Prikaži u pretraživaču

Ljubavna priča koju želim danas da podelim sa vama je zapravo priča o mom odnosu sa AT&T mrežom, koja traje nekoliko godina.

Priča je poučna i ima nekoliko segmenata ljubavi i mržnje :)

Oni su moj mobilni provajder od kada sam došla u Ameriku i svašta sam iz naše veze naučila.

Prvo, ukoliko ne platiš dva meseca račun, oni tvoj broj ukinu i posle mesec dana ga prodaju nekome drugom.

To sam naučila kada smo iznenada napustili zemlju i ostali bez prihoda, a nisam imala pojma da ću ostati i bez broja.

Nisam mnogo patila jer je taj telefon stalno zvonio a uglavnom nisu zvali mene. Sve moguće "scam" opcije koje postoje imale su taj broj.

Zašto su imale taj broj, pitate se?

Zato što sam ja uradila sve što je bilo u mojoj moći da pronađem neki posao od kuće, a ne znam zašto sam mislila da si ti u Americi zaštićen od prevara. Pojma nisam imala da baš i nisi. Jedino što može da te zaštiti je prava i proverena informacija.

Kada sam se vratila u Ameriku, uzela sam drugi broj i taj broj je zvonio još češće od ovog prvog. Jedina razlika je što nisu tražili mene nego nekog drugog.

Ponedeljak je bio udaran dan i telefon je zvonio celo nečije radno vreme. Vremenom sam naučila da je čarobna formula da se ipak javiš i da zahtevaš da te stave na "do not call" listu. 

O tome sam detaljno pisala na ovom Instragam post-u.

Inače, blokiranje pojedinačnih brojeva sa kojih su zvali nije opcija tj nije rešenje jer imaju mali milion drugih brojeva koji su u opticaju.

Potom sam jednog dana odlučila da kupim novi broj. Otišla sam baš u poslovnicu AT&T i rekla im da ne mogu više da trpim te pozive. 

Došli smo do rešenja da uzmem novi broj ali da bude postpaid. A da taj broj bude nov, nikada pre korišćen. 

Ali kako nemam čuveni SSN broj, mislila sam da to nije moguće. Međutim, pošto sam već bila njihov korisnik i imala sam ovdašnju vozačku dozvolu, dali su mu. Što je prva stvar koju sam dobila na svoje ime i za sada i jedina. 

Jao kako sam samo bila srećna što makar mobilni telefon potvrđuje moje postojanje u Americi. Jer ako neko ne zna, SSN broj je zapravo kao JMBG u Srbiji. Dakle, bez njega te nema.

Ali eto, kako me je AT&T priznao, počela sam da se osećam kao da me konačno neko priznaje u ovoj stranoj zemlji.

Taj dan je baš bio poseban za mene. I razumem ja da se mnogi od vas smeju i ne mogu da razumeju. Ali zaista je tako.

Posle godinu dana sam poželela da imam bolji telefon i pokušala sam da ga kupim preko iste mreže, i odobrili su mi. Sad sam već počela da rastem u nebesa, vidite me kako sam važna! Imam čak i prvi dug u Americi! Idemo :)

E onda je došao momenat jesenas kada smo menjali stan i saznali da je opcija za internet samo AT&T na našoj novoj lokaciji. Kako sam samo ponosno rekla suprugu da ću to ja da rešim. Hej, pa napokon i ja mogu nešto da rešim.

Našla sam opciju za Internet za samo $40 mesečno i to bez da plaćam "instalation fee" što je dodatnih $100. Ali, to već nisam mogla preko aplikacije da odradim jer opet sad nemam SSN. I to je momenat kada naša ljubavna veza prelazi u "it's complicated".

Posle dve ture dvosatnih razgovora preko telefona, dokazivanja šta sam našla online i njihovog prihvatanja da moraju da mi daju ono što sam našla povoljnije od onoga što mi nude preko telefona.

Na kraju je ispalo da su malo nesposobni da ispune šta su obećali, ali su mi zato poslali gift kartice da ubiju moju tugu. 

Ipak su mi naplatili $100 instalation fee ali su mi poslali isto toliko, za nadoknadu. I umesto $100 dolara što je trebalo da dobijem jer sam uzela njihov internet, dobila sam još $150. 

Dakle, posle nekih mesec dana stiglo je ukupno $250 gift kartice. Jer, kao što znamo, u Americi pare padaju sa neba :)

Dakle, došli smo do primirja :) I delovalo je da naša veza ima budućnost.

Potom je došao period sniženja (Black Friday, Cyber Monday) i sećate se kako sam se radovala što sam našla super ponudu za Apple Watch. Sada je bilo potrebno povezati ga sa dosadašnjim paketom, kako bih mogla da ga koristim kao telefon. Odnosno da imam signal i kada telefon ne ponesem sa sobom. 

