Uutiskirje

Syksy 2023

Aurinkoista alkavaa syksyä kaikille uutiskirjeemme lukijoille!

Syksy on taas täällä ja on aika kerrata, mitä kaikkea kesällä ehdittiinkään tehdä, sekä tiedottaa tulevasta syksystä. Tuleville kuukausille on luvassa monenlaista tapahtumaa, koulutusta ja toimintaa. Lue niistä lisää uutiskirjeestä!

Mukavia lukuhetkiä, nähdään toimistolla!

 

Paremmin Yhdessä ry:n terveiset

Syyskauden toiminta on jälleen käynnistynyt. Se on hienoa, mutta samalla alkava syksy herättää kuitenkin paljon ajatuksia, eikä pelkästään positiivisia. Yhteiskuntamme keskusteluilmapiiri ja se, miten vieraskielisistä ja maahan muuttaneista on kuluvina kuukausina puhuttu julkisessa keskustelussa, on huolestuttavaa kuunneltavaa. Jo nyt on huomattavissa, että asiakaskunnassamme on herännyt pelko ja ahdistus tulevasta: onko heillä tulevaisuutta tässä maassa? Tällainen keskusteluilmapiiri ylläpitää epätoivoista tulevaisuusnäkymää. Käyttämämme sanat luovat todellisuutta, ja olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mihin nämä julkisesti lausutut sanat tähtäävät. Eriarvoisuuskeskustelu tuntuu myös olevan yhä enemmän julkisesti hyväksyttyä ja on vaikea erottaa, missä kulkee raja. 

Tämän kaiken ohessa haluamme rohkaista aivan jokaista, niin vapaaehtoista kuin viranomaistakin, joka kohtaa toisia ihmisiä työssään, arjessa tai vaikkapa omassa naapurustossa, kohtaamaan ihmisen ihmisenä. Jokainen meistä voi osaltaan parantaa tulehtunutta tilannetta ja toisen ihmisen oloa pienissä kohtaamisissa. Luomme kaikki ympärillemme jonkinlaista ilmapiiriä, ja on meidän käsissämme valita, millainen se ilmapiiri on. Voimme valita puhua toisin, kuin julkisessa keskustelussa tällä hetkellä tuntuu olevan hyväksyttyä. Tämä vastuu on erityisesti kaikilla, jotka työssään kohtaavat maahan muuttaneita – voimme parantaa toisen ihmisen oloa ja luoda hänelle hyväksytyksi tulemisen tunnetta.

Haluamme kiittää kaikkia toiminnassamme mukana olleita ja olevia, yhteistyökumppaneita ja vapaaehtoisia, jotka tekevät työtä sydämellään ja auttavat ihmisiä, jotka ovat tulleet asumaan Jyväskylään ja Suomeen ylipäätään – teette tästä kaupungista ja maasta paremman paikan asua. Teidän työpanoksenne on äärettömän arvokasta. On tärkeää viljellä ympärilleen hyvää erityisesti silloin, jos yleinen ilmapiiri on lannistava.

Syyskausi on siis käynnistynyt ja toiminta on kovassa vauhdissa. Tarvitsemme yhä enemmän yhteistyötä ja jokaisen työpanosta auttaaksemme ihmisiä ympärillämme, edistääksemme sopeutumista ja integroitumista Jyväskylän ja koko Keski-Suomen alueella. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Kesän kuulumisia

Kesäryhmiä ja -retkiä

Kesän aikana tavanomaisen toiminnan tilalle tulivat kesällä mm. Toiminnallista suomea -ryhmät, joita järjestettiin kaksi. Niissä pääsimme osallistujien kanssa käyttämään suomen kieltä mitä mukavimpien puuhien parissa: ryhmät mm. leipoivat pannukakkuja ja katsoivat muumeja, opettelivat tilaamaan jäätelön suomeksi (ja laittoivat sitten osaamisen käytäntöön sataman jäätelökojulla), tutustuivat kaupungin eri palveluihin, kuten kirjastoon ja museoihin, ja paljon muuta. 

Olemme järjestäneet myös digiryhmiä, jotka ovat tarjonneet maahan muuttaneille mahdollisuuden tutustua digitaitoihin sekä oppia käyttämään erilaisia verkossa olevia palveluja - digitaaliset taidot kun ovat yhä tärkeämpi osa arkea ja työelämää. On hienoa, että olemme voineet tarjota osallistujillemme valmiuksia selvitä digitaalisten haasteiden keskellä. 

