Az eBay, a Stripe, a Visa és a MasterCard is elhagyja a Facebook Libra projektjét. Nézd meg a böngészőben

"Amikor valaki megkérdezi tőlem, hogy mi a Bitcoin, azt válaszolom: Szereted a szabadságot? Szereted a függetlenséget? Ha igen, a Bitcoin neked való." Russell Okung amerikai futball játékos

A piac alakulása

A múlt héten a teljes kriptopiacon egy kisebb rallyt figyelhettünk meg, amelynek következtében 220 milliárd dollárról 231 milliárd dollárra nőtt. Ezt követően következett némi visszaesés, és a piac 226 milliárd dollár körül stabilizálódott. Múlt hétfőn a Bitcoin 8000 dollárról 7800 dollárra esett vissza, majd gyors korrekció során elérte a 8600 dollárt, mielőtt ismét visszaesett. Jelenleg 8330 dollár körül kereskednek vele. Az Ethereumot hivatalosan is árucikknek minősítette a Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission, CFTC), az árfolyama pedig 4,5%-kal nőtt, jelenleg 184 dollár. Szintén múlt héten tartották az Ethereum közösség 5. éves konferenciáját (Devcon 5) a japán Oszakában. A Ripple mozgása nem korrelál a kriptopiac általános mozgásával. A múlt héten az XRP ára 5%-kal emelkedett, 0,29 dollárra. A Ripple átalakította weboldalát annak érdekében, hogy az ügyfelek könnyebben hozzáférhessenek valamennyi szoftvertermékükhöz.

A Glassnode által közzétett tőzsdei grafikon szerint azon Bitcoin címek száma, amelyeken több, mint 1000 Bitcoint tárolnak, drasztikusan növekedett a medvepiac ellenére. A bitcoinok teljes száma soha nem fogja meghaladni a 21 milliót. 1000 Bitcoin mindössze 0,004%-a a teljes kínálatnak, ami jelentéktelennek tűnhet, de a jelenlegi áron számolva ez 8 millió dollárt ér. A kriptobálnákhoz tartozó Bitcoincímek száma azonnal növekedni kezdett, amikor a Bitcoin ára 2018-ban bezuhant, és 2019 év elején, mikor 3200 dollár körül volt. Az adatok azt sugallják, hogy minden nagyobb áresés idején nő a bálnákhoz tartozó címek száma. Körülbelül 100 ilyen cím került fel a listára a nemrégi, 9600 dollárról 1000 dollárral történő visszaeséskor. További adatok pedig azt mutatják, hogy közel 10 milliárd dollárnyi Bitcoint a legnagyobb tőzsdékhez tartozó tárcákban tárolnak. Ez a forgalomban lévő összes Bitcoin körülbelül 7%-a. A bálnacímek tartozhatnak kriptováltókhoz vagy intézményi befektetőkhöz, amelyek a lehető legalacsonyabb áron próbálnak Bitcoint felvásárolni.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi a Solidity?

  1. Egy olyan programozási nyelv, amelyet Ethereum okosszerződések fejlesztéséhez használnak.
  2. A Litecoin esetében használt hash algoritmus
  3. Egy olyan eszköz, amelyet a bányászat során a következő tranzakció generálásához vesznek igénybe.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Kriptopénz Alapot indított az UNICEF

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF bejelentette, hogy elindítja Kriptopénz Alapját, amelynek segítségével lehetővé válik Bitcoin és Ethereum adományozása a szervezet számára. Az ide beérkezett adományokat olyan blokklánc-alapú projektek finanszírozására kívánják fordítani, amelyek célja a gyerekek és fiatalok életkörülményeinek javítása világszerte. Az első adomány az Ethereum Foundationtől érkezett: 1 BTC és 10.000 Ether összegben. A kriptopénzes alapok előnye, hogy teljes mértékben átláthatóak és a rajtuk mozgó összegek útja nyomonkövethető a blokkláncon. Ráadásul a non-profit szervezetek rengeteg költséget tudnak megspórolni azzal, ha blokklánc segítségével mozgatnak forrásokat, kikerülve magas nemzetközi tranzakciós díjakat és közvetítő szereplőket. 

