Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro.

Vrijdag 4 en donderdag 10 januari

​Regie: Nanouk Leopold

​​Cobain is een 15-jarige Rotterdamse jongen. We leren hem kennen als hij een jeugdzorginstelling verlaat om in een pleeggezin te gaan wonen. Dat verlaat hij al snel als hij hoort dat zijn, aan heroïne verslaafde en zwervende, moeder zwanger is. Hij gaat op zoek naar zijn moeder om voor haar te zorgen en zijn nieuwe broertje of zusje te besparen wat hem is overkomen. Een magistrale rol van Bas Keizer die, letterlijk, van het schoolplein is gehaald voor deze opmerkelijke rol. Hij speelt 'een zinderende mix van streetwise en naïef'(NRC). 

Cast:  Bas Keizer, Naomi Velissariou, Wim Opbrouck

Wonder van het leven
De film begint met prachtige, bijna abstracte beelden van een baby in de baarmoeder. Het duurt eventjes voor je door hebt waar je naar kijkt. Als je dat herkent, besef je dat er geen grotere schoonheid bestaat dan het aankomende ouderschap. Een besef dat in schril contrast staat met het verhaal van de film, waarin het moederschap nooit wordt wat je ervan verwacht.

Wat is een 'thuis'?
Cobain's moeder heeft nooit voor hem gezorgd. Toch houdt Cobain van haar. En hij houdt onvoorwaardelijk van zijn nieuwe broertje of zusje. Je voelt dat hij de ongeboren baby beschouwt als een soort mini-Cobain waar gewoon eindelijk eens van gehouden moet worden. Nadat hij wegloopt uit het pleeggezin zoekt hij zijn heil bij het enige 'thuis' dat hij ooit kende: het bordeel waar zijn moeder vroeger werkte. De voormalige pooier van zijn moeder lijkt haast een soort vaderfiguur. Maar volwassenen zijn in deze film zelden wat ze lijken. Vanuit zijn surrogaat-thuis gaat Cobain op zoek naar zijn moeder om een thuis voor haar en zijn ongeboren broertje of zusje te creëren. Nogal ambitieus voor een puber. Een puber die zelf zo'n thuis nooit kende. Niets of niemand kan Cobain echter van zijn missie weerhouden.   
Ongewenst
Als hij zijn moeder vindt, wijst zij zijn zorgen en bemoeienis keer op keer af. "Ik heb nooit voor jou gezorgd, waarom zou je het voor mij doen?" Hij is weer ongewenst. Hij blijkt onverzettelijk en uiteindelijk is zijn moeder er zo slecht aan toe dat zij niet anders kan dan hem toelaten liefdevol voor haar te zorgen. Hij vindt een verlaten huis voor 'zijn' gezin, in afwachting van de bevalling.
Kan Cobain zijn broertje of zusje het thuis geven waarnaar hijzelf altijd zo gehunkerd heeft?

Hoop en realiteit
Cobain is een indringende film over een verslaafde, dakloze en zorg mijdende ouder en de levenslange gevolgen daarvan voor kinderen. Een film die je doet meevoelen met de jonge hoofdpersoon. Een film, ook, over de universele behoefte aan liefde en zorgen voor waar je van houdt. Hoe onmogelijk dat ook lijkt. Een film waarin hoop, dromen en realiteit dagelijks wreed met elkaar overhoop liggen.

Regisseur Nanouk Leopold kiest voor dichtbij, uit de hand filmen, voor een documentaire sfeer die het verhaal levensecht maakt. We zien en voelen meer wat Cobain beleeft dan dat het via dialogen tot ons komt. Zij wint met haar laatste films veel prijzen in het filmhuis-circuit. Ook voor 'Cobain', haar nieuwste film. 

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Geef je dan aan of je naar de vrijdagfilm of de donderdagfilm komt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl