Az Y generáció tagjai jobban bíznak a Bitcoinban, mint a Microsoft, Disney vagy Netflix részvényekben Nézd meg a böngészőben

„A Bitcoin sosem fog meghalni. A gazdasági interakció tiszta formája.” - Jameson Lopp, a Casa (Bitcoin node és letéti szolgáltatást nyújtó cég) technológiai igazgatója

A piac alakulása

A kritptopiac még mindig a 200 milliárd dollár alatt van. Múlt héten a Bitcoin árában erőteljes ingadozás volt, például 10 perc alatt ugrott 7100 dollárról 7800 dollárra. Jelenleg 7317 dollár körül van a Bitcoin ára. Múlt héten a Bitcoin blokkláncán közel 9 milliárd dollár értékű tranzakció bonyolódott le egyetlen óra alatt. Ez volt a legmagasabb órán belüli tranzakciós érték a Bitcoin egész eddigi történetében. A Bitcoinokat a Bittrex tőzsde mozgatta 21 különböző tranzakció során, melyek közül mindegyik hozzávetőleg 56000 BTC-t átutalásával járt. Mindez azt jelenti, hogy közel 416 millió dollárnyi bitcoint utaltak egyik címről a másikra mindössze 0,6 dollár díjért.

Az Ether többé-kevésbé stabil a múlt héthez képest. Az Ethereum Isztambul hálózati frissítése sikeresen megtörtént. A frissítés következményeként a hálózat várhatóan másodpercenként 3000 tranzakciót képes támogatni és a tranzakciós díjak is alacsonyak maradnak. A hard fork ellenére az Ether ára alig változott, jelenleg 147 dollár körül kereskednek vele.

Egyre növekszik azon országok száma, akiket érdekel az a lehetőség, hogy központi banki digitális valutát bocsássanak ki. A Brit Virgin-szigetek, mely olyan techcégeknek ad otthont, mint a Tether vagy a Bitfinex, is egy nemzeti kriptopénz kibocsátásán dolgozik már, amely mögött 1:1 arányban az amerikai dollár áll majd. A francia jegybank is bejelentette, hogy 2020-ban pénzügyi intézetek számára jegybanki digitális valutát fog kibocsátani. A kínai jegybank már 2014 óta kísérletezik egy nemzeti digitális valuta ötletével, de pontos indulási dátumot az ő esetükben még nem hoztak nyilvánosságra.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mit jelent a “gas” kifejezés az Ethereum vonatkozásában?

  1. Az Ether bányászok jutalmazásának egy módját.
  2. Annak a módját, ahogyan megbecsülhető az Ethereum csomópontok száma a hálózaton.
  3. Azt a mértékegységet, amivel mérhetővé válik az, hogy mennyi számítási kapacitásra van szükség egy adott operáció lefuttatásának az Ethereum blokkláncon.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
2030-ra a kriptopénzek a készpénz helyére léphetnek a Deutsche Bank szakértőinek elemzése szerint

A Deutsche Bank kutatási részlege (Deutsche Bank Research) által készített, “Imagine 2030” (magyarul: Képzeld el 2030-at!) címmel fémjelzett kutatás szerint 2030-ra a kriptopénzek felválthatják a készpénzt. A dokumentum 24 olyan “jóslatot” tartalmaz, amely a szerkesztő szerint valószínűsíthetően jellemzi majd a következő évtizedeket. Bár a dokumentumot szerkesztő Jim Reid elismeri, hogy nincs kristálygömbje, és egyáltalán nem biztos, hogy beválnak a dokumentum előrejelzései, úgy érzi, érdemes ezekkel a gondolatkísérletekkel foglalkozni a jövőre való felkészülés érdekében. 

A 24 jóslat több szerzőtől származik, közülük két fejezet is foglalkozik a kriptopénzek szerepének növekedésével. Az elemzés rámutat a fiat (hagyományos) pénzügyi rendszer törékenységére és arra figyelmeztet, hogy a következő években - elsősorban a szavazatok számának növelése érdekében elköltött növekvő költségvetési kiadások miatt - nagyon magas inflációs ráták várhatóak. Az elemzés szerint a kriptopénzek eddig egyfajta kiegészítő elemként jelentkeztek a pénzügyi rendszerünkben, nem pedig helyettesítő szerepben, jól ismert előnyeik ellenére, mint amilyen a biztonság, a gyorsaság, a tranzakciós díjak minimális volta, a tárolás egyszerűsége. Azonban a következő évtizedben ez a hozzáállás megváltozhat. Az infláció növekedése azt eredményezheti, hogy az emberek az alternatív fizetőeszközök felé fordulnak az aranytól a kriptopénzekig. Emiatt az elemzés azt jósolja, hogy a kriptopénzek válnak a XXI. század készpénzévé ebben az évtizedben, és az irántuk való kereslet valószínűsíthetően 2030-ra válik szignifikánsan nagyobbá. 

