylegesen is e-koronát a blokklánc technológia segítségével. Mint ismert, januárban hat központi bank (a svéd, a kanadai, az angol, a japán, a svájci, valamint az EU központi bankja) hozott létre közös munkacsoportot a központi banki digitális pénzek kutatása és a lehetséges alkalmazási területek vizsgálata céljából.

A koronavírus járvány felgyorsíthatja a kínai digitális valuta kibocsájtását

Li Lihui, a kínai központi bank (Bank of China, BOC) korábbi elnöke, egyúttal a kínai internetes pénzügyekkel foglalkozó nemzeti hatóságnál a blokklánccal foglalkozó csoport jelenlegi vezetője a China Dailynek adott interjújában kijelentette, hogy a koronavírus járvány által okozott körülmények valószínűsíthetően felgyorsítják a digitális jüan kibocsájtásának folyamatát. Li elmondta: „az elektronikus fizetési platformok már most is extrém mértékben fejlettek Kínában. A WeChat és az AliPay az első illetve a második helyen áll a világon az online fizetési platformok között. Ugyanakkor további lépésekre van szükség az online bankolás, és a mobil bankolás ösztönzésére, valamint arra, hogy még további csatornákon kínáljunk az ügyfeleknek pénzügyi szolgáltatásokat.” Li Lihui szerint a digitális pénzt a hatékonysága, a költséghatékonysága és kényelmes volta különösen vonzóvá teszik egy járvány idején. A kínai kormány rendkívüli intézkedésekkel próbálja megfékezni a vírus terjedését. Nem csak kínaiak milliói vannak lakóhelyükön maradásra kényszerítve, a régi bankjegyek is fertőzöttek. A kínai bankokat arra utasították, hogy ultraibolya sugarakkal vagy hőkezeléssel fertőtlenítsék a készpénzállományt majd lezárva tartsák 7-14 napig – az érintett régió fertőzöttségnek súlyosságától függően - mielőtt újra forgalombahozzák ezeket a bankjegyeket. Ezen túlmenően a kormány 600 milliárd jüan (vagyis 85, 9 milliárd dollár értékű) új bankjegyet hozott forgalomba január 17. óta az országban, amiből 4 milliárd jüannyi (vagyis 572 millió dollár értékű) új bankjegy a vírus epicentrumának számító Hubei tartományba került még a Holdújév előtt.

A 2020-as labdarúgó EB-re szóló jegyeket egy blokklánc-alapú mobilalkalmazás révén fogja terjeszteni az UEFA

A 2020-as labdarúgó Európa Bajnokságra a jegyeket úttörő módon egy blokklánc-alapú jegyrendszer segítségével fogja terjeszteni az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség). A cél az, hogy a stadionokba történő belépés minél egyszerűbb legyen, ugyanakkor közben a lehető legbiztonságosabb is, továbbá hogy megakadályozzák a jegyek hamisítását vagy másolását és kíméljék a környezetet azáltal, hogy nem kerül sor a jegyek kinyomtatására. A jegyeken lévő QR-kódok csak akkor fognak aktiválódni Bluetooth segítségével, ha a jegy tulajdonosa a stadion közelébe ér. 2019 júniusában már sikeresen alkalmazta ezt a mobiltelefonos jegyterjesztési módszert az UEFA a Nemzetek Ligája négy meccsén, de akkor még csak 110.000 jegyet lehetett ezzel a módszerrel megvásárolni (ez akkor a teljes jegymennyiség 80%-a volt). Az EB-re jegyet vásárolók az UEFA EURO 2020 mobiltelefonos alkalmazása segítségével fogják megkapni a jegyeiket. Ezt az alkalmazást majd csak 2020 májusában lehet letölteni Android és iOS telefonokra. A jegyeket csak az adott meccset megelőző 7 nappal küldik majd ki a vásárlók mobiltelefonjára ezen az alkalmazáson keresztül. Az UEFA számításai szerint kb. 1 millió jegyet fognak eladni, összesen 51 meccsre. Egyre több sportszervező cég fordul a blokklánc technológiához a jegyek terjesztését illetően, mert ez egy nagyon hatékony módja a hamisítás megelőzésének.

Az FC Barcelonának saját tokenje lesz

Az FC Barcelona még az idén tavasszal saját kriptopénzt vezet be. Együttműködő partnerük a Chiliz nevű, sportra specializálódott blokklánc startup. A token neve Barca Fan Token, vagyis Barca Rajongói Token lesz (BAR) és a Chiliz Ethereum-alapú blokklánc platformján válik elérhetővé. A Barca Fan Token arra is alkalmas lesz, hogy a rajongók a segítségével klubdöntésekbe is beleszólhassanak, mert a tokennel szavazati jog is jár majd (pl. új játékosok megvásárlásáról történő szavazáskor). A Barcának kb. 300 millió rajongója van egyébként, ez a program azt a célt szolgálja, hogy őket jobban bevonják a klub életébe. Egy token bevezető ára 2 euró lesz és 40 millió darab lesz belőle összesen. A Juventus is nemrég, 2019 decemberében jelentette be egy saját token létrehozását JUV token néven, úgy tűnik, ez a megoldás trenddé válik a focikluboknál.Már több, mint 1 millióan töltötték le a MetaMask tárcát

A MetaMask egy Ethereum "böngészőtárca", amely a Google Chrome böngésző bővítményeként működik. A MetaMask célja az, hogy az Ethereum dAppok (decentralizált alkalmazások) és tokenek használata a lehető legtöbb ember számára a lehető legegyszerűbb legyen: böngészőn keresztül használhatóak vele az Ethereum dAppok anélkül, hogy Ethereum node-ot kellene ennek létrehozni. A MetaMask pénztárcaként is használható: Ethert és ERC20 tokeneket lehet benne tárolni (a MetaMask a felhasználó által választott jelszóval titkosítja a privát kulcsokat, de azért nem ez a legbiztonságosabb módja a tárolásnak!) A most elért mérföldkő szerint 2020 februárjára a MetaMaskot a Google Play storeból több, mint 1 millió egyedi felhasználó töltötte le. Azt már 2018 februárjában bejelentette a MetaMask, hogy túl vannak az 1 millió telepítésen, de a mostani hír az adaptáció szempontból sokkal fontosabb. Kapcsolódó hír, hogy 2020 februárjára a decentralizált pénzügyi alkalmazásokban (DeFi app-okban) lekötött pénzmennyiség elérte az 1 milliárd dollárt.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mi a különbség a nem helyettesíthető (NFT) és a helyettesíthető tokenek között?

A helyes válasz: B.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Leiratkozás