Öppna nyhetsbrevet i en browser.

December 2019

Mycket speciell tid nu. Exakt fyra veckor till jul. Mycket avslut, uppspel, utvärderingar och rapporter. Vi knyter ihop säcken så att säga. Men än är inte ALLT slut! Vad sägs t.ex om en cafékväll, en föreställning, en julmarknad och ett par konferenser...?  Välkommen!

Välkommen in i värmen

Nu på torsdag den 28 november, så är det dags för årets sista
”Cafékväll – scenen för fler röster”.
Kl: 17.00 slår vi upp portarna, 17.30 startar scenprogrammet
och hela arrangemanget varar t o m kl: 19.00.

Denna gång kommer Alaa Rashid att bjuda på musik, Pepe Viñoles på poesi och kvällens konstnärer är Anna Brag samt tre generationer Malmöbor, som visar upp sin konst i en fin samlingsutställning. Vi tänder en värmande brasa och bjuder som vanligt på god fika samt fri entré.

                                        Varmt välkommen och hoppas vi ses!

Årets mysiga Cafékvällar med olika artister/konstnärer/författare/poeter mm arrangeras i Drömmarnas hus lokaler och i nära samarbete med den nya projektägaren ABF Malmö. Konceptet med cafékvällar föddes i projektet Stick ut!/Kreativa platser och givetvis så kommer Stick ut! också fortsättningsvis att vara en viktig samarbetspartner till Cafékvällarna, även om det nu blivit ett eget projekt.

Cafékväll
Vi presenterar stolt....

Missa inte föreställningen: JAG VET VEM JAG ÄR” som spelas på Drömmarnas Hus den 3/12 kl 18.00 samt den 4/12 kl 18.00

Biljetterna är gratis och bokas samt hämtas upp på Fabriken.

Föreställningen är ett samarbete mellan Drömmarnas Hus, och daglig-verksamheterna : Fabriken, Butik Holmgången. Bokbytet och Pappersmakarna.

Föreställningen som är skapad av deltagarna själva genom improvisation, handlar om att alla har rätt till sin egen identitet. Ingen annan kan bestämma vem du är.

Till sin hjälp har deltagarna fått Elizabeth Matteo de Svensson, Agnes Gry från Drömmarnas Hus samt Rieke-Lea Kropp från Fabriken

Mer info och biljetter
Årets julmarknad

Snart är det jul igen, ja snart är det jul igen…” Ja, åtminstone så är det inte alls långt kvar till Julmarknad på Herrgården anno 2019! Tillsammans med våra goda grannar FC Rosengård och Yalla trappan så bjuder vi nu för tredje året i rad in till en lite annorlunda Julmarknad, med kreativitet och mysfaktor i fokus.

Pyssla och skapa, kolla in en trollerishow och/eller lyssna på julsagan ”Pepparkakstroll och marsipangris”, avnjut en värmande soppa bland halmbalar, gå en guidad tur bland Herrgårdens nya skulpturer eller varför inte testa din bollkänsla och precision på den stora bollväggen som finns på plats.

Detta är bara några exempel på vad som erbjuds
söndagen den 8 december kl. 12-15. Varmt välkomna!!!


Julfest (för Herrgårdsbor)
Tisdagen den 10 december så bjuder vi traditionsenligt in familjer från Herrgården, till vår årliga julfest i Drömmarnas hus! Det brukar vara en höjdpunkt på året, som all personal ser fram emot att få genomföra. Så också i år. Vi laddar redan för detta!

Mer om marknaden. Hitta hit etc.

Nytt samarbete blir till julworkshop

Under hösten har Drömmarnas hus påbörjat ett samarbete med Swedbank. Under tematiken ”spara” har vi satt samman en konstworkshop tillsammans med anställda från Swedbank.

Tänk vad mycket man kan spara på; drömmar, idéer, tankar, och en massa annat. Ur en helt vanlig låda skapades fantastiska konstverk. Denna workshop kommer att hållas för familjer på Drömmarnas hus julmarknad den 8 december kl 12-15. Kom och prova! och träffa såväl Swedbanks personal, som Drömmarnas hus pedagoger.

Vi sprider våra erfarenheter

Nu närmar vi oss Grand Finale på vårt Kreativa platser projekt, Stick ut! När man blickar tillbaka över vad som hänt i projektet under dessa tre år, så kan man inte låta bli att slås av hur otroligt mycket fin samt viktig verksamhet detta har genererat. Flera delar kommer också att ha ett fortsatt liv efter själva projekttiden, något vi är oerhört glada över men som vi också tillsammans arbetat hårt för.

För att dela med oss av våra erfarenheter från denna satsning så har vi bestämt oss för att arrangera en spridningskonferens. Den håller vi onsdagen den 11 december kl. 11-13 här på Drömmarnas hus. Vi har fortfarande några lediga platser kvar till konferensen så skynda på att anmäla dig om du vill veta mer om vad, hur och varför vi gjort det vi gjort samt hur framtiden ser ut. Här gäller först till kvarn…

INTRESSEANMÄLAN

Inspirerande Skapande skola-träff

Drömmarnas Hus bjuder in lärare till en inspirationsträff kring skapande skola. Vi kommer under dagen att visa vårt utbud och samtala kring era önskningar och visioner. Oavsett om du har en färdig idé eller bara vill inspireras kring ett kommande skapande skolaprojekt, så är du hjärtligt välkommen till denna inspirationsdag.
Både praktik och teori utlovas.

