Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 3 èn donderdag 9 maart de film: "Suffragette".

Regisseur: Sarah Gavron

Aan de hand van het meeslepende verhaal van Maud worden we de geschiedenis ingezogen. Een geschiedenis met veel lijntjes naar onze tijd. 'Suffragette'  is een prachtig historisch drama over de generatie vrouwen waar veel vrouwen van nu hun gelijke rechten aan te danken hebben. Een film over hoe vrouwen besloten dat ze niet langer gebruiksvoorwerp van mannen en bazen wilden zijn. Niks meer "Grab them by the pussy." Ze kwamen op voor gelijkwaardigheid en vrouwenrechten, waaronder het kiesrecht. Uiteindelijk met succes. Een meeslepend en inspirerend verhaal met Carey Mulligan en Meryl Streep.


"Grab them by the pussy"
De beelden van vrouwen met hoeden en lange jurken op het affiche zien er gedateerd uit. Maar het onderwerp van vrouwenrechten is op dit moment hartstikke actueel. De wereldwijde vrouwenmarsen op de dag na de beëdiging van Trump geven aan dat vrouwen zich zorgen maken. (Toen) verworven rechten lijken niet heilig. Om nog maar te zwijgen over de vele landen waar vrouwenrechten nog vooral vrouwendromen zijn. Ook de huidige wereld van "Grab them by the pussy" is nog steeds veel te groot. 'Suffragette'  laat zien wat er voor nodig is om veranderingen in een systeem voor elkaar te krijgen. Grote persoonlijke offers, doorzettingsvermogen en steeds andere tactieken.  

Radicaliseren
Uit de geschiedenisboekjes kennen we hooguit de naam van Emma Pankhurst, het gezicht van de Britse suffragettes. Zij was een dame uit de hoogste kringen (Meryl Streep). De meeste activistes bij de Suffragettes waren juist geen vrouwen uit de hoogste kringen. Over deze vrouwen gaat de film. In de harde dagelijkse praktijk hadden vooral de fabrieksarbeidsters immers last van hun ondergeschikte situatie. Ondergeschikt aan mannen en aan mannelijke bazen. Toen de jarenlange vreedzame acties van de suffragettes niets opleverden, waren het deze 'onbeduidende' vrouwen die niet anders konden dan radicaliseren. Er sneuvelden heel wat ruiten en met bommen bliezen ze de  toenmalige communicatiemiddelen op. In hun strijd voor gelijke rechten zetten zij alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en soms hun leven. Maud was zo'n vrouw (Carey Mulligan); een langzaam radicaliserende arbeidster uit een wasserij. Het verhaal wordt verteld aan de hand van wat haar overkomt, wat zij besluit er aan te doen en welke prijs ze daarvoor betaalt. Door één vrouw te volgen, kunnen we ons makkelijk inleven. Maud's verhaal is meeslepend, soms hartverscheurend maar absoluut inspirerend. Alle vrouwen van nu zijn schatplichtig aan de Britse suffragettes en hun zusters in andere landen die dezelfde strijd streden. Zoals in Nederland.  

Maart 2017: internationale vrouwendag èn verkiezingen
Op 8 maart is het internationale vrouwendag, de dag dat vrouwenrechten - wereldwijd - centraal staan.  In maart kunnen we ook weer stemmen in Nederland. Het is in 2017 exact 100 jaar geleden dat we hier voor het eerst op vrouwen konden stemmen. Daarna duurde het nog twee jaar totdat vrouwen ook zelf mochten stemmen. Allemaal thema's die in 'Suffragette' aan de orde komen. Daarom moesten we hem deze maand wel draaien. Dat doen we van harte want het is een prachtige film

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdagvoorstelling wilt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl