ABS #Evdekal Bülteni - 4: Bu kılavuzlar ne işe yarıyor? Tarayıcıda görüntüle
abs kör kalıp logo
okan cuntay video bulletin

İzlemek için tıklayınız

Değerli takipçilerimiz,

Bu hafta sizlere en çok karşılaştığımız bir diğer sorunun cevabını vermek istiyoruz; bu kılavuzlar ne işe yarıyor?

Aslında kılavuzların pek çok mahareti var. Bazı faydaları çok açık görünmekte olup, bazı faydalarını ise bu bültende açıklamaya çalışacağız.

Ama öncesinde, ABS Plus, YANİ yüksekliği ayarlanabilir kör kalıplarımızın parçalarını kısaca bir hatırlatalım; ABS Plus sistemi aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi 4 parçadan oluşmaktadır:

1- ABS Plus - Kılavuz (Projeye göre m²’de en az 2 en fazla 4 adet)

2- ABS Plus - Taban (2 adet/m², Ø125 mm, H2,5 cm)

3- ABS Plus - Ayak (2 adet/m², projeye uygun uzunlukta kesilmiş, Ø125 mm)

4- ABS Plus - H15 Kubbe (2 adet = 1 m²)

ABS Plus SİSTEMİNİN , ayakların önceden projeye göre kesilerek sahaya getirilmesi veya boy olarak sahaya indirilip ihtiyaca göre yerinde kesilmesi ile ayarlanır.

Benzerlerine kıyasla sistemin m2’de 2 ayağı vardır, dolayısı ile diğer avantajlarına ilaveten uygulama kolaylığı, beton ve demir tasarrufu da sağlar.

Peki kılavuz tam olarak ne işe yarıyor?

Bu parçayı ilk tasarladığımızda öncelikli amacımız sahada montajı kolaylaştırmak ve hızlandırmaktı. Yani, taban ve ayak ikilisinin yeri tam olarak belliyse kubbeyi monte etmek gerçekten çok kolay bir işlem.

Bir diğer önemli husus, taban ve kılavuzlardan oluşan ağ bir kere kurulduktan sonra ayakların zemine dik durması da garanti altına alınıyor. İnşa edilecek betonarme yükseltilmiş döşemenin yüksek yük taşıma kapasitesini korumak için, beton doldurulmuş her ayağın ağırlık merkezinin ayağın yere basan çapı içerisinde kalması gerekli.

Bu iki fayda tabi ki önemli olmakla beraber, yarattığımız döşeme altı boşluğunda yoğun tesisat geçişi olan son birkaç projemizde kendini çok belli eden asıl fayda, kılavuz ve taban konulduktan sonra tesisat geçişlerinin rahatça yapılabilmesinde yatıyor.

Dolgu yapılacak alana taban ve kılavuzlar yerleştirildikten sonra tesisat ekipleri, günler hatta haftalarca bu alanda rahatça çalışıp tüm boru ve kabloyu döşeyebiliyorlar. Ekipler, ayakların nerede olacağını tam olarak bildikleri için tüm yatay ve diyagonal geçişleri rahatça yapabildikleri gibi, dikey çıkışları da doğru koordinatta yapabiliyorlar. Hatta bazı şantiyeler kubbeleri kapatmadan önce sızdırmazlık testlerinin yapılmasını bile şart koşuyorlar.

Dünyadaki diğer uygulamalarda 70 cm'nin altındaki dolgu yüksekliklerinde fiyatı avantajlı hale getirebilmek için sabit yüksekliklerde kör kalıpların kullanıldığını sıklıkla görüyoruz. Evet, tesisat geçişi yoksa belki bu uygulama da yapılabilir, ama eğer tesisat varsa bu uygulama tam bir kabus. Keza, şantiye mükemmel doğru ölçüde bile yapılmış olsa hiçbir zaman, ama hiçbir zaman, kağıt üzerinde çizildiği gibi boruların ayakların arasına denk geldiğine biz şahit olmadık. 

Aksine, her zaman şantiye bizi arayıp ayakların tam önceden döşenmiş boruya denk geldiğini ve ne yapmaları gerektiğini sordular. Tabi ki yapacak bir şey var, ama bu gerçekten emek isteyen bir tadilat; kalıp sisteminin kesilip o boru için bir galeri oluşturulması ve sonra sistemin yeniden devam etmesi gerekli. Ama, ya çok boru varsa? Ya da, boruların diyagonal geçmesi gerekiyorsa?

Bu tür döşeme altı boşluk alanlarında PVC pis su borularının geçişleri ile ilgili 2 püf noktasını vurgulamak da istiyoruz. Birincisi, boruları arzu edilen eğimde döşeyebilmek için aynı tavanda yapılan boru montajına benzer şekilde önce zemine köşe profillerinden tesisatı taşıyacak ayakların ankre edilmesi lazım. Daha sonra bu ayaklara monte edilecek kelepçeler ile borular yatayda istenilen eğimde döşenebiliyor.

İkincisi, dikey inişler yataya geçerken dirseklerinin basınca karşı beton bloklar ile alttan desteklenmesi gerekiyor. Tabi projede HDPE kaynaklı pis su borusu kullanılıyorsa böyle bir ihtiyaç söz konusu değil.

Son olarak, zeminde sürme esaslı su izolasyonun olduğu özel durumlarda tesisatı taşıyacak ayakların zeminde ankre edilmemesi için yapılan bir uygulamayı göstermek istiyoruz sizlere. Burada kelepçeler ayaklara takılıyor ve kelepçeler arasına monte edilen profil köprüler tesisat borularını taşıyor, böylece su izolasyonu delinmeden borulara eğim verilebiliyor.

Projelerinizde yaşadığınız tesisat ve kör kalıp yerleşim sorunlarınız için direkt bizimle info@absyapi.com.tr'den irtibata geçebilirsiniz. Ayrıca, ABS Plus kör kalıplarının BIM objelerini buradan indirerek projenize yerleşim de yapabilirsiniz. Aşağıda ürünlerimizin yerleştirildiği örnek bir projeyi inceleyebilirsiniz.

Örnek Proje
İndir - CAD
İndir - PDF

Umarız bu haftaki bültenimiz de hoşunuza gitmiştir. Diğer sorularınız veya merak ettikleriniz için www.abskorkalip.com.tr web sitemizden tüm bilgi, şartname, saha fotoğrafı ve videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki linklerden önceki bültenlerimize ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileklerimizle,

facebook youtube instagram
ABS Yapı Elemanları San. Tic. Ltd. Şti.

Centrum Plaza, Aydınevler Mh., Sanayi Cd., No:3/Z03 Maltepe 34854, Istanbul - Turkey

+90 216 518 02 55
info@absyapi.com.tr

Bu maili sayfamıza giriş yaptığınız için ya da bizden alışveriş yaptığınız için aldınız.

E-posta listesinden çık