Christopher Fabian, az Unicef Innovation vezető tanácsadója szerint a kezdeményezés felkészíti a szervezetet a jövőre, miközben egyúttal megőrzi a meglévő adományozási rendszerükbe épített garanciákat. “Azt gondoljuk, ez egy olyasfajta tudás, amelyet muszáj a magunkévá tennünk annak érdekében, hogy a következő évtizedre fel legyünk készülve” - jelentette ki Fabian. A kriptopénzek volatilitásából adódó kockázatokat úgy kívánják mérsékelni, hogy a beérkezett összegek nagy részét rövidtávon ki is helyezik. Az Unicef ezzel a lépéssel követi azoknak a jótékonysági szervezeteknek a sorát, amelyek már elfogadnak kriptopénzes adományokat, ilyen például az Amerikai Vöröskereszt és az ENSZ Világélelmezési Programja is.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet elnöke szerint az Ether árucikknek minősül

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission, CFTC) elnöke, Hearth Tarbert a Yahoo Finance All Markets Summit nevű rendezvényén nyilvánosan kijelentette, hogy az Ethereum árucikknek minősül, és ezáltal szabályozása a CFTC felügyelete alá tartozik. Véleménye szerint a közeljövőben sor fog kerülni az Ethereum derivatív ügyletek kereskedelmére az amerikai piacon. Tabert szerint a forkolt eszközöket nagy valószínűséggel ugyanúgy fogják osztályozni és kezelni, mint az eredeti eszközt, kivéve, ha a lánc szétválása (fork) a Howey teszt alapján arra enged következtetni, hogy értékpapírnak minősülhetnek. Korábban az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet igazgatója, Bill Hinman jelentette ki, hogy az újonnan létrehozott tokenek nagy valószínűséggel értékpapírnak minősülnek, mivel azzal hirdetik azokat, hogy értékük növekedni fog és idővel profit ellenében lehet eladni azokat. Ugyanakkor például a Bitcoin és az Ethereum kellően decentralizált és senki által nem kontrollált, ezért nem minősül értékpapírnak.  

Ausztrália pénzverdéje Ethereum alapú, aranyfedezetű tokent indít

Ausztrália 120 éves, állami tulajdonban álló aranyérméket is készítő pénzverdéje, a Perth Mint a szintén ausztrál InfiniGold fintech vállalkozással együttműködésben elindította a világ első, állam által garantált, aranyfedezetű Ethereum tokenjét. A PMGT nevű stablecoin 1:1 arányú fedezetéül a Perth Mint által kibocsájtott GoldPass arany certifikát szolgál. A Gold Pass-t 2018-ban indították egy mobil alkalmazás segítségével, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy digitális certifikátok segítségével vegyenek, eladjanak, vagy átruházzanak fizikai aranyat. Minden GoldPass digitális certifikát mögött 100%-ban fizikai arany fedezet áll, amely a Perth Minth központi banki páncéltermeiben őriznek. A PMGT digitalizált arany a GoldPass digitális certifikátokat viszi fel az Ethereum blokkláncra.  Richard Hayes, a Perth Mint vezérigazgatója kijelentette: “az arany nyilvános főkönyvön történő digitalizálása a nemzetközi árupiacok természetes fejlődésének következménye. Segíti az arany, mint befektetési eszköz széleskörű elterjedését, könnyebbé teszi a hozzáférést és nagyobb likviditást biztosít.”

Az eBay, a Stripe, a Visa és a MasterCard is elhagyja a Facebook Libra projektjét

A Stripe, az eBay, a Visa, a MasterCard és a Mercado Pago (egy latin-amerikai e-kereskedelmi óriás) is követi a PayPalt és hivatalosan is kiszáll a Facebook Libra projektjéből, aminek hátterében az áll, hogy az amerikai törvényhozók óriási nyomást helyeztek a Libra Associationre. Egy, a Visának, a Mastercardnak és a Stripenak írt levélben két amerikai szenátor sürgette e cégeket arra, hogy fejezzék be a projektben való részvételüket, különben nagyon alapos kivizsgálásra számíthatnak. Sokak szerint szomorú, hogy a Facebook Libra projektje a politikai nyomás következményeként még azelőtt kútba fullad, mielőtt elindulhatott volna, mert így az innováció a szabályozási aggályok oltárán kerül feláldozásra. A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg október 23-án a Képviselőház Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtt fog tanúskodni a Librával kapcsolatban. Mindeközben a Facebookot és a Libra tárcaszolgáltatóját, a Calibrát beperelte a Current mobilbanki alkalmazás jogtulajdonosa védjegysértés miatt.  

