EkoNu 3.0 nyhetsbrev - April 2020

Påsken är här med en annorlunda vår.
Vintern uteblev nästan helt och vårbruket torde komma igång tidigt även om övriga landet står mer eller mindre på paus pga coronaviruset. Många av vårens och sommarens tillställningar och evenemang är inhiberade, framskjutna på obestämd tid eller ordnas virtuellt på distans.
Vårt största evenemang på våren, Ekotankesmedja 2020, blev också den inhiberad för tillfället. 

Påpulärt på påskbordet är ägg och lamm, båda produkterna hittas relativt lätt som eko! Av all fårproduktion i Finland är nästan 25% ekologisk och av äggproduktionen är ca 7 % ekocertifierad. ProLuomu meddelade nyligen att efterfrågan på ekologiskt lamm och ägg är hög nu till påsk, högre än tidigare år nu då påsken ska firas hemma. Läs mer på ProLuomus hemsida.

Direktförsäljning av ekoprodukter

Vi har noterat att efterfrågan på lokalproducerad ekologiska livsmedelsprodukter direkt från producenten har växt under de tre senaste veckorna. Företagarna/producenterna använder många olika sätt att nå kunden tex REKO, gårdsbutik, FoodHub Nyland etc. Via portalen www.äktasmak.fi kan man söka efter lokala företagares/producenters kontaktuppgifter.   

Infografer om ekologiska livsmedel

ProLuomu rf har gjort en serie infografer som vi har översatt från finska till svenska. Infograferna berättar i korthet vad eko i de olika produktgrupperna betyder.  Alla infografer (totalt 8 st) hittas via vår hemsida: www.ekonu.fi/vad-ar-eko-infografer/

Luomufoorumi 2020

Luomufoorum ordnades i år på distans pga läget orsakat av coronaviruset. Det blev ett komprimerat seminarieprogram på ca 2 timmar där det behandlades bland annat ekoutsädesproduktion, surdegsbak och hälsningar från ekobranchens aktörer. Livestreamen från dagen går att se på ProLuomus YouTubekanal.

Säsongsarbetskraft för ekologiska gårdar 2020

Är du intresserad av att arbeta på en ekologisk gård? Eller är du en ekologisk jordbrukare som behöver hjälpande händer under den kommande växtsäsongen? Luomuliitto förmedlar nu kontakter!
Det kan handla om t.ex. lönearbete, frivilligt arbete eller en praktik relaterad till studier. Mer info på Luomuliittos hemsida.

HÄNDELSEKALENDER
Ekodjurkurs i Nyland - på distans 16-17.4.2020

Grundkurs i ekologisk husdjursproduktion (omfattar 2 dagar)

Kursen uppfyller utbildningskravet som ingår i ekohusdjursförbindelsen. Kravet gäller den som söker en ny förbindelse för ekohusdjur eller vid en generationsväxling övertar en ekohusdjursgård.

Tid: To-Fre 16-17.4. kl. 9:30-15:00
Plats: Utbildningen ordnas via Microsoft Teams
Pris: 80 € (+ moms)/person/kursdag. 
Anmälan till: micaela.strom@nsl.fi eller tel. 044-380 7771 senast 12.4, ange namn, tfn. samt adress vid anmälan.

År 2020´s demonstrationsodlingar

Planering av sommarens ekologiska demonstrationsodlingar är just nu på gång. Nytt för i år är att ett demonstrationsfält planeras förutom till Nyland också till Österbotten. Ekosortförsöken fortsätter som tidigare i Östnyland. Följ oss på Facebook och Instagram för att hålla er uppdaterade på vad som är pågång under odlingssäsongen!

Mer info om kommande evenemang i Händelsekalendern på vår hemsida!
- Micaela Ström och Ann-Sofi Ljungqvist, EkoNu 3.0 - Nya steg framåt för ekobranschen i Svenskfinland

Att avbryta prenumeration av detta nyhetsbrev
Kom ihåg, att du enkelt kan avsluta prenumerationen av projekt EkoNu 3.0 ´s nyhetsbrev. Detta gör du, genom att välja åtgärden ”Avsluta prenumerationen” i sluttexten av detta nyhetsbrev.