Toiminnassamme on kesän aikana ollut mukana lukuisia osallistujia, vapaaehtoisia sekä harjoittelijoita. Mitä suurin kiitos heille kaikille mukavasta kesästä!

Yhteisöllinen syksyn aloitus

Torstaina 17.8. vietimme Syksyn aloitus -juhlaa yhdessä työntekijöiden, vapaaehtoisten ja asiakkaidemme kanssa. Paikalle kertyi lähes 50 ihmistä! Tunnelma oli lämmin ja mukava, ja oli ilo kohdata niin vahoja kuin uusiakin tuttuja mukavissa merkeissä. Tästä on hyvä jatkaa yhdessä kohti työntäyteistä syksyä.

Hankkeiden kuulumiset ja tulevaa toimintaa

Perustoiminta - syksyn toiminta ja tapahtumat:

 

- Opitaan yhdessä -ryhmä kokoontuu 8.8.-14.12. joka viikko ti-to klo 15-17. Ryhmään voi tulla tekemään kotitehtäviä, opiskelemaan suomea tai harjoittelemaan hygieniapassi- tai YKI-testiä varten.

 

- Kotoutumisen tukena -valokuvanäyttely 6.-28.9. Dokumentaarinen valokuvanäyttely on syntynyt viranomaisten ja järjestöjen yhteisenä projektina ja siinä seurataan järjestötoimijoita. Näyttelyyn pääsee tutustumaan Matarassa ja Jyväskylän kaupunginkirjaston 2. kerroksen galleriassa. 

 

- Puhutaan elämästä -ilta 13.9. klo 17-19.30. Teema: kuinka toimia vanhempana tai huoltajana Suomessa. Tilaisuudessa on tarjolla tulkkaus ja lastenhoito.

 

Vapaaehtoisille suunnattu Moninaisuuden kohtaamisen koulutus 18.-21.9.2023. Illoissa käsitellään monikulttuurista ohjausta, maahanmuuttoprosessia sekä kotoutumista. Koulutus antaa valmiuksia toimia monikulttuurisessa vapaaehtoistyössä. Kuulet myös, millaisia vapaaehtoistehtäviä Paremmin Yhdessä ry:llä voi tehdä.  

 

- Digiryhmä 25.-29.9. klo 15-17. Ryhmissä harjoitellaan tietokoneen käyttöä ja erilaisten palveluiden käyttämistä internetissä. Tutuksi tulevat esimerkiksi KELA:n ja TE-toimiston nettisivut sekä laskujen maksaminen tietokoneella. 

 

- Puhutaan elämästä -ilta 11.10. klo 17-19.30. Teema: uskonto ja kotoutuminen. Tilaisuudessa on tarjolla tulkkaus ja lastenhoito.

 

- Digiryhmä 23.-27.10. klo 15-17. Ryhmissä harjoitellaan tietokoneen käyttöä ja erilaisten palveluiden käyttämistä internetissä. Tutuksi tulevat esimerkiksi KELA:n ja TE-toimiston nettisivut sekä laskujen maksaminen tietokoneella.

 

- Puhutaan elämästä -ilta 8.11. klo 17-19.30. Teema: hyvinvointi. Tilaisuudessa on tarjolla tulkkaus ja lastenhoito.

 

Vapaaehtoisille suunnattu Moninaisuuden kohtaamisen koulutus 20.-23.11.2023. Illoissa käsitellään monikulttuurista ohjausta, maahanmuuttoprosessia sekä kotoutumista. Koulutus antaa valmiuksia toimia monikulttuurisessa vapaaehtoistyössä. Kuulet myös, millaisia vapaaehtoistehtäviä Paremmin Yhdessä ry:llä voi tehdä. 

 

- Yhteisöllinen vuoden lopetus 14.12. Lämpimästi tervetuloa mukaan juhlistamaan kanssamme kulunutta vuotta! 

Katso syksyn tulevia ryhmiä ja koulutuksia kalenterista!

Oikeudellinen neuvonta on toistaiseksi tauolla

Oikeudellisen neuvonnan palvelut ovat tällä hetkellä tauolla. Uutta rahoitusta on haettu, ja siitä tulee tieto myöhemmin syksyllä. 