Ugyanakkor az elemzés arra is rámutat, hogy három nagy kihívás áll a kriptopénzek előtt, amelyeknek még meg kell felelniük: az első az, hogy legitimnek mutatkozzanak a kormányok és szabályozók szemében, a második, hogy az áruk stabil legyen, a harmadik pedig hogy az egész világot behálózzák a fizetések piacán. Az elemzés szerint a kriptopénzek a digitális háborúk ideális eszközei lehetnek, és a kérdés csak az, mely országok lépnek először és kezdik meg a felkészülést erre. Érdemes még megemlíteni, hogy a dokumentum további jóslata, hogy a blokklánc tárcahasználók száma 2030-ra 200 millióra nőhet.

A francia központi bank 2020-tól teszteli saját digitális valutáját

A Les Echos francia gazdasági lap tudósítása szerint Franciaország is belép azon államok sorába, amelyek saját digitális valuta kibocsátásában érdekeltek. François Villeroy de Galhau, a francia központi bank (Banque de France) kormányzója bejelentette, hogy terveik szerint 2020 első negyedévének vége felé megkezdődik egy digitális Euro tesztelése. A hírt a központi bank Twitter profilján is megerősítette. A digitális euró csak a pénzügyi intézmények számára lesz elérhető, nem lesz hozzáférhető kiskereskedelmi forgalomban egyéni fogyasztók számára. A kezdeményezés célja a francia pénzügyi rendszer hatékonyságának és a bank szuverenitásának megerősítése a Facebook Librájához hasonló privát stablecoinok által támasztott kihívásokkal szemben. François Villeroy de Galhau szerint tagadhatatlan, hogy a digitális fizetések az olyan nagy technológiai vállalatok irányába tolódnak, mint a Google, az Amazon, az Apple vagy a Facebook, ez pedig óriási fenyegetést jelent a hagyományos banki üzleti modellre, és veszélyeztetheti az európai szuverenitást is. A bankvezér kijelentette: „ez már nem arról szól, hogy megváltoztatjuk a fizetési rendszerünket. Itt már maga a valutánk létezése a tét.”

A Microsoft gyűjthető kripto jutalom rendszert vezet be

A Microsoft Azure együttműködésre lépett az Enjin nevű blokklánc alapú számítógépes játék kínáló céggel annak érdekében, hogy Azure Hősök (Azure Heroes) néven olyan ösztönző programot hozzanak létre, amely megjutalmazza azokat a fejlesztőket, akik tesznek valamit a közösségért, például mentorálnak vagy tartalmakat gyártanak az Azure-ral kapcsolatban és így tovább. A Microsoft Azure egy blokklánc alapú felhőszolgáltatás fejlesztők számára felhő-alapú alkalmazások és szolgáltatások fejlesztése, tesztelése és működtetése céljából. A két cég nem helyettesíthető, gyűjthető tokeneket (non-fungible tokens, NFTs) hozott létre az Ethereum blokkláncon. Ezek a tokenek egyediek, mindegyikük különleges tulajdonságokkal rendelkezik, nincs belőlük másik ugyanolyan példány, amire kicserélhető lenne. A Microsoft hat különböző digitális “jelvényt” mutatott be, mindegyik fajtából korlátozott mennyiség áll rendelkezésre 100 és 10.000 db között. A tokeneket egy Enjin tárcában lehet tárolni. Az, hogy korlátozott számban állnak csak rendelkezésre, ellenőrizhető az Enjin blokkláncán, valamint az is, hogy milyen közösségi hozzájárulások teljesítése szükséges a jelvények megszerzéséért. Az ösztönző rendszer csak egyes kiválasztott nyugat-európai országokban lesz elérhető. Az Enjin tokenek ára 55%-kal nőtt a bejelentés óta.

