Prikaži u pretraživaču

Gde ste dragi ljudi, nadam se da ste dobro gde god da ste!

Ne znam kako vi gledate na ovaj početak Nove godine, ali moram da podelim sa vama da se ne sećam kada sam do ovog datuma već imala čime da se pohvalim za ovu godinu :)

Za "pohvalu" je i to što sam i ove godine uspela da se sakrijem iza floskule "praznici su, nema veze", ali napredak je tu jer sam svako malo izvirivala.

Već samo prošle nedelje sam uspela da 3 puta iskočim iz zone komfora. A ako se sećate, pričala sam o tome kako više ne volim da vozim. 

E pa, prošle nedelje sam se pošteno navozala, i da ne pričamo o km i miljama, reći ću vam da sam provela u kolima nekih 6 sati, aktivno vozeći. Tu računam samo dakle vožnje koje meni nisu uobičajene.

I baš se eto ponosim time :) 

Možda zvuči smešno ako znamo da se u Americi živi "u kolima" i ako ovo čita neko ko dnevno provede vozeći auto ono što sam ja gore navela. Ali, ovo je sve bio moj izbor.

Izabrala sam da volontiram na jednom golf turniru koji se održava u martu u gradiću gde smo živeli pre (The Woodlands), izabrala sam da idem na predavanje o porezima (Down Town), i izabrala sam da idem u srpsku pravoslavnu crkvu (Cypress).

Sva tri gore navedena izbora, doneće koristi za vas koji čitate sadržaj koji plasiram. Tako da je to bio moj motor da pokrenem motor :)

Druga stvar oko koje bih možda mogla da se pohvalim je da sam upisala časove engleskog. Sledeće nedelje krećem i 4 sata nedeljno ću upijati znanje. Ne znam šta da očekujem od ovog besplatnog programa u biblioteci, ali mi je cilj da što više znam. Moj engleski danas je sasvim dobar i odlično mi služi, ali kad već imam prilike, zašto ne bih dodatno učila? 

Moje dete uči 40 sati nedeljno, valjda mogu i ja tih 4 :) 

Priznaću vam ovom prilikom kakav strah imam od toga što će moje dete bolje znati engleski od mene! Ali, daću sve od sebe da budemo kompatabilne :)

Uglavnom, ono što sam danas planirala da podelim sa vama je moje zapažanje Amerike kao igru novca. Možda ste mogli da primetite da pominjem novac u tekstovima, ali sada sam došla do još jedne potvrde.

Oni koji imaju više novca imaju i više informacija kako sve funkcioniše. Dakle, oni koji imaju više novca, znaju kako da uštede. Oni znaju kako sistem funkcioniše, i znaju, u krajnjem slučaju, kako da pravdaju svoje troškove, kako da plate porez, odnosno kako da plate porez samo na ono na šta moraju. Znaju kako da prave novac i "gomilaju ga" :)

Potvrdu ovome sam dobila i na tom predavanju o porezima, koje se zvalo Tax Deduction Workshop, koju je vodio Scott M. Estill. On je bio advokat za IRS (The Internal Revenue Service, kojima se podnosi porez) i potom je svo to znanje preokrenuo da bi pomogao ljudima da "pobede" IRS, odnosno umanje iznos poreza koji plaćaju.

Zaista sam svašta tamo saznala, ali ono što je najteže primenjivo za nas sa Balkana je ući u taj "majndset" odnosno način razmišljanja koji imaju Amerikanci, prvenstveno imućniji.

O čemu se radi?

Scott je objasnio nekoliko načina kako možeš da zaradiš, kako oni kažu "besplatan novac", odnosno novac na koji ne plaćaš porez- u skladu sa zakonom.

Piše u zakonu da imaš pravo da godišnje 14 dana iznjamiš svoj stan i da na tu zaradu ne moraš da platiš porez. Možeš svoj stan da iznajmiš za bilo koji iznos, ali uvek da se uzmu u obzir dve ključne stvari za IRS- da bude razumno (Reasonable) i da imaš jasnu nameru (Intent). I sad prebiram u glavi i shvatam da ne poznajem nikoga ko bi to uradio. Ti ćeš meni da platiš što si mi došao u goste? Će se bijemo! :)

Verujem da biste se svi složili...

I potom objasni situaciju...On ima kuću u Kaliforniji na golf terenu i pozvao je prijatelje, koji su mu i poslovni partneri da dođu na vikend. I rekao im je da umesto što bi platili hotel $300 noćenje, njemu plate samo $200. Meni već kipi para iz ušiju dok slušam, ali nastavljam :) Kaže, sada više ne možeš da uračunaš "deduction" odnosno da oduzmeš od poreza za zabavu, tako da će morati da plate golf. Hrana i piće i dalje važi, kaže 50% umanjenje. 

Bila sam i dalje zbunjena. Onda je rekao da je novcem koji su mu oni "platili" smeštaj, platio golf, odnosno teren i šta je potrebno. Potom objašnjava da je njegovim prijateljima taj novac za smeštaj 100% spada u deduction, tako da će ga faktički dobiti nazad. 

Cela ova priča ima smisla samo ako imaš svoj biznis, i to je nešto što ljude i motiviše da ga pokrenu. Loše strana priče je što jako puno biznisa propadne, ali to nema veze sa porezom nego sa nekim drugim stvarima.

Poenta priče je da, samo ako imaš i novca i informacija zapravo možeš da napraduješ, sa manje padova :)

I još jednom eto moje svrhe potvrđene- da budem izvor korisnih informacija svima vama koji težite da ostvarite svoj Američki San :)

U skladu sa tim, želim da vas podsetim da do kraja meseca možete da iskoristite svoj novogodišnji poklon, koji podrazumeva moju punu pomoć i podršku. 

Dosta vas je već otvorilo poklon i hvala vam na ukazanom poverenju :) Jedva čekam da zajedno stignemo tamo gde smo pošli.   

Ne bi bilo u redu da ne podelim sa vama kako je bilo lepo na Road Tripu, koji smo nas troje opičili do Orlanda i nazad. Put je inače nekih 1000 milja odnosno 1600 km u jednom pravcu. Usput smo prošli kroz Luizijanu, Misisipi i Alabamu, dok nismo došli do Floride. U oba pravca smo prespavali jednom, na nekih pola puta, odnosno prvi put u hotelu sa najlepšim pogledom koji sam videla do sada :) a u povratku je bilo, daj šta god samo da je hotel :) 

Disney World je zaista magično mesto i nema veze koliko godina imate, ono budi dete u vama :) Definitivno zaslužuje poseban tekst na sajtu, i biće uskoro :)

Budite mi odlično i čujemo se, ako ne pre, sledeće srede!

Srdačan pozdrav,

Nevena

Blog Američki San

United States

facebook instagram email

Ovaj email dobio si jer si se prijavio na blogu Američki san.

Nisi bio ti? Odjavi se ovde.
MailerLite