Vi har två pass att välja mellan: 12.30-16.30 eller 17.00-19.20
torsdagen den 12 december.

Vi bjuder på soppa samt kaffe. Inga avgifter tillkommer.
O.S.A  2 december

Mer info och intresseanmälan

Rena rama Cirkusen efter skolan

Fredagen den 29 november är det dags för cirkuseleverna på Rosengårdsskolan, att bjuda in till en öppen cirkusträning. Här kan intresserade lärare och elever från skolan, samt barnens föräldrar få komma och titta på alla de imponerande konster och tricks, som cirkuseleverna lärt sig under terminen. Bilder från detta kommer först i nästa nyhetsbrev enligt principen; ”Den som väntar på något gott….”

Vi vill i alla fall passa på att tacka såväl Rosengårdsskolan som MKB för ett himla fint samarbete så här långt och vi ser fram mot fortsättningen!

Konstbygge pågår

Nu har konstgrupperna i Barnens Skulpturpark fullt fokus på sina spännande uppdrag, d v s att skapa tre nya permanenta offentliga verk som skall placeras i Vänskapsparken samt Rosengårdsparken.

Varje vecka t o m mars månad ut, så träffas varje grupp för att utforska nya material, tekniker etc. De unga konstnärerna från förra processomgången passar på att bjuda in till visningar av sina skulpturer, d v s de första verken, i det som skall bli Barnens Skulpturpark. Detta sker under årets Julmarknad på Herrgården söndagen den 8 december. Vi håller då två visningar, kl.13.00 och kl.14.00. Varmt välkomna!

Alla blir inbjudna av Osby

Nu är vi verkligen inne på upploppet av våra workshops "Bjud in"! Barnen designar fiktiva inbjudningskort till någon dom inte känner.

Det återstår en workshopdag den 11/12 efter det på börjar vi arbetet med utställningen. Osby konsthall kommer att fyllas till bredden av kluriga och kärleksfyllda inbjudningskort från Osby´s alla barn och elever.

Barnen känner HOPP

Under november månad har Drömmarnas hus pedagoger Agnes och Oscar varit ute bland Malmös åk F-3 klasser och mött närmare 400 elever.

Nu skall alla klasser vi hittills besökt, ha en alldeles egen vacker HOPP-installation i sina klassrum. Detta samtidigt som barnen generöst delat med sig av sitt hopp till övriga Malmöbor. Fortsättning följer…

Våra händer är hållbara

Onsdagen den 20 november avslutade eleverna i konstgruppen på Rosengårdsskolan, terminens utforskande konstresa, med vernissage i skolans fina bibliotek.

De kallade sin utställning för ”Hållbara händer” då just händer varit lite av ett genomgående tema under terminen. På bilden ser vi från vänster konstnären Anna Brag, eleverna Dania Abdoul-Rahman, Haima Ethisham och Ola Jayab samt konstnären Jafer Taoun.

Minicirkusavslutning

Våra små nybörjare i cirkus, hade terminsuppvisning i förra veckan. Mycket nervöst, men också mycket applåder och oj så bra det gick. I januari fortsätter vi..... lite svårare...

En hållbar Skåneturné

Utomhuspedagogik i november, lite kyligt men vädret har varit på vår sida och vi har inte behövt regnkapporna. Nu har vi arbetat med de flesta av klasserna under denna första träff (av två).

Eleverna har verkligen utmanats av Preppersspelet, de har lyckats och samarbetat, funnit lösningar och ingångar till det kommande innovationsarbetet. Under den kommande veckan avslutar vi den utomhuspedagogiska delen och ser framemot att under början av nästa termin få möta elevernas en andra gång. Under denna träff kommer fokus ligga på antingen utveckling eller fördjupning av de innovationsgrunder som eleverna tagit fram.
Den 15-16 april blir det en stor Innocarnival i Malmö.

Såhär skriver ett par lärare:

Tack så jättemycket till både dig (Kristian) och dina kolleger för de två fantastiska dagarna som ni planerade och genomförde med våra barn.

Jag vill tacka dig (Kristian) och dina kollegor för heldagen förra veckan. Vi såg komma fram många fina och nya sidor hos våra elever.


Preppers är en elev-kickoff inför Inno Carnival Skåne 2020. Läs mer här.

Vi parkerar På väg

Terminens sista På Väg har genomförts. Efter en spännande och rolig termin tar nu På Väg-teamet en välbehövlig vila inför nästa termin. Vi startar 2020 i Vellinge den 27/1.

Mer om På Väg här.

Förstudiens styrgrupp besökte Cirkus-Cirkör

Tisdagen den 5 november var vi från Drömmarnas hus, MKB och Tjejer i förening och besökte Cirkus Cirkör i Alby/Botkyrka.