Az Y generáció tagjai jobban bíznak a Bitcoinban, mint a Microsoft, Disney vagy Netflix részvényekben

A Charles Schwab brókercég által készített friss elemzés szerint egyre több Y generációba tartozó személynek (angol nevükön „millennials", vagyis ezredfordulósok, ők az 1981-1996 között született generáció tagjai) van Bitcoin alapú befektetése. A kutatás a különböző generációk befektetési stratégiáit vizsgálta, feldolgozva több, mint 140.000 Schwab ügyfél nyugdíj-előtakarékossági megoldásait. Az eredmények szerint az Y generációba tartozó ügyfelek 1,84%-ának van részesedése a Grayscale Bitcoin Trust-ban (GBTC), amely ezzel 5. helyet ért el a listán, megelőzve a Netflixben, a Microsoftban, vagy a Disneyben való részesedéseiket.

Az ezredfordulós ügyfelek a nagy techvállalatokat preferálják, mint az Amazon, az Apple, a Tesla és a Facebook, ez a négy vállalat áll az első négy helyen. A kutatásból az is kiderül, hogy az X generáció tagjai (az 1965 és 1980 között születettek) és a Baby Boomerek (az 1946 és 1964 között születettek) nem rajonganak annyira a Bitcoinért, mint a fiatalabb generáció. Az 1980-as évek eleje és 1990-es évek közepe között született Y generáció tagjai már úgy nőttek fel, hogy közben használták az internetet, ezért számukra a digitális világ és a digitális valuta fogalma sokkal természetesebb, és átélték a 2007-2008 között zajló gazdasági világválságot is, amelyet a bankok okoztak. Számos elemzés - például a Grayscale 2019 júliusi elemzése is - jutott már korábban arra a következtetésre, hogy a fiatalabb generációk tagjai már hajlamosabbak előnyben részesíteni a Bitcoint más hagyományosabb pénzügyi eszközökhöz képest.

Bitcointárcát küldtek a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceChain nevű, szingapúri székhelyű blokklánc szervezet, mely az űrtechnológiát kombinálja a blokklánc technológiával annak érdekében, hogy a világ első nyílt forráskódú, blokklánc alapú műholdas rendszerét kiépítse, hardware-es blokklánc tárcát küldött a Nemzetközi Űrállomásra egy SpaceX Falcon 9 rakétával. Ezt megelőzően a SpaceChain már eljuttatott az űrbe két blokklánc csomópontot a decentralizált műholdas hálózat kiépítésének előkészítése céljából. A SpaceChain szerint a harmadik csomópont alapvetően különbözik a másik kettőtől, és azoktól függetlenül fog működni.

Saját szoftvert fejlesztettek annak érdekében, hogy a harmadik csomópontot az űrállomáson történő használatra alkalmassá tegyék. Az új csomópont nem kommunikál majd a korábbiakkal, minden föld felé irányuló kommunikációja az űrállomás föld felé irányuló kommunikációs csatornáján keresztül történik majd. Ez azt jelenti, hogy a kapcsolat nagyon lassú lesz, 1-1 tranzakció lebonyolítása akár órákig is tarthat, azonban jelen esetben a lassúság nem hiba, hanem épp előnyként tekintenek rá. Ugyanis ún. multisig aláírásokhoz fogják használni ezt a műholdas csomópontot. A multisig tranzakciók több aláírást követelnek meg annak érdekében, hogy egy tranzakció végbemenjen, és itt a három aláírás egyikét a műholdas csomópont szolgáltatja majd.

„Túl sok olyan kriptotőzsdét láttunk már, amelyet hekkertámadás ért. Ilyenkor két perc alatt eltűnik onnan a pénz, akár több millió dollár is. Ennek a megoldásnak a használatával nem csak biztosítani tudjuk a tranzakciókat, de kapunk egy esélyt arra, hogy még időben észrevegyük a gyanús pénzmozgásokat” - jelentette ki Zee Zheng, a SpaceChain vezérigazgatója.

Elsőként tehát a nagy mennyiségű Bitcoint tároló kriptotőzsdék, tárcaszolgáltatók, letéti szolgáltatók számára lehet ideális megoldás a műholdas multisig aláírások használata. Zheng szerint ezek a cégek „nagyon szívesen lemondanak néhány óráról a lelki békéjük érdekében.”

2019-ben a SpaceChain 60.000 dollár támogatást kapott az Európai Űrügynökségtől annak Kick-start Activity programja keretében. Céljuk egy olyan blokklánc infrastruktúra kiépítése, amely független a kormányzati kontrolltól és védett a fizikai támadások veszélyétől.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mit jelent a “gas” kifejezés az Ethereum vonatkozásában?

A helyes válasz: C

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

facebook twitter instagram website
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe