"Κάτσε ρε φίλε, στην Αμερική οι μετοχές που πάνε καλά αφορούν τεχνολογίες και ΑΙ και στην Ευρώπη... τον αμυντικό εξοπλισμό; Τι μου λένε; Να πάρω το G3;"
Όχι, αλλά η Κομισιόν, καλού κακού, σε προτρέπει να φτιάξεις ένα kit με επαρκείς προμήθειες διαβίωσης για 72 ώρες. 😅
🤔 Τι συμβαίνει; Μετά τις απειλές για απόσυρση της Αμερικάνικης χρηματοδότησης από την Ουκρανία, η ευθύνη δείχνει να πέφτει στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, που η Ευρώπη φαίνεται να μένει χωρίς άμυνα καθώς ο ρόλος ολόκληρου του ΝΑΤΟ υπονομεύεται.
Οπότε, τι θέλει να κάνει; Να επανα-εξοπλιστεί!
💪 Και πώς θα το κάνει; Με το νέο πρόγραμμα rearm Europe το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την άμυνα της μέχρι το 2030.
Βέβαια, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά: πώς θα χρηματοδοτηθεί; χρέος; τύπωμα; φόροι; ποιος θα εξοπλιστεί; τα κράτη-μέλη; ένας Ευρωπαϊκός στρατός;
🇩🇪 Παράλληλα, η Γερμανία γνωστή για την συντηριτική δημοσιονομική της πολιτική (φρένο χρέους) αλλά και τη συγκρατημένη στρατιωτική της στάση (γκουχ γκουχ WWII) φαίνεται να κάνει στροφή 180°.
Ο Friedrich Merz, νέος soon-to-be καγκελάριος, έριξε την "whatever it takes" βόμβα οσον αφορά την προστασία της Ευρώπης από εξωγενείς απειλές.
Μια φράση που έγινε δημοφιλής από τον Mario Draghi κατά τη διάσωση του Ευρώ το 2012.
🏭 Ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά από το νέο αυτό τσουνάμι ρευστότητας; BAE, Thales, Leonardo, Rheinmetall και λοιπές αμυντικές εταιρείες της Ευρώπης. Εξού και ο χαμός!
⚠️ Disclaimer: Έχουμε πει πως οι τιμές των μετοχών αποτυπώνουν το εγκύς μέλλον, στο σήμερα. Άρα ό,τι hype υπήρχε με τα τωρινά δεδομένα, θεωρητικά, έχει αποτιμηθεί ήδη.
|