18.12.2019

PRED KONCEM IN PRED ZAČETKOM / četrtič

“...Medojevićeva je sijajno izbrala prav to trojico (igralk op.), ker je nora kombinacija totalno različnih igralskih temperamentov. So kombinacija racionalnega pristopa (Vrbnjakova), senzualno ponotranjenega (Ivanišinova) in igrivega, mladostno, a tudi zrelo spogledljivega (Avguštinova). Tri poetike igre, trije performativni pristopi, ki skozi raziskovanje šeligovskega ritualnega izobčenstva, skozi vse transformacije globoko zarežejo, kot tudi nadzemeljska, mitska glasba Kutina in Puntarjeve. Ekspedicija v drobovje teatra in (nes)končnost, ki jo je treba doživeti, si jo pustiti čim bližje. Ker vzbuja občutek privilegiranosti sodelovanja pri nečem, kar je večje od nas, ugnezdeno med ritualom - čudežem odra in golo resničnostjo.”

Melita Forstnerič Hajnšek: Ekspedicija v drobovje teatra. In Šeliga, Večer, 15.10.2019 (odlomek iz gledališke kritike o predstavi Izobčenke, SNG Drama  Ljubljana)

 

Letošnji osrednji dogodek Fundacije Rudi Šeligo je zaznamovala gledališka predstava Izobčenke, avtorski projekt po delih Rudija Šeliga. Delo je nastalo v produkciji ljubljanske Drame.  Premiera krstne uprizoritve dela je bila 27. septembra v Mali drami kot uvodna predstava  gledališke sezone 2019/20, ki so jo njeni snovalci poimenovali Ljubezen; kot predpremirera pa je bilo delo prikazano 31. maja v okviru 6. Drama festivala.

Še enkrat se v svojem imenu in v imenu sodelujočih v Fundaciji  zahvaljujem in čestitam ustvarjalcem - avtorjem gledališkega dela, posebna zahvala pa gre seveda tudi ravnatelju SNG Drama Ljubljana Igorju Samoborju, ki je razumel izkazano pobudo Fundacije, sprva  kot željo uprizoritve Šeligovega dela monodrame Šarada ali Darja, ki pa se je kasneje skozi ustvarjalno enoletno trajajočo preobrazbo razvila v avtorski gledališki projekt – Izobčenke, ob uprizoritvi pospremljen tudi z besedami:

“...Izobčenke tako pričajo o nas, pravzaprav o tistih delih v nas, ki jih lahko poimenujemo dušni prostori. Kar pa je prostor duše, je tudi prostor rituala, predvsem gledališkega. Šeliga fascinira magija v gledališču. In ta uprizoritev se dotika tistega vidika magije, ki nagovarja najbolj ranljive plati človeka, tiste poškodovane in nedolžne snovi, ki je v zvezi z instinktivnim odzivom na svet. Če pomislimo, da v vsakem od nas, ne glede na to, ali je moški ali ženska, obstaja homo ludens, potem bi ta predstava hotela tega človeka priklicati na površje. Iz njega nekako izvabiti nedolžnost, ker se tam najbrž skriva duša. Ali Šeligo ves čas piše o svoji animi, ki je razkosana na to, čemur pravimo liki v njegovem ustvarjalnem opusu?...” 

Ponovno naj, zgolj skromno, vendar toliko bolj spoštljivo zapišem, da si na žalost  te predstave, ki si jo je tako zelo želel videti, ni mogel ogledati odisej Goran Stefanovski. Jadra njegove ladje so se v lanskem novembru obrnila v smeri, nam tu živečih, neznanih, neskončnih in brezprostornih oceanov.

 

Izbor medijskih zapisov o predstavi:

Izobčenke – avtorski projekt po delih Rudija Šeliga (1935-2004)  Radio Slovenija 1, Danes do 13-ih, 28. september 2019, Tadeja Krečič

Izobčenka v Mali drami -TV Slovenija, Odmevi, 30. september 2019

Polifonija neprilagojenih eksistenc - Dnevnik, 10. oktober 2019, Gregor Butala

Ekspedicija v drobovje teatra. In Šeliga - Večer, 15. oktober 2019, Melita Forstnerič Hajnšek

Rudi Šeligo          foto: Marjan Zaplatil, 1993

Napoved osrednjega dogodka Fundacije Rudi Šeligo za naslednje leto - simpozij  O magijskem gledališču Rudija Šeliga.

Osrednji dogodek Fundacije v naslednjem letu bo potekal v sozvočju časovnih jubilejev, kot del programa jubilejnega 50. osrednjega nacionalnega gledališkega festivala Teden Slovenske Drame,  Fundacija Rudi Šeligo pa v letu 2020 obeležuje peto leto svojega delovanja. Začetek Tedna Slovenske Drame bo, kot je že običajno in kot se za takšen festival spodobi, 27. marca ob svetovnem dnevu gledališča. 