A német pénzügyminiszter digitális eurót szeretne bevezetni

Németország pénzügyminisztere, Olaf Scholz támogatná az euró digitális verziójának a kibocsájtását, de ellene van a Facebook Librájához hasonló magánprojekteknek. A WirtschaftsWoche nevű helyi pénzügyi hírmagazinnak adott nyilatkozatában Scholz kijelentette, hogy “egy ilyen pénzügyi rendszer jót tenne Európának, mint pénzügyi központnak és a nemzetközi pénzügyi rendszerbe való integrációjának.” Hozzátette: “nem engedhetjük át a terepet sem Kínának, Oroszországnak vagy az USA-nak, sem magánszolgáltatóknak.” Múlt hónapban adta ki Németország a hivatalos blokklánc stratégiáját, amelyben világossá tették, hogy nem fogadják el semmilyen párhuzamos valuta Németországban történő kibocsájtását. Scholz hozzátette: “az állami szuverenitás alapeleme a pénzkibocsájtás monopóliuma, nem fogjuk ezt a feladatot magáncégeknek átengedni.”

Új kriptoadózási iránymutatást adott ki az USA adóhatósága

Az USA adóhatósága (Internal Revenue Service, IRS) kiadta a kriptopénzek adózásával kapcsolatos legújabb iránymutatását. Korábban még 2014-ben adott ki hasonló állásfoglalást a szervezet. A dokumentumból kiderül, hogy az adóhatóság a hard forkok, vagyis a blokkláncok szétválása során keletkező bevételeket adóköteles bevételnek tekinti. Az iránymutatás értelmében “amennyiben egy airdrop során szerzel kriptopénzt egy hard forkot követően, az bevételnek minősül. Ugyanakkor nem minden hard forkot követ airdrop.” A kriptorajongók az iránymutatás kiadását követően elözönlötték a közösségi médiát megválaszolásra váró kérdéseikkel, mert sokuk szerint az IRS nem jól értelmezi és alkalmazza a hard fork és airdrop szavakat. A leggyakrabban használt amerikai adóbevallási ív egyébként mostantól új kérdést tartalmaz, azt tudakolva az adófizetőtől, hogy “bármikor a 2019-es év során kapott-e, adott-e el, küldött-e, váltott-e, vagy bármilyen más módon szerzett-e pénzügyi érdekeltséget bármilyen virtuális fizetőszközben?  A kérdésre igennel és nemmel lehet válaszolni. 

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet leállította a Telegram 1,7 milliárdos token eladását

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) sürgősségi intézkedésként 1,7 milliárd dollárnyi nem regisztrált token Telegram Group Inc. és TON Issuer Inc. általi eladását akadályozta meg. A két társaság nem regisztrálta a GRAM token kibocsájtását és 2,9 milliárd tokent adott el kedvezményes áron 171 vásárlónak világszerte, melyből 1 milliárd GRAM 39 amerikai vevőhöz került. A Telegram még tavaly jelentette be saját blokklánc projektjének elindítását a Telegram Open Networkkel (TON) közösen. Terveikben az szerepelt, hogy a végleges hálózat 2019. Október 31-én indul majd. A Telegram bírósági meghallgatását október 24-re tűzték ki. A Telegram a befektetőinek azt a tájékoztatást adta, hogy a társaság az elmúlt 18 hónapban folyamatosan próbált információkhoz jutni a Tőzsdefelügyelettől a TON blokkláncot illetően és nem ért egyet a felügyelet jogi lépésével. A cég hozzátette, hogy megpróbálják a lehető leghatékonyabb módon kezelni a kialakult szituációt. 

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mi a Solidity?

A helyes válasz: A.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe