Het laatste nieuws van Mr. - 2 oktober 2018

BOERSEMA: ‘MINISTER DOET ADVOCATUUR TEKORT’

Ze kan er somber van worden: de toekomst van de advocatuur. Volgens Theda Boersema, sociaal advocaat en lid van de Algemene Raad van de Nederlandse orde van advocaten, wordt het ambt steeds meer gezien als een overbodige luxe. Zeker door de politiek. “Sinds een jaar of tien wordt het beeld neergezet dat advocaten conflicten verergeren in plaats van ze op te lossen. Dat klopt niet, maar het beeld is niet te kantelen. Daarmee wordt de advocatuur tekortgedaan”, zegt Boersema in een interview in het nieuwe nummer van Mr., dat vrijdag 5 oktober verschijnt.

Lees meer

NATHALIE VAN WATERSCHOOT OVER HAAR VOORZITTERSCHAP VAN DE NVVR

Mr. van de week is Nathalie van Waterschoot. Zij is rechter in Amsterdam en sinds 24 september voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Lees meer

GASTLES VOOR SYRISCHE JURISTEN

Tien Syrische juristen hebben een gastles gekregen van raadsheer Henk van den Berg van het Gerechtshof Amsterdam. “Ik was zeer onder de indruk van het niveau,” zegt Van den Berg. “Het was echt een gesprek van juristen onder elkaar.”

Lees meer

HOE HOUDT U UW KENNIS VAN ALTERNATIVE LENDING ACTUEEL?

Ingezonden Mededeling
Advocaten spelen een cruciale rol in de value chain en het succes van de alternative lending markt. Tijdens het Alternative Lending Event op 7 november 2018 praten wij u bij over de meest actuele ontwikkelingen in de markt. Zodat u ook klanten die niet aanwezig zijn hierin doeltreffend kunt adviseren. Leer van o.a. Daan Potjer, COO, Dynamic Credit & Stéphane Blanchoz, Head of the SME Alternative Financing team, BNP Paribas Asset Management en Jeroen Bos, Partner, Simmons & Simmons. Daarnaast ontmoet u tijdens het event de complete markt van uw klanten.

Bekijk het programma

NIEUWE OPZET VOOR GOUDEN TOGA EN BEF

De toekenning van de Gouden Toga en Gouden Bef wordt vanaf dit jaar op een nieuwe manier georganiseerd. En dan gaat het met name over de manier van inzenden, de soort inzendingen, de wijze van jureren en de publieksprijs.

Lees meer

JEBBINK WRAAKT ELF RECHTERS HOGE RAAD

De Amsterdams strafrechtadvocaat Willem Jebbink wraakt alle elf strafrechters van de Hoge Raad, omdat hij bezwaar maakt tegen het inzetten van de zogeheten ‘reservisten’ door de Hoge Raad.

Lees meer

DICK ALBLAS (VAN ARDENNE & CRINCE LE ROY ADVOCATEN) OVER ADVOCATUUR EN ACCOUNTANCY

Overstapper van de week is Dick Alblas. Dick Alblas (1968), voormalig forensisch accountant bij Grant Thornton is per 1 september van Ardenne & Crince le Roy Advocaten komen versterken. Hij heeft ruime ervaring in de publieke en private opsporings- en onderzoekspraktijk. Als advocaat zal Alblas een bijdrage leveren aan de verdere groei van de onderzoekspraktijk van van Ardenne & Crince le Roy Advocaten.

Lees meer

SPECIALISEER U TOT ICT-JURIST VIA ICTRECHT ACADEMY

Ingezonden Mededeling
ICT-juristen zijn hard nodig. ICTRecht Academy biedt u daarom een praktijkgerichte opleiding tot ICT-jurist op twee niveaus. In één jaar (start maart 2019) doet u juridische én technische kennis op over het ICT-vakgebied. U leert onder meer over: privacy en persoonsgegevens, auteursrechten, het recht rond platforms, contracteren, legal tech en blockchain. Afgelopen jaar beoordeeld met een 8,1!

Lees meer

DUIDELIJKHEID OVER GETUIGENVERHOOR

In een recent arrest heeft de Hoge Raad duidelijkheid geschapen over het voorlopig getuigenverhoor in civiele zaken. Volgens de Hoge Raad is niet  vereist dat de verzoeker al in zijn verzoekschrift nauwkeurig vermeldt welke feiten en stellingen hij aan zijn vordering ten grondslag wil leggen en over welke feiten hij getuigen wil laten horen.

Lees meer

VRAGEN OVER GEZAG VIA WHATSAPP

Bij wijze van proef kunnen mensen vanaf 1 oktober via WhatsApp aan de Rechtspraak vragen stellen over ouderlijk gezag. De Rechtspraak is hiermee gestart omdat het Rechtspraak Servicecentrum erg veel vragen krijgt over ouderlijk gezag.

Lees meer

OOK DIGITAAL PROCEDEREN IN STRAFZAKEN HOGE RAAD

Vanaf 17 december 2018 is het mogelijk om bij de Hoge Raad digitaal te procederen in strafzaken. Dat geldt echter alleen voor reguliere strafzaken (dagvaardingszaken) en ontnemingszaken waarin op of na 17 december 2018 beroep in cassatie wordt ingesteld. Ook kan er nog steeds op papier worden geprocedeerd.

Lees meer

NAC 2018: GEGROND VERTROUWEN IN HET ARBEIDSRECHT VAN DE TOEKOMST?

Ingezonden Mededeling
Een ontmoeting van de haalbaarheid van het Regeerakkoord 2017 en reflecties op het Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

2 en 3 november 2018 | Huis ter Duin | 7 PO

Lees meer

JURIST EN PSYCHOLOOG WINNEN SLACHTOFFERPRIJS

De Jan van Dijk Award 2018 is gewonnen door Wieke Vink (masterscriptie recht) en Liesbeth Mevissen (proefschrift in de psychologie). De prijzen wordt jaarlijks toegekend aan het beste onderzoek op het gebied van victimologie (slachtofferkunde) en slachtofferrechten.

Lees meer

INCASSO HET SNELST BIJ DE RECHTER

De Nederlandse rechter behandelt incassozaken sneller dan alternatieven buiten de rechter om. Bijna altijd wordt een verstekzaak binnen twee weken afgedaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Rechtspraak naar deze procedures.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Bedrijfsjurist

Ben jij de communicatief vaardige bedrijfsjurist met sterke persoonlijkheid, die PWN zoekt? Het bericht Bedrijfsjurist verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Commissieleden Bewaartermijn Implantaatgegevens

De Gezondheidsraad is op zoek naar Commissieleden Bewaartermijn Implantaatgegevens. Het bericht Commissieleden Bewaartermijn Implantaatgegevens verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Leden bezwaarschriftencommissie

Wil jij jouw kennis en ervaring inzetten om een bijdrage te leveren aan de maatschappij? En vind je het interessant om in een klein team je ‘tanden’ in een interessant bezwarendossier te zetten? Leden bezwaarschriftencommissie   De gemeente Bloemendaal telt ongeveer 23.000 inwoners en is een bos- en duinrijke omgeving in Zuid-Kennemerland. Bloemendaal kent een […] Het bericht Leden bezwaarschriftencommissie verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

Stuur advocaten en notarissen de vloer op

Bedrijfsuitjes op de Zuidas: karikatuurtekenen

Van reces naar tentamenstress

Trumpiaanse juristerij

Naar Bangkok en terug

SNELRECHT

Wetsvoorstel én opmerkelijk oordeel Hoge Raad

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.