Globok, zahvalni in spoštljivi poklon kranjskemu Prešernovemu gledališču, njegovi ravnateljici Mirjam Drnovšček  in vodji  umetniškega oddelka, dramaturginji Marinki Poštrak, ki sta simpozij  O magijskem gledališču Rudija Šeliga na pobudo Fundacije uvrstili v program festivala TSD. Začetne smernice dogodka, ki ga vsebinsko oblikuje Marinka Poštrak z izborom vabljenih razpravljalcev dajo slutiti drugačno, mogoče nam doslej neznano dimenzijo dognanj in pogledov na gledališko ustvarjalnost Rudija Šeliga.

Tako letošnji osrednji dogodek, kot tudi ostali dogodki iz prejšnih let, skupaj s spremljajočimi projekti in dejavnosti in napovedani Simpozij v naslednjem letu znova, več kot potrjujejo namen in poslanstvo Fundacije Rudi Šeligo.

Kot  njen predsednik se z upravičenim  ponosom in z globokim spoštovanjem zahvaljujem vsem tistim, ki s svojimi dejanji in potezami Fundaciji pomagajo pri njenem delovanju in razvoju, zahvaljujem pa se tudi vsem tistim, ki delovanje spremljajo. Na koncu naj vsem skupaj zaželim lepe spomine na leto, ki odhaja in vse najlepše in najboljše v letu, ki prihaja.

 

Aleš Šeligo                   

predsednik Fundacije Rudi Šeligo

IoW, 18.12.2019

 

dodatek:

Občasno Fundacija dobiva prošnje o vnovičnem pošiljanju posameznih člankov. V kolikor želite prejeti katerega od spodaj navedenih, nam to prosim sporočite na elektronski naslov fundacije.

Spisek do sedaj elektronsko objavljenih prispevkov:

1.12.2016 - Zapis Aleša Bergerja

20.12.2016 - Pred koncem in pred začetkom

7.2.2017 - Rdeči plašči Saturnovih svečenikov

11.5.2017 - Vabilo na Simpozij o prihodnosti slovenske kulture

18.5.2017 - Vila Ebenspanger - kulturni spomenik

30.5.2017 - Aleš Šeligo - uvodni nagovor - Simpozij o prihodnosti slovenske kulture

6.6.2017 - Ivo Svetina - Teze nekega prehoda - Simpozij o prihodnosti slovenske kulture

28.9.2017 - dr. Ignacija J. Fridl - Rudi Šeligo in sodobna slovenska dramatika - Simpozij o prihodnosti slovenske kulture

19.12.2017 – Pred koncem in pred začetkom / drugič

10.4.2018 – Triptih Agate Schwarzkobler 1/3

25.4.2018 – Triptih Agate Schwarzkobler 2/3 – Andraž Gombač: 61 gramov reizma

7.5.2018 – Triptih Agate Schwarzkobler 3/3 – Vabilo na predstavitev knjige

16.11.2018 – Čarovnica iz Zgornje Davče (radijska igra)

3.12.2018 – Razglasitev vile Ebenspanger za kulturni spomenik državnega pomena

19.12.2018 - Pred koncem in pred začetkom / tretjič

31.1.2019 - Premiera dokumentarnega filma - Lepa Vida ali film o hrepenenju

6.3.2019 -  Drago Tršar - kiparski portret Rudija Šeliga

16.4.2019 - Vila Ebenspanger - odgovor na vprašanja (o financiranju njene obnove)

9.5.2019 - Arhiv RS - govor Rudija Šeliga na Borštnikovem srečanju leta 1996

22.5.2019 - Izobčenke - avtorski projekt po delih Rudija Šeliga - SNG Drama Ljubljana

24.9.2019 - Izobčenke - avtorski projekt po delih Rudija Šeliga - SNG Drama Ljubljana - premierna uprizoritev 27.9.2019

26.11.2019 - O financiranju in delovanju Fundacije Rudi Šeligo

Ustanova Fundacija Rudi Šeligo izvaja svoj program s podporo strokovne in širše javnosti. Vabimo vas, da podprete njeno delovanje z vašimi predlogi, donatorskimi in sponzorskimi sredstvi in s tem pripomorete k boljšemu in učinkovitejšemu delovanju fundacije in njenih programskih ciljev. Za vse informacije smo dosegljivi na naših kontaktnih naslovih. Št. odločbe MK o soglasju k Aktu o ustanovitvi Ustanove Fundacije Rudi Šeligo - 0140-20/2016/1, predsednik Fundacije je Aleš Šeligo.

prijava na e sporočila
spletna stran
e-mail

Ustanova Fundacija Rudi Šeligo, Slovenska cesta 55c, SI - 1000 Ljubljana

tel +386 31 361 609, www.rudiseligo.siinfo@rudiseligo.si

 

V kolikor ne želite prejemati naših sporočil kliknite

tukaj

MailerLite