I ta usluga je trebalo da me košta dodatnih $10 što mi je bilo prihvatljivo.

Međutim, kada je račun stigao, ispostavilo se da je on uvećan za $50. Mesec dana je proletelo ali kad je ponovo stigao takav račun, zapitala sam se kuda ova veza vodi.

Zvala sam i rekla im da me kradu, oni su rekli da je sa mojim računom sve u redu. Ponovo sam ubila sat vremena i ponovili su mi kako nema greške. Potom sam tražila da pričam sa nadređenim i onda sam morala da budem na čekanju još sat vremena ili da me pozovu, što nisu nikad.

Onda sam u februaru otišla u njihovu prodavnicu u nadi da pronađem rešenje. Prodavačica je rekla da je sve u redu sa mojim računom, pa sam tražila da ona pozove nadređene i sve redom, ubila sam još neka 2 sata i dosta živaca. 

Na kraju sam odlučila da usporim ovu našu vezu i rekla im da mi skinu liniju za sat, i obećali su da će da mi račun bude kao pre. 

E neki dan je stigao i sledeći račun, uslugu korišćenja sata već uveliko nemam a račun je bio još veći.

Onda sam ubila još pola sata sa njima i sada je moj račun vraćen na staro. 

Spremna sam da nađem novu ljubav, ali za Internet ćemo morati ostati još neko vreme u kombinaciji.

Kako je došlo ovo vreme Korone, oni su shvatili koliko će da izgube pa su sada mnogo ljubazniji i otvoreniji za pregovore. Tako da ću probati još jednom da smanjim i ovo što mi je preostalo da plaćam...

Neki od vaših predloga za promenu kompanije su: 

  • Spectrum- rečeno mi je da imaju i kablovsku i sve kao ovi moji
  • Google Fi kartice- kažu da su mnogo jeftiniji. Proverila sam na sajtu i zaista piše da ti račun može biti $20 mesečno (plus takse naravno). 
  • Dobila sam i predlog da uzmem drugog operatera pa da mi oni plate račun. Čula sam da postoji opcija i da mi otplate telefon što još dugujem, ali nisam još proverila info. 

U svakom slučaju, najviše sam komentara dobila da su AT&T i Verizon lopuže. I da se moja situacija mnogima desila. 

Svesna sam toga da mnogo ljudi ne proverava da li plaća više nego što bi trebalo, ali ti nemoj da budeš jedan od tih.

O tome sam pisala i u tekstu Život u Americi u doba korone, kada sam vas savetovala da proverite usluge koje plaćate. 

Prošle nedelje sam i pominjala ovo stanje koje je zadesilo ceo svet i rekla kako nećemo biti isti i kako će se sve promeniti.

Neki od vas su mi uzvratili porukom da će sve biti isto a drugi su se složili sa mnom.

Meni nije važno da se iko slaže sa mnom, meni je važno da pomognem koliko mogu. Neko sam ko je uvek bio spreman za promene i čiji život je pun promena. 

Istina je da su neke stvari ostale konstantne, ali ja sam se itekako promenila. 

Na nama je da uradimo šta možemo da iz svake promene naučimo nešto što nam koristi. Nešto što će da nam pomogne kada bude sledeća promena nastupila. Nešto zbog čega ćemo biti ponosni na sebe.

To može da znači i da nećemo ništa "raditi". Ali ćemo u glavi biti jači, ili stabiniji, ili smireniji... Ma šta god što nije nervozniji ili nesigurniji...

Toliko je neizvesnosti, da samo one nisu neizvesne. Ali mi kao pojedinci jedino što možemo da uradimo je da prihvatimo promene.

Danas je inače u Americi tradicionalno, već 65 godina, Tax Pay Day, odnosno dan koji je rok da se podnose porezi. Taj rok je ove godine produžen za tri meseca. Meni je to dovoljan dokaz da se sve menja. 

Ovo poduže ljubavno pismo bih završila obaveštenjem da sam vam pripremila jedan poklon, koji vam stiže u ponedeljak, 20. aprila. Dakle, za 5 dana :)

Za mene je to dan kada sam dobila najveći poklon do sada, postala sam mama. Tog je dana moje srce poraslo za nekoliko dimenzija i želim da makar delić toga osetite :)

Poklon je namenjen svima koji žele da ostvare svoje američke snove, bez obrzira na to gde su sada. 

Kreirala sam ga nakon višemesečnih prepiski sa nekim od vas i verujem da će da vam služi da pažljivo kreirate svoje snove. Jer samo tako mogu da postanu java :)

Budite mi dobri i držite se!

Nevena

Blog Američki San

United States

facebook instagram email

Ovaj email dobio si jer si se prijavio na blogu Američki san.

Nisi bio ti? Odjavi se ovde.
MailerLite