De macht van de voedingsindustrie

Beste lezer,

De afgelopen week ben ik op vakantie geweest in Spanje. Ik kwam erachter dat het huis van arts William Cortvriendt vlak bij ons hotel stond en heb hem toen uitgenodigd om samen een kopje koffie te drinken. William Cortvriendt heeft vorig jaar op de Nederlandse televisie vele mensen van de medicijnen afgekregen. Hij heeft daarbij flink wat tegenwerking gehad van de voedingsindustrie…

William vertelde me op het terras dat hij in zijn tv-serie een deelnemer aanraadde om margarine te vervangen door roomboter. Dit is helaas uit de uitzending geknipt. Dat komt omdat de omroepen de relaties met de adverteerders goed willen houden.

In de tv-serie Hoe word ik 100? zette William de deelnemers op een ‘nieuw dieet’ van onbewerkte producten. De resultaten waren zeer spectaculair, vele deelnemers bereikten een gezond gewicht en konden de medicatie laten staan. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen zouden ze bij de commerciële en publieke omroepen toelichten in talkshows. De gemaakte afspraken werden echter stuk voor stuk kort voor de opnames gecanceld onder grote druk van de levensmiddelenindustrie.

Dit is nog niet alles. William droeg soms inhoudelijk bij aan de Allerhande van Albert Heijn. Hier kwam een abrupt einde aan, toen de voedselproducenten lucht kregen van zijn hang naar onbewerkte producten. William ziet liever dat we roomboter gebruiken in plaats van margarine en dat was reden genoeg om hem niet langer aan het woord te laten in dit tijdschrift. Aan alle kanten wordt deze arts monddood gemaakt door middel van censuur. Het is te gek voor woorden.

Arts Emma Bruns vertelt in het tv-programma Tegenlicht dat we in een systeem vastzitten waarbij artsen normaal gesproken geld verdienen door mensen medicijnen voor te schrijven (1). Er wordt enorm veel geld verdiend aan ziekte. Ziekte is een verdienmodel geworden. Farmaceuten, ziekenhuizen en zelfs zorgverzekeraars verdienen er goed aan.

Toen ik terugkwam uit Spanje zag ik een brief van mijn huisarts op de deurmat. Op de enveloppe stond dat het ‘belangrijke post’ was. Dus heb ik het snel opengemaakt. Wat bleek: op basis van mijn leeftijd is vastgesteld dat het weer tijd is om de jaarlijkse griepprik te halen. Dit is toch de reinste flauwekul? Ik ben een gezonde jongeman van 35 jaar oud! Nader onderzoek leert dat huisartsen massaal de zakken vullen door mensen griepprikken aan te smeren (2). Het nut van deze griepprik wordt overigens steeds meer betwijfeld (3).

Ons systeem moet op de schop. Artsen zouden weer moeten worden beloond op basis van hoeveel mensen zij van de medicijnen afkrijgen, in plaats van eraan. We lijken wel in de omgekeerde wereld te leven.

Alles moet in onze tijd ‘bewezen’ zijn. En daar zit nu net het probleem. Alleen onderzoeken naar middelen waaraan verdiend kan worden, zijn voor bedrijven interessant om in te investeren. Medicijnen zijn daarom vaak bewezen werkzaam en worden dan erkend als behandeling (overigens is volgens vele experts het medicijngebruik doodsoorzaak nummer drie (4, 5)). Groenten en fruit kennen geen investeerder die miljarden kan pompen in onderzoek en dus is dat zogenaamd niet bewezen goed voor de gezondheid. Soms is er een uitzondering. Zo heeft Heineken genoeg geld om de Wageningse professor Frans Kok voor z’n karretje te spannen (6). Ze gebruiken hem om meer bier te verkopen. Want het werkt tegen Alzheimer en beroertes volgens hem. Over de gevaren van te veel alcohol wordt met geen woord gerept.