Työtä etsimässä -hanke

 

Työtä etsimässä -hankkeella on tulossa koulutuksien täyteinen syksy. Hanke on muun muassa järjestämässä yhteistyössä International Jyväskylä - Osaamiskeskuksen kanssa monikielisiä CV-pajoja, Työnhaku internetissä -työpajaa ja monenlaista muuta koulutusta sekä infoa. Hanke on tarjonnut henkilökohtaista uraohjausta elokuuhun mennessä jo 67 maahan muuttaneelle työttömälle työnhakijalle, joista 42 on päässyt töihin, työkokeiluun tai koulutukseen. Hankkeessa järjestettiin keväällä kaksipäiväinen video-cv koulutus, jossa osallistujat saivat harjoitella oman video-cv:n käsikirjoittamista, kuvaamista ja editoimista Yhteisöagentti Niko Jokisen opastuksella. 

 

Mohammad Ghadiri (KYT), Puh. 040 728 9013

mohammad.ghadiri@kyt.fi

 

Jutta Kritz-Huhtanen (PYR), Puh.  050 411 7010 

jutta.kritz-huhtanen@paremminyhdessa.org 

 

Syksyn tulevia koulutuksia ja infoja voi seurata Facebookista, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) -sivuilta tai Paremmin Yhdessä ry:n kalenterista:

Työtä etsimässä -hankkeen Facebook-sivu
Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT)
Paremmin Yhdessä ry:n kalenteri

Video-cv koulutuspäivä 9.5.2023

DOMINO

 

DOMINO-hankkeen kesään on mahtunut Mahis-ryhmien kesätekemistä sekä hankkeessa järjestettyjä mökkireissuja.

Ensimmäinen mökkireissu tehtiin Toivakan Iltarantaan, jossa vietimme neljä aurinkoista päivää mahtavalla 13 hengen porukalla. Huolehdimme yhdessä ruoasta; teimme maittavaa aamupalaa, jonka nautimme terassilla järvimaisemaa ihastellen, leivoimme Brita-kakkua, ja yhtenä päivänä mökin keittiöön syntyi pieni bolanitehdas, jossa valmistui iso keko perinteisiä afganistanilaisia piirakoita! Iltaisin nuoret ensin juoksivat pitkään saunan ja järven väliä ja siirtyivät sitten sieltä vähitellen grillille, jossa hyvät keskustelut ja makkaroiden kääntely jatkuivat myöhäiseen iltaan. Kävimme soutelemassa, etsimme yhdessä matoja ja kävimme onkimassa, pelailimme erilaisia pelejä sekä sisällä että ulkona, heittelimme frisbeetä. Näimmepä muutaman kyykäärmeenkin! Viimeisenä iltana järjestimme leiriolympialaiset, joissa lajeina oli hauskoja joukkuelajeja, mm. saappaanheitto ja huutojuoksu! Yhtenä kohokohtana jäi mieleen se, kun eräs nuorista opetteli uimaan toisten avustamana. On upeaa, että hankkeessa voidaan joka kesä toteuttaa monilta nuorilta tullut toive päästä muutamaksi päiväksi hyvällä porukalla viettämään mökkielämää.

Hankkeen kautta pääsee edelleen mukaan monikulttuuriseen kaveritoimintaan. Kaveriparit ovat esimerkiksi harrastaneet jotain yhdessä, opiskelleet yhdessä ja käyneet kävelyillä tai kahvilla. Nuorten mukaan toiminta on omaa maailmankuvaa avartavaa ja virkistävää. Parhaimmassa tapauksessa sen kautta on löytynyt uusi ystävä. Toiminta on tarkoitettu kaikille 15–29-vuotiaille nuorille.

 

Lisätietoa nuorten toiminnasta antaa Kaisa 050 544 0043 / kaisa.puhakka@paremminyhdessa.org

Lisää uutisia ja tietoa nettisivuillamme
Facebook Instagram Youtube Linkedin

Paremmin Yhdessä ry

Matarankatu 6 A 1 (2. krs), 40100 Jyväskylä

info@paremminyhdessa.org

http://www.paremminyhdessa.org/

Voit halutessasi peruuttaa uutiskirjeen tilauksen:

Peruuta tilaus

MailerLite