Vi blev oerhört väl mottagna och fick en god insyn i hur de byggt upp sin verksamhet samt organisation. Vi vill rikta ett stort och varmt TACK till Cirkus Cirkör för att vi fick komma och inte minst till Sara Grobgeld och Oscar Löfkvist som tog så väl hand om oss!

Besöket skedde inom ramen för den förstudie vi arbetar med under hösten, en förstudie där vi undersöker förutsättningarna för att starta en ”cirkusskola” i Herrgården/Rosengård.

Tack för bidraget

Som vi tidigare berättat om så blev vi  utvalda som organisation att få ta del av överskottet av försäljningen av Malmönackan 2019.

Vi är så glada och stolta över att nu ha mottagit bidraget. Vi också bestämt vad vi vill göra för pengarna! Vi vill köpa in en föreställning som kan spelas för barnen som har deltagit i våra kvällskurser. Detta blir en del av vårt trettioårsfirande år 2020. En möjlighet att ge våra barn och unga ännu en kulturupplevelse.
Stort tack till alla er på Malmönackan.

Rotary Möllevången

Drömmarnas hus har varit inbjudna till Rotary Möllevången i syfte att presentera vår verksamhet. På plats fick vi också ett bidrag till vår verksamhet, vilket vi är glada och stolta för. Stort Tack! till er.

Som tack för bidraget, kommer vi att bjuda in medlemmarna till en Hopp-workshop.

Nu försvinner Regnmolnet

Efter fullsatta föreställningar under höstlovet tackar vi ”Det försvunna regnmolnet” som nu har gjort sin sista ”väder-lek”. Det har varit en underbar upplevelse att få spela denna interaktiva föreställning i vårt eget hus och få träffa alla delaktiga barn.

Studiebeök

Torsdagen den 24 oktober hade vi glädjen att ta emot ett härligt studiebesök från Kulturgården i Höör.

Dom ville höra historien om hur vi kom till, varför vi jobbar med kultur, vårt pedagogiska förhållningssätt, hur vi jobbar i skolan och hur vi jobbar med blandade åldersgrupper? Vi hoppas kunna besöka Kulturgården då vi har mycket att lära av varandra.

Några kommentarer från besöket:

* Underbart. Ni är så inspirerande! Tack för att ni finns!

* Intressant och trevligt upplägg. Inspirerande!

* Spännande att höra historien om hur ni kom till.

* Inspirerande, mycket energi och info och lite snabbt

Är där någonting som du tar med dig? ( I så fall vad?)

* Ja, inspirationen, i hur man genom kultur påverkar samhället, hur man kan samla ihop de olika konstformerna och i hur man kan starta något sånt här, till exempel.

Agnes, en äkta drömmare

Drömmarnas hus! Bara namnet i sig sätter igång fantasin! En plats där drömmar får lov att leva, formas, och flyga! En kreativ samlingsplats för både vuxna och unga, där man blir guidade av varma, engagerade eldsjälar.

Då jag är utbildad konstnär och snart färdig socionom, så ville jag göra min praktik på en plats där konst och mänskliga möten står i centrum och förenas. Att jag sedan fått spela trollkarl, leta efter magiska skatter och blivit förstenad av häxor, det är ju bara en bonus.
Nu när jag varit på huset ett tag så inser jag att det är väl just det Drömmarnas hus är. Ett hus där det oväntade får lov att ske. Där du ena dagen jonglerar, för att andra dagen prata om livet, iklädd en ruffsig peruk. Att allt samexisterar: konsten, samtalen och fantasin. Och det är inget annat än magi att få se ett barns glädje och stolthet på scenen. Att få se någon växa och våga ta ut svängarna!

Jag tror på konstens kraft att förena människor. Därför är jag oerhört tacksam för tiden jag hittills haft på huset. Mötena och samtalen med barnen som besöker oss, och dem som vi besöker, kommer vara med mig livet ut.
Därför hoppas jag att huset som fyller 30 år i vår, får fira många, många sprakande födelsedagar till efter det.

Så länge leva fantasin och konsten! Och länge leve alla drömmare!!

/Agnes

Vi söker DIG - personligen

Känner du någon, eller har du kanske själv deltagit i någon verksamhet hos oss när du var yngre. Har du kanske sett någon föreställning som väckte något hos dig? Roliga, spännande minnen hos eller med Drömmarnas hus? Vår förhoppning är att kunna använda materialet nästa år, då vi fyller 30 år.

Maila till info@drommarnashus.se

facebook youtube instagram
Drömmarnas Hus

Frölichs väg 4, 213 68 Malmö, Malmö
Sweden 21236 Sweden

Du får det här mejlet eftersom du eller någon annan registrerat dig på vår hemsida, eller på annat sätt varit i kontakt med oss. Du kan också välja specialutskick och få våra skolerbjudanden några dagar före detta nyhetsbrev.

Vi sparar enbart din mailadress i vårt lista.
Du kan när som helst avregistrera dig i länken nedan.

Avsluta prenumerationen