De industrie, het bedrijfsleven en de overheid werken vaak samen, waardoor er maar moeilijk een verandering in de situatie ontstaat (7, 8, 9). Gelukkig merk ik dat er steeds meer mensen wakker worden en het systeem doorzien. De verkoop van margarine daalt (10), terwijl de consumptie van groenten en fruit rap toeneemt (11). Ik denk dat we samen onderdeel zijn van een sneeuwbal die niet meer is te stoppen! Zo komt de verandering van onderaf. We mogen trots zijn dat jij en ik onderdeel zijn van deze stroming…

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl


P.S. Mijn nieuwe boek De Voedingswijzer zal naar alle waarschijnlijk op 10 november bij ons binnenkomen. We hebben nu ook een inkijkexemplaar online gezet. Als je het boek nu in de voorverkoop aanschaft, krijg je niet alleen €5,- korting, ook betalen we de verzendkosten voor je. Gebruik hiervoor de kortingscode Voedingswijzer123 bij ons in de webshop.

P.P.S. Op zondagmiddag 12 november zullen Ralph Moorman en ik samen in Soest een lezing geven, waarin we de nieuwste kennis en inzichten met je delen over voeding die in de supermarkt is te vinden. Dit keer gaan we het niet over basiszaken zoals E-621 of suiker hebben, maar gaan we echt de diepte in. Klik hier om je aan te melden of voor meer info.

Laatste artikelen aHealthylife
Recept voor een lekkere Golden milk
Waarom bifidobacteriën gezond voor je zijn
Quinoasalade met halloumi (recept)
13 voordelen van yoga die wetenschappelijk onderbouwd zijn
De lange arm van de voedselmaffia
9 bijwerkingen van te veel cafeïne

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Geconcentreerde waterkefir
Online basiscursus goede voeding
Starter voor het maken van water- of melkkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

Agenda lezingen Soest
Juglen Zwaan - Basiscursus goede voeding - zondag 29 oktober 2017
Workshop Fermenteren - woensdag 1 november 2017
Supermarkt Safari 2.0 - zondag 12 november 2017
Mike Donkers: Feiten en fictie over voeding - vrijdag 15 december 2017

aHealthylife Webwinkel Toppers (steun aHealthylife!)
Rauwe CBD olie
Blauw licht beschermbrillen
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Natuurlijke verzorging

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Juglen Zwaan heeft het over maatregelen bij depressieve gevoelens
Jutta Koehler brengt voorbeelden van een goed ontbijt
Hayo Bol vertelt wat je kunt doen als je last hebt van bovenmatige stress
Remko Kuipers geeft zijn visie op supplementen met vitamine D
Christian Weij vertelt wat gezond is aan Kefir

Gezondheidsnieuws, verzameld door Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl

Zonder verzendkosten en met €5,- introductiekorting:

De Voedingswijzer
Door Juglen Zwaan

Eten doen we allemaal dagelijks. Maar wat stoppen we nu precies in onze mond? Wat zit erin? Wat doet het met onze gezondheid? Dit boek geeft daar op een begrij- pelijke manier antwoord op. Honderden voedingsmiddelen komen uitgebreid aan bod. Uniek is ook de zelfhulpwijzer, waarbij eenvoudig is op te zoeken welke voe- dingsmiddelen positief kunnen inwerken op bepaalde klachten. Het is een zeer complete gids, waarbij gebruik gemaakt is van de huidige weten- schappelijke kennis over voeding en gezondheid. Nog niet eerder is er zo’n compleet naslagwerk verschenen waarin vrijwel alle on- bewerkte voedingsmiddelen uit de supermarkt zo uitgebreid besproken zijn. Aan bod komen onder meer groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, krui- den, kiemen, slasoorten, zeewier, oliën, vetten, vlees, vis, zuivel, dranken en meer. Dit boek geeft je alle gereedschappen om je gezondheid op een natuurlijke ma- nier in eigen hand te nemen. Gebruik bij het afrekenen de code Voedingswijzer123 om de gratis verzending te activeren. Nu verkrijgbaar in de onze webwinkel.

Spreuk van de week
Verbind jezelf met mensen die je vooruit helpen. Mensen die je motiveren, stimuleren en